Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnöktársadalom Erkölcseink
2011-06-29 17:23

Erkölcseink

|

Elmegy a tervező mérnök mondjuk a műanyagcső gyárba és előadja, hogy ő most csatornát tervez és ha kap 10% jutalékot, betervezi a műanyag csövet. Mire a gyár: szó sem lehet róla, de árulja el, hogy akkor mit fog csinálni?

Akkor betoncsövet tervezek. Arra, hogy ez minőségileg és árban nem a megbízó érdekében történik, ki figyel oda?

Hogyan fest egynéhány magával igen megelégedett mérnök a 80-as, 90-es évek Magyarországán?

Először: Van neki egy állami állása. Tervezőknél vagy kutatóknál. Oktatásban vagy igazgatásban. Itt méltánytalanul olcsó bérért dolgozik, senki sem gondolja hogy ebből él. De szüksége van erre a munkahelyre. Itt befizetik a TB-t. Innen erednek megbízói kapcsolatai. Itt lehet telefonálni, fénymásolni, kávét inni. Itt van könyvtár, van információ.
Másodszor: Barátaival már évek óta megalapították kft-jüket. Ez valamelyikük lakásán van bejelentve, de ott csak üzenetrögzítő működik. A kft-ben csak másodállásúak vannak.
Harmadszor: Bejelentkezett az önkormányzatnál egyéni vállalkozóként is. Erre szükség van, mert a családi kidásokat és a lakás egy részét így lehet költséggé varázsolni.
Negyedszer: Kiváltotta a szakértői és magántervezői engedélyt, melyekkel szellemi szabadfoglalkozásúként vállal munkát. Így a legjobb a pénzkihozatal.                                                              
Namármost mérnökünk hogyan vállal munkát? Ha a munka egyszemélyben is elvégezhető és tűrhetően fizet is, elvállalja szellemi szabadfoglalkozásúként vagy egyéni vállalkozóként. Egy ilyen jó falatot kár bárkivel is megosztani.
Ha a munkához már több személy kell, megosztja barátaival és beviszi a kft-be. A munka költségterheinek egy jó részét minden eddig felsorolt esetben ráterheli a főfoglalkozású cégére.
Ha a munkáért nem fizetnek eleget, beviszi a főmunkahelyére, fizessen az rá.
A főmunkahely sorsa, hogy fizeti a maszek munkák infrastruktúráját, megörökli a deficites munkákat. Eközben feléli vagyonát és lassan csúszik a végelszámolás felé. A felszámolás sem olyan rossz, mint ahogy gondolnánk. Mérnökünk tisztes végkielégítést kap és egy lépcsővel lejjebb, a kft-ben folytatja. A főmunkahely üzletrészeit általában nem akarja megvásárolni, privatizálni. A céget túl sok garanciális ügy terheli.
Szerintem unokáink ebből már egy szót sem fognak érteni. Találgathatják, hogy miért kellett 1990 táján így felkavarni a vizet, amikor tiszta vízben is lehet halászni.
A közszolgálati munkahelyeket direkt mérnökházaspároknak találták ki. Például a feleségek beülnek a hivatalokba, ahol engedélyeket vagy megbízásokat lehet kapni, a férjek pedig viszik ugyanitt a vállalkozásokat.                                                             

Egy másik dolgot is szeretnék elmondani, ami ha nem a szemem láttára történik, el sem hiszem. (Az eset konkrét tárgyát megváltoztatom, mert általánosságban szeretnék beszélni). Elmegy a tervező mérnök mondjuk a műanyagcső gyárba és előadja, hogy ő most csatornát tervez és ha kap 10% jutalékot, betervezi a műanyag csövet. Mire a gyár: szó sem lehet róla, de árulja el, hogy akkor mit fog csinálni? Akkor betoncsövet tervezek. Arra, hogy ez minőségileg és árban nem a megbízó érdekében történik, ki figyel oda?
Miért hoztam mindezt elő? Mert az, hogy mindenki megcsal valakit és mindenkit megcsalnak, nem működik hosszú távon. Nagyobb társadalmi megbecsülést szeretnék kapni a mérnöki hivatás számára. De a társadalom nem vevő a korrupcióra, a visszaélésekre, az etikátlanságra.
(Forrás: Mérnök Újság I. évfolyam 4. számában, 1994. december)


Dr. Hajtó Ödön
mérnöki tanácsadó;
egyszemélyes kft.,
lakáson bejelentve
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.