Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma A Magyar Hidrológiai Társaság nyílt levele
2011-11-16 16:08

A Magyar Hidrológiai Társaság nyílt levele

|

A vízügyi ágazat tervezett szervezeti módosításával kapcsolatban kíván véleményt nyilvánítani az MHT. A nyílt levelet az országgyűlési képviselőkhöz a vízügyi szervezet tervezett átalakítása tárgyában a vízgazdálkodást jól ismerő, abban tevékenykedő, azt integráltan művelő és alakító háromezer tag nevében írták.


A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) a vízzel foglalkozó tudományok és szakterületek művelésére 94 éve működő társadalmi, tudományos és szakmai egyesület, a vízzel foglalkozó szervezetek és szakemberek (mérnökök, vegyészek, biológusok, közgazdászok, jogászok és számos más szakma képviselőinek) legnagyobb hazai civil szervezete. A vízgazdálkodást jól ismerő, abban tevékenykedő, azt integráltan művelő és alakító három ezer tagunk nevében kívánunk véleményt nyilvánítani a vízügyi ágazat tervezett szervezeti módosításával kapcsolatban.


Az Országgyűlés napirendjén szerepel sürgősségi tárgyalással a T4855. sz. törvényjavaslat, amelyben, annak 13-15. §-ában – 44 törvénymódosítás egyikeként – szerepel a vízgazdálkodásról szóló 1995. LVII törvény módosítása is. A törvényjavaslat előirányozza a vízgazdálkodási feladatok ellátásának és a vízügyi igazgatási szervezet irányításának radikális átalakítását. A vidékfejlesztési tárcától a jövőben a Belügyminisztérium irányítása alá kerül a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság, ugyanakkor a vízüggyel kapcsolatos törvény- és rendeletalkotás, a szakmai irányítás, vala-mint a diplomáciai feladatok továbbra is a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörében maradnak.


A törvénytervezet a vízgazdálkodás feladatellátásában, a vízügyi igazgatási szervezet irányításában tervezett változtatások alapvető indokaként a közmunkaprogram hatékonyságának növelését jelöli meg. A környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok (a szervezeti módosításban érintett vízgazdálkodási társulatokkal együtt) ma is a legnagyobb közmunkás létszámot foglalkoztató állami szervek. Ezért lehet racionális ezeket a szervezeteket közelebb vinni a Start program meg-valósításához. Ezt tagjaink tudomásul veszik. Elfogadhatatlannak tartjuk azonban a feladat-irányítás és a szervezetirányítás tervezett szétválasztását. Szakmai meggyőződésünk, hogy a vízzel való gazdálkodást – korunk követelményeihez igazodva – csak szakmai és szervezeti tekintetben egyaránt integráltan, egységes monitoring rendszerrel, adatbázis-kezeléssel, tervezéssel, igazgatással, és létesítmény-gazdálkodással, -fejlesztéssel lehet ellátni.


Közismert, hogy Magyarország egész történelme során vízgondokkal (árvizekkel és aszályokkal) küszködött. Az utóbbi két évtizedben ez a helyzet – feltehetőleg a klímaváltozás következményeként – tovább súlyosbodott. Ugyanakkor az 1998 óta sorozatosan jelentkező jelentős árvizek súlyosabb katasztrófa nélkül vonultak le. Ez – többek között – annak a vízügyi igazgatási szervezet-rendszernek volt köszönhető, amelyet most szétdarabolnak. Súlyos felelősség terheli a döntéshozókat, amennyiben egy megcsonkított, működésképtelen szervezetre hárul az előbb-utóbb ismét jelentkező árvizek elleni védelem szakmai irányítása.
Véleményünk szerint az előirányzott szervezeti változás a vízügyi ágazat működését ellehetetleníti és súlyos veszélyt jelent az ország vízkárokkal szembeni biztonságára, fenntartható vízkészlet-gazdálkodására, vállalhatatlan veszélyeket, biztonsági kockázatokat rejt magában.


Meggyőződésünk, hogy a tervezett szervezeti változtatást nem alapozta meg érdemi hatásvizsgálat. Felelősséggel állítjuk, hogy a törvénymódosítás célját, a közmunkaprogram hatékonyságának növelését a szakmai feladatellátás egységének megőrzése mellett is végre lehet hajtani, ezt a 2011. évi közmunka program maradéktalan ellátása is bizonyítja. Kérjük a döntéshozókat, hogy a feladatirányítás és a szervezetirányítás tervezett módon történő szétválasztásától álljanak el. Kérjük az Országgyűlést, hogy kellő társadalmi egyeztetést követően határozza meg a hazai vízgazdálkodás céljait és politikáját és erre alapozva az intézményi struktúrát.


Budapest, 2011. október 26.

Tisztelettel:

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG
1091 Budapest, Üllői út 25. IV. em. 433-437.
Telefon: 06/1/201-7655; Fax: 06/1/202-7244; E-mail: titkarsag@hidrologia.hu
Internet: www.hidrologia.hu

Dr. Szlávik Lajos
az MHT elnöke

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.