Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma 100 lakásos öko-negyed pályázat Madridban
2011-11-03 10:52

100 lakásos öko-negyed pályázat Madridban

|

A spanyol „Habitat Futura” csoport, a Spanyol Állami Lakásépítő Hivatal támogatásával, valamint a Madridi Építész Kamara közreműködésével nemzetközi tervpályázatot írt ki. A pályázat nyertese nem csupán pénzjutalomban részesül, de saját tervei spanyolországi megvalósításán is dolgozhat, mivel megbízást kap a madridi Puente de Vallecas-ban található öko-területen kialakításra kerülő 100 lakásból álló lakónegyed tervezésében való részvételre.


A spanyol „Habitat Futura” csoport, a Spanyol Állami Lakásépítő Hivatal közreműködésével és Magyarországon is ismert építőanyag gyártó cégek, úgy mint a Creaton Hungary Kft. spanyol társvállalata, az Euronit, illetve a Knauf és az Ytong támogatásával, „Fenntartható lakóhely” címmel tervpályázatot írt ki, amelyre egész Európából várja az építészek munkáit.

A tervezési program elkészítése során, a különféle lakástípusok megtervezése mellett a pályázóknak figyelembe kell venniük a ma már alapvető fenntarthatósági kritériumokat is, amelyről a Creaton Hungary Kft. honlapjáról angol nyelven letölthető ismertetőben és kiírásban további részletek is olvashatóak (www.creaton.hu).

A neves spanyol zsűri által legjobbnak ítélt pályázatok közül az első helyezett 10 000 €, a második 8 000 €, a harmadik 6 000 €, a negyedik pedig 4 000 € pénzjutalomban is részesül. A nyertesek mellett azonban, a zsűri döntése alapján az arra érdemes pályázatokat a szervezők, a 2012 tavaszán Madridba tervezett konferencián és kiállításon is bemutatják, illetve az eseményre készülő könyvbe is bekerülhetnek.

A „megvalósulás tere”: a Madridi öko-kerület
A hely, ahol a verseny eredménye valósággá válik, az a Puente de Vallecas-ban található öko-kerület egy része, amely kiváló példája a fenntartható várostervezésnek. Az ötvenes évek végén épült városrész komoly hiányosságoktól szenvedett, így az elszlömösödés veszélye fenyegette. Ennek elkerülésére 1975-ben az állami Városrész-átépítési terv részéveként megkezdődött átalakítása.

Mára az 1700 lakóegység számára területet biztosító városrész két, fenntarthatósági szempontból emblematikus és valódi innovációnak számító épülettel is dicsekedhet: a pneumatikus városi hulladékgyűjtő hálózattal, valamint egy saját energiatermelő rendszerrel, amely a központosított fűtésről, valamint a meleg víz ellátásáról is gondoskodik. A terület beépítése során nagy figyelmet szenteltek a tájolásnak, a bioklimatikus és zöld területeknek, továbbá a hatékony városi energetikai technológiák használatának is.

A Creaton különdíja a magyar pályázóknak
A spanyol pályázat egyik támogatója, az Euronit, annak a belga Etex-csoportnak tagja, amelyhez a magyar Creaton Hungary Kft is tartozik. Spanyol társvállalata törekvéseit támogatva és a magyar építészeket a pályázaton való részvételve buzdítva, a Creaton további 250 000 Ft-ot ajánl fel annak a magyar pályázónak, amely a nyertesek közé kerül, illetve minden pályázó számára felajánl egy-egy, a pályázat anyagából a madridi konferenciára megjelenő könyvből is.

A pályázati kiírás angol nyelvű, és a pályázatokat is angol nyelven várják a szervezők 2011. december 16-ig. További információ

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.