Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Magyar-osztrák memorandum a Rábáról
2011-10-24 15:24

Magyar-osztrák memorandum a Rábáról

|

Mindaz, ami a Rába érdekében történt, jó példa a két ország kiváló együttműködésére - mondta Fazekas Sándor.

Aláírta az osztrák és a magyar környezetvédelmi miniszter Burgenlandban azt a közös memorandumot, amely lezárja a Rába Akcióprogramot. A tárcavezetők előzőleg megtekintették azokat a korszerű víztisztító berendezéseket, amelyeket a Boxmark bőrgyár szereltetett fel és helyezett üzembe a Rába további szennyezésének megakadályozására.
Nikolaus Berlakovich, Fazekas Sándor (Fotó: Friedrich Jamning)

A memorandum felidézi, hogy a magyar és osztrák szakemberek közösen vizsgálták és ellenőrizték a Rába vízminőségét, hogy online mérőállomásokat hoztak létre, illetve hogy az osztrákok szigorúbb határértékeket vezettek be a bőrgyártásban is. Az aláírt dokumentum pozitívumként említi a Rába vízrendszerét is befolyásoló Lapincs sóterhelésének csökkentését, vagyis a fürstenfeldi geotermikus erőmű bezárását.

Nikolaus Berlakovich a sajtótájékoztatón elmondta: összesen 17 millió eurónyi összeget fordítottak a Rábával kapcsolatos környezetvédelmi beruházások megvalósítására. Ennek részeként építették ki a Boxmark jennersdorfi és a feldbachi bőrgyárában a világszínvonalat képviselő víztisztító berendezéseket is, valamint a wollsdorfi bőrgyárban is hasonló berendezéseket szereltek fel.

Fazekas Sándor hangsúlyozta a két szomszédos ország barátságát. A magyar miniszter szerint a Rába Akcióprogram minden eleme fontos és szükséges volt. A folyó civilizációs terhelésének csökkentése azt eredményezi, hogy a habzás minimálisra csökkent, a vízminőség javult, így a jövőben megnyílik a lehetőség arra is, hogy a folyó rehabilitációja érdekében további lépéseket tegyenek.

Ezek közé tartozhat a miniszter szerint egy közös árvíz- előrejelző rendszer kiépítése egy átfogóbb vízminőség vizsgálat is.

Fazekas Sándor kiemelte: mindaz, ami a Rába érdekében történt, jó példa a két ország kiváló együttműködésére, a pozitív kapcsolattartásra és a felvetődő problémák közös megoldására.

Az MTI tudósítójának kérdésére, miszerint mivel magyarázzák, hogy Szentgotthárdnál a Rába jelenleg is habzik, Fazekas Sándor elmondta: ezekkel a tényekkel és adatokkal a szaktárca is tisztában van, ezért fontos, hogy folyamatos legyen a Rába megfigyelése. Hozzátette, hogy a habzás nagy része megszűnt, ma már csak néhány méteren tapasztalható, ami valószínűleg részben biológiai eredetű, de az sem kizárt, hogy a korábbi ipari tevékenység utóhatásának tudható be, illetve mezőgazdasági tevékenység következménye is lehet.

 

2011. október 23.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium)
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.