Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Négy éve a nanotudományok szolgálatában
2011-11-18 10:18

Négy éve a nanotudományok szolgálatában

|

Alapításának negyedik évfordulójához közelít a NanoTudomány Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community). A Nanopaprika (www.nanopaprika.eu) 2007. november 27-től a világ több mint 80 országának 5100 kutatóját, diákját és ipari szakemberét köti össze nap mint nap, virtuális kapcsolati pontot biztosítva a nanotechnológia különböző ágaival foglalkozó szakembereknek és az érdeklődőknek.

A nanotudományról pár gondolat itt olvasható


„Az egész egy véletlen találkozásnak köszönhető” – emlékszik vissza dr. Paszternák András, a portál alapítója. „Egy hideg novemberi reggelen összefutottam dr. Kálmán Erika professzor asszonnyal, a doktoranduszi témavezetőmmel, az MTA Kémiai Kutatóközpont folyosóján. Egy már létező, magyar nyelvű nanooldal szerkesztését szerette volna rám bízni. Kértem egy nap gondolkodási időt, s azt javasoltam, indítsunk inkább egy közösségi oldalt, amit a felhasználók töltenek majd meg friss, aktuális tartalommal. Hát ennyi volt, egy véletlen találkozás.” – teszi hozzá a ramat gani Bar-Ilan Egyetem posztdoktori ösztöndíjasa.

Az oldal a kezdetektől próbálkozik a folyamatos megújulással. 2011-ben virtuális nemzetközi poszter-konferenciával, kutatócsoporti adatbázis kiépítésével és a tagok legizgalmasabb közleményeinek megosztásával vált még vonzóbbá a nanotudományok világában. Mára Európától Amerikán át Ázsiáig akadnak olyanok, akik a weblap segítségével találtak új állásra, nyertek el ösztöndíjakat, indítottak közös kutatási projekteket.
„Nem a számok a lényegesek, a 2000 blogbejegyzés, a 500 fórum téma vagy a 120 tematikus csoport. A kötetlen hangvétel az, amellyel mások tudunk lenni, mint a többi, kutatóintézetekhez, egyetemekhez, vállalatokhoz kötődő tudományos közösségi hálózat. PhD hallgatóként megtanultam, hogy a laboratóriumi munka, az eredmények publikálása mellett van még egy fontos dolog. A személyes kapcsolat a hasonló kutatási területeken dolgozó hazai és külföldi szakemberekkel. Ezt próbáljuk erősíteni az Internet nyújtotta eszközökkel.” – vélekedik a független portált létrehozó vegyész.

A globális közösségi oldalak elsöprő növekedése mellett is sikerült talpon maradnia és növekednie a portálnak, s szolgálni a nanotudományokkal foglalkozókat. A születésnaphoz kötődően több újdonsággal is jelentkezik a Nanopaprika az elkövetkező hetekben.
Budapest, 2011. november 18.

NanoTudomány Nemzetközi Közössége
(The International NanoScience Community)
Dr. Paszternák András
 
 
 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.