Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Újabb nagyberuházásokról döntött a Kormány
2011-11-17 14:08

Újabb nagyberuházásokról döntött a Kormány

|

Megújul a hatvani Grassalkovich-kastély, hulladékgazdálkodási beruházásoknak köszönhetően 1,2 millió ember életminősége javulhat, illetve újabb bürokráciacsökkentő lépések könnyíthetik meg a vállalkozások mindennapjait - ismertette Giró-Szász András a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatóján.
Giró-Szász András (fotó: Botár Gergely)

A kormányszóvivő elmondta: a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer kiépítése során háromszázhat hulladékgyűjtő szigetet, huszonegy hulladékgyűjtő udvart, egy átrakó állomást, három válogatóművet és kilenc komposztálót létesítenek. A beruházás 9 milliárd forintos összköltségéből az Európai Unió 2,6 milliárd forintot biztosít az Új Széchenyi Terven keresztül.

A fejlesztésnek köszönhetően - ismertette - 167 település 650 ezer lakójának életkörülményei javulnak, csökken a lerakott és a szerves hulladék mennyisége is, és megvalósítják a papír, a fém és a műanyag szelektív gyűjtését is.

A másik nagyberuházás során Pest, Csongrád, Komárom-Esztergom és Békés megye területén valósítanak meg rekultivációs programot. A fejlesztés 103 hulladéklerakó telepet érint, a régióban 550 ezer ember életminősége javulhat. A 16,1 milliárdos költség 15 százalékát a hazai költségvetés, a 85 százalékát az EU állja. A beruházások egyértelműen javítják a foglalkoztatottságot, az üzemeltetés során pedig lehetőség lesz startmunkások bevonására is.

A Kormány döntött emellett arról, hogy felújítja a kizárólagos állami tulajdonban lévő hatvani Grassalkovich-kastélyt. Az épületben helyezik el az Országos Magyar Vadászati Múzemot, és ökoparkot is kialakítanak, ez a kettős egyedülálló lesz Közép-Európában. A kormányzat célja az állami vagyon gyarapítása, az épített örökség megőrzése, ezért védett műemlékké nyílvánítják a kastélyt és parkját.

400 milliárdos bürokrácia-csökkentés
Az Egyszerű Állam kormányzati program újabb szakaszában 400 milliárd forintos adminisztrációs könnyítésről döntött a Kormány. A magyar vállalkozók az európai átlag kétszeresét költik bürokráciára, a túlzó és ésszerűtlen szabályok kiszűrésével a versenyképességet szeretné erősíteni a kabinet - húzta alá. A csomag összeállításakor az Egyszerű Állam konzultációsorozat eredményeire, a vállalkozók észrevételeire támaszkodtak - mondta Giró-Szász András.

A kormányszóvivő példaként említette, hogy minden vállalkozói információszolgáltatást egyetlen adatlapon lehet majd megoldani, tovább egyszerűsítik a társasági adóbevallás szabályait, valamint bevezetik az e-vállalkozást is. Utóbbi keretében a cégek egységes elektronikus felületen intézhetik ügyeiket.

A program 2014-től érezteti igazán a hatását, a tervek szerint 1,2-1,3 százalékos gazdasági növekedéshez, 100 ezer új munkahely létrehozásához és 100 milliárd forint megtakarításához járulhat hozzá.

A kormányszóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Kormány arról határozott, hogy támogatja az egyszerűsített vállalkozói adó jövő évi 37 százalékos kulcsáról szóló előterjesztést.
2011. november 17.

(kormany.hu)
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.