Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Trendek Az energiahatékonyság forrása pénznek és energiának is
2011-10-21 09:05

Az energiahatékonyság forrása pénznek és energiának is

|

Helyes döntésekkel Magyarországra is komoly uniós források jöhetnek - okt. 20-án tárgyalta az EP szakbizottsága az energiahatékonysági irányelvet.
Úgy kell meghatározni a 2020-as célokat, hogy ne lassuljon a gazdasági növekedés – fogalmazott Herczog Edit szocialista szakpolitikus az ITRE (Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság) csütörtöki ülésén.


A képviselő szerint az EU egyik fő célkitűzése az energiahatékonyság növelése lesz, ezért fontos, hogy Magyarország felkészülten várja a várhatóan bőséggel rendelkezésre álló forrásokat.

2008-ban döntött a Tanács arról, hogy az Unió területén 2020-ra 20%-kal kell javítani az energiafelhasználás hatékonyságát. A nyersanyagban, energiahordozókban szegény Európa számára kulcsfontosságú, hogy kiszolgáltatottságát mind a lakossági, mind az ipari, mind a közszektorbeli energiafelhasználás hatékonyságának javításával csökkentse, azaz a folyamatosan növekvő energiaigényt a jelenleginél hatékonyabban elégítse ki.

 

A készülő – vélhetően a jövő félévben esedékes dán elnökségi periódus alatt kihirdetésre kerülő – energiahatékonysági irányelv célja, hogy a gyakorlatba ültesse át a jelenleg a levegőben lógó, és nem kötelező erejű 20%-os szabályt. Herczog Edit szerint az európai baloldal célja, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Bár az energiahatékonyság javításának szükségessége nem kérdés a képviselő szerint, csak olyan szabályokat hozhatunk meg, amelyek nem lassítják az európai gazdaságot, és nem veszélyeztetik a munkahelyeket.

 

Az uniós prioritások között előkelő helyen szereplő energiahatékonyság-javításra vélhetően bőséggel állnak majd rendelkezésre uniós források, ezért a politikus szerint a legfontosabb, hogy olyan finanszírozási modellt dolgozzon ki az EP, amely elsősorban a helyi gazdaságot élénkíti és a kisvállalkozók növekedését segíti. A képviselő az ITRE ülésén elhangzottak alapján arra hívta fel a hazai döntéshozók figyelmét, hogy okos döntésekkel, stratégiai szemlélettel Magyarország számára is hatalmas európai források állnak rendelkezésre, így idejekorán meg kell kezdeni a felkészülést, a nemzeti programok kidolgozását, az érintett szakmák meghallgatását.
Budapest, 2011. október 20., csütörtök (OS)


Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.