Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnökképzés A doktoranduszok nyilatkozata
2011-10-24 16:36

A doktoranduszok nyilatkozata

|

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ), a magyarországi doktoranduszok érdekvédelmi szervezete küldöttgyűlésükön a következő nyilatkozatot fogadták el a készülő felsőoktatási törvény szövegével kapcsolatban:

A DOSZ álláspontja szerint a felsőoktatásnak kiemelt szerepe van az ország gazdasági és társadalmi megújításában. A felsőoktatásban felhalmozott szellemi potenciál, a magasfokú innovációs készség és a hosszú időre visszanyúló hagyományok együttesen megfelelő alapot képeznek ahhoz, hogy a felsőoktatás meghatározó feladatot játsszon Magyarország fejlődésében. A felsőoktatási intézmények működése nem nélkülözheti a megfelelő jogszabályi hátteret és a mindenkori összkormányzati figyelmet. A DOSZ fontosnak tartja, hogy az ország kormánya kiemelt célként fogalmazta meg a modern és jól működő felsőoktatás megteremtését.

A 2010-ben megindult koncepció-alkotási, majd szabályozási tevékenységhez a doktoranduszok a kezdet kezdetén felajánlották segítségüket, javaslataikat eljuttatták a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, szívesen vettek volna részt a jogalkotási tevékenységben. Az elmúlt másfél év alapján azonban meg kell állapítanunk, hogy az Oktatási Államtitkárság nem tartotta fontosnak a DOSZ érdemi bevonását a jogszabály előkészítésébe, az egyeztetések esetlegesek voltak, az általunk megfogalmazott javaslatok nem jelentek meg a nemrégen nyilvánosságra hozott jogszabály-tervezetben.

A felsőoktatási törvény az Oktatási Államtitkárság által készített tervezete ebben a formájában, nem kínál megoldást a felsőoktatás valódi problémáira, éppen ezért továbbgondolása és átdolgozása elengedhetetlen.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége alapvető társadalmi érdeknek tartja a felsőoktatáshoz való ingyenes hozzáférést, a magyarországi és nemzetközi hallgatói és oktatói mobilitást, így ezek esetleges korlátozását az ország szempontjából károsnak látja. A DOSZ szerint a készülő törvény egyik legfontosabb céljai közé kell, hogy tartozzon a felsőoktatás minőségének emelése, a doktori képzés tartalmi és szervezeti fejlesztése, az intézmények külső és belső minőségbiztosításának erősítése, az oktatás és kutatás autonómiájának, a képzés és a tudományos élet sokszínűségének megőrzése. Mostani formájában az Oktatási Államtitkárság által elkészített tervezet erre nem nyújt garanciákat, hiszen a vonatkozó részek kidolgozottsága nem megfelelő, hiányzik vagy a fenti célokkal pont ellentétes.

A DOSZ sérelmesnek tartja, hogy a jogszabály-tervezetben nem jelennek meg a doktoranduszok helyzetének rendezésére adott javaslataink, ide értve a doktoranduszok jogi státuszának módosítása, a doktori ösztöndíj figyelembe vétele jövedelemként a gyermekvállalásnál vagy a doktori képzés beszámítása szolgálati időként. Ezek rendezése akár a törvény, akár a végrehajtási rendeletek elfogadása során alapvető, a felsőoktatási szervezetek aktív bevonásával az előkészítés során.

A DOSZ komoly megfontolásra ajánlja a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a törvény mostani tervezetével kapcsolatos módosító javaslatait . A DOSZ szükségesnek tartja a felsőoktatási törvény tervezetét érintő további egyeztetéseket a kormányzat kompetens képviselői és a felsőoktatás reprezentatív szervezetei között.

 

Budapest, 2011. október 24., hétfő (OS)

Doktoranduszok Országos Szövetsége
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.