Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Megújul a Tisza-tó
2011-10-17 10:29

Megújul a Tisza-tó

|

A Kormány legutóbbi ülésén elfogadta a Tisza-tó rendezésére vonatkozó előterjesztést.
A Tisza-tó áramlást segítő rendszerei az elmúlt évtizedben feliszapolódtak, amelyek gátolják a megfelelő mennyiségű vízpótlást. Ennek következtében komoly ökológiai, vízminőségi problémák merültek fel.
A Tisza-tó vízpótlást, áramlást segítő rendszerei – többek között hét öblítő csatorna és négy természeti vízfolyam - az elmúlt évtizedben különböző mértékben feliszapolódtak, feltöltődtek, amelyek gátolták a megfelelő mennyiségű vízpótlást. Ennek következtében komoly ökológiai, vízminőségi problémák merültek fel: a sekély vizekben a zöld növényzet elterjedt, amely egyre nagyobb felületeket fed le. A Kormány ezért a Tisza-tó társadalmi és ökológiai értékeinek megőrzése érdekében egy átfogó rendezési program elfogadásáról döntött. A beruházás kiemelt környezetvédelmi és gazdasági jelentőséggel bír.

Átfogó célja a vízrendszer minőségi és mennyiségi állapotának javítása, az ökológiai állapot fenntartása, a vizes élőhelyek rekonstrukciója, továbbá az ár- és belvízi biztonság megőrzése. A fejlesztés teljes költsége mintegy 6,6 milliárd forint, ebből az összegből 5,6 milliárd forint Európai Uniós támogatásból valósul meg, a fennmaradó összeget a központi költségvetésből finanszírozza a Kormány.

A beruházás amellett, hogy jelentősen hozzájárul a Tiszta-tó környékének turisztikai szempontú fejlesztéséhez, valamint javítja az ott élő polgárok életminőségét, a projekt a kivitelezése alatt és után is munkahelyeket termet. A fejlesztés kapcsolódik a Start munkaprogramhoz.

2011. október 14. 12:15

(Kormányszóvivői Iroda)
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.