Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnöki humor Nem tudja, kéhrem
2011-06-29 16:09

Nem tudja, kéhrem

|

Pattantyús-Ábrahám Géza, vagy Patyi bácsi, vagy P.Á.G. ahogy tetszik legendás professzora volt a Műegyetemnek. A Vicinális Dugóhúzó évfolyamaiban mindig találunk róla szóló történeteket. 2006-ban emlékére unokája Pattantyús-Á. Miklós a Magyar Mérnöki Kamara Kiskönyvtára sorozatban adta közre - többek között - a lenti történeteket.
Pattantyús: Nem tudja, kéhrem, hogy hány négyzetcentiméter van egy négyzetméterben?! No itt a kréta, ott a vonalzó, ott van egy üres hely még a padlón, rajzolja csak fel, és fogjon hozzá, számolja meg! Én addig levizsgáztatom a következő urat.
***
Pattantyús Á. G.: Minél vastagabbra vesszük például annak a lámpának a felfüggesztését, annál nyugodtabban alszunk alatta.
Egy éber Stréber (körülnéz): Úgy látszik, nagyon is vastagra vették.

***
Irodalmi Tájékoztató (Kizárólag technikai művek) – közte:
Pattantyús: A Kubus és a Mumus. (Négydimenziós térfogat-fantáziaképző, négyszín-nyomású képeskönyv. Kicsinyeknek, nagyoknak a leggyönyörűbb karácsonyi ajándék.)

***
HÍREK – közte:

Új kiskocsma nyílik meg a Lágymányoson „Patyi bácsi” cégérrel, mely a hidro-tanszék tőkéjével dolgozik. Tekintve, hogy zárórája nincsen, jövedelme már az itt tartandó úvék kapupénz-megtakarítása által biztosítva van.

Higiénia. Pattantyús Á. G. a tanév hátralévő részében már egyetlen könyvet sem fog írni. Ezért felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy mindenki takarékoskodjon a régivel.

***


Egyperces detektívregény.
Hallgató (fekete ruhában este 8-kor beállít otthon, ragyogó arccal): Levizsgáztam Pattantyúsnál, jót kaptam!
Zord atya (felcsattan): Hazudsz! Te neki sem mentél a vizsgának!
(Honnan tudta mord atya, hogy fia nem mondott igazat?)
(Mert Pattantyús úvén átmenni leghamarabb éjfél után lehet.)
***
Találós kérdés
Hogy hívják a hallgatókat, amikor Pattantyús kimegy az előadásáról?
– ?
– Ébredő magyarok!
***
Atómhirdetések rovatban:
Jó kis könyvcímeket, alig használt friss témákat keres megírás céljából műegyetemi tanár. Válaszok: „Pattantyú” jeligére a kiadóba.

***

EGY SZABVÁNY-ÚVÉ PATYI BÁCSINÁL
4 ó 00 p. Nagypofájú Hallgató hidro úvéja előtt feszült izgalom uralkodik a tanszéken. Benedek bácsi megnyugtatja mind az egy vizsgázót, hogy a Prof. mindjárt itt lesz.
4 ó 30 p. Prof. megérkezik. Utasítja az egyik aszit, hogy lombfűrészeljen ki egy logarlécet, zsebkendőjét jobb zsebéből átteszi a balba, és megkérdezi Nagypofájú Hallgatót, hogy mikor hallgatta a hidrót. Nagypof. Halg. nem emlékszik rá, miben a Prof. megnyugszik.
4 ó 30 p 30 mp. Prof. feladja a kérdést (rajzolja föl egy turbina jellemző görbéjét), miközben krétából kettősrendeket és félrajoszlopokat formál az asztalon.
5 ó 11 p 20 mp-kor Nagypofájú megkérdezi, nem szabadna-e a görbét megkonstruálnia. Prof. megengedi, de megijed, hogy hamar kész lesznek, mire a turbinát is a görbe mellé konstruáltatja.
5 ó 12 p 06 mp-től 5 ó 46 p 00 mp-ig Nagypofájú csendesen konstruál. Prof. csendesen drukkol neki.
6 ó 29 p-kor Hallgató de genere Nagypofa megszólal: „Méltóságos Uram, én a külföldi irodalomban a turbinákra egészen más képleteket találtam.” Prof. kérdésére elmondja, hogy a külföldi irodalmon főként a Hüttét érti, majd később megjegyzi, hogy az említett irodalomban semmi sincs olyan értelmesen és intelligens módon leírva, mint azt a Prof. szokta előadni. Patyi bácsi jutalmul egy régebbi keltű „Technikát” ajándékoz Nagypofájúnak.
7 ó 06 p táján Prof. és Nagypofájú nekirontanak a táblán nagy mázlival fölfedezett 2,5 tenyérnyi, alig telefirkált részecskének, miután Patyi bácsi kijelentette, hogy amennyiben Hallgató mégegyszer nyikorog a krétával, ő visítani fog, és azonnal kihajítja Nagypofájút.
8 ó 37 p 21 mp-kor tudósítónk még egyszer fölriad félszendergéséből – Nagypofájú éppen visszautasítja a jót és startol a jeles felé – azután végképp elnyomja az álom.
A végét tudjuk: Reggelre Nagypofájú megkapta a kitűnőt és Prof. buzdításul letegezte.


Vicinális Dugóhúzó 1936., Patyi bácsi diák szemmel (MMK Kiskönyvtár 31-37., 2006. Logod Bt.)
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.