Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnökképzés Nemzetközi űrtevékenység
2011-11-11 14:30

Nemzetközi űrtevékenység

|

Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője képviselték Magyarországot a 2011. november 10-én, az olaszországi Luccában megrendezett 3. Európai Űrkutatási Konferencián.

 

Az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) közös rendezésű, miniszteri szintű konferenciáján a résztvevő országok delegációi nyilatkozatot fogadtak el, amelyben leszögezik: az emberi űrrepülés elmúlt 50 éve alatt olyan mértékben váltak összetetté az űrkutatással kapcsolatos feladatok, hogy azokat csak széles nemzetközi együttműködés keretében lehet megvalósítani. Az elfogadott konferencianyilatkozat kapcsán a helyettes államtitkár aláhúzta: a nagyra törő űrkutatási célok elérése érdekében a jelentős sikereket elérő Indiát és Kínát is minél nagyobb arányban be kell vonni a globális együttműködésbe.

A kétnapos konferencia egyúttal a Magas Szintű Nemzetközi Űrkutatási Platform (High Level International Space Exploration Platform - HISEP) első ülésének is helyt adott, amely az űrtevékenységgel foglalkozó európai országok stratégiai együttműködését segítő, konzultatív fórumként működik a jövőben.

Bár Magyarország egyelőre nem tagja az Európai Űrügynökségnek, a magyar kutatók mégis sokat tettek eddig és tesznek ezután is az európai űrkutatás sikerességéért, így például az automata eszközökkel végzett Naprendszer-kutatási programokért vagy a Nemzetközi Űrállomás fenntarthatóságát biztosító kutatásokért – fogalmazott Kovács Tamás Iván a konferencián. A helyettes államtitkár hozzászólásában jelezte: Magyarország nagy figyelmet fordít az űrtechnológiai fejlesztések oktatására és a kapcsolódó egyetemi kutatásokra, ami segít kinevelni az európai mérnökök új generációját.

Budapest, 2011. november 10. (OS)

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.