Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Panel és termofor kémények felújítási pályázata
2011-10-09 18:08

Panel és termofor kémények felújítási pályázata

|

A Kormány tavasszal tett ígéretét megtartva források átcsoportosításával az idei év végéig 1,63 milliárd forintot biztosít a tavasszal elbírált panelpályázaton sikerrel szereplő lakóközösségek számára, valamint 530 millió forint összegben az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására is újabb pályázatot hirdet.

Az előző Kormány idején a támogatási keret előzetes rögzítése híján és a pályázat késői lezárása miatt a ZBR Panel Alprogramra 2009-ben benyújtott pályázatok támogatási igénye nagymértékben, mintegy 14 milliárd forinttal haladta meg a rendelkezésre álló forrásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Zöld Beruházási Rendszer 2011. januári átvételét követően intenzíven dolgozott azon, hogy az addig beérkezett pályázatokat elbírálja, a beruházások megvalósítását felgyorsítsa. A Zöld Beruházási Rendszer Panel Alprogram II. keretében 2011. április 7-én 228 db pályázat esetében született támogatói döntés, ezzel az elmúlt időszakban összesen 244 pályázat számára, mintegy 13,2 milliárd forint összegű támogatást ítélt oda a nemzeti fejlesztési miniszter. A támogatásból 23 495 lakóegység energetikai korszerűsítése valósulhat meg, amely mintegy 28 milliárd forintos beruházást generál az ágazatban.

A Kormány döntésének megfelelően a - korábbi kormányzat által meghirdetett fedezet nélküli pályázatra - jelentkező lakóközösségek formailag és tartalmilag is megfelelő pályázatai nem kerültek elutasításra. A kormánydöntés értelmében a ZBR-en belül felszabaduló források, és további kvótaeladásokból származó bevételek terhére folytatható a támogatási döntések meghozatala, és a szerződések megkötése. A most rendelkezésre álló 1,63 milliárd forint figyelembe vételével a ZBR Panel II. alprogramban befogadott pályázatok döntésre való előkészítése megkezdődött, a támogatási értesítéseket már ez év novemberében megkaphatják az érintettek. A forrás biztosítása újabb mintegy 3200 lakóegység felújítását teszi lehetővé, közel 8000 fő számára biztosít komfortosabb életkörülményeket. A támogatások mintegy 3,3 milliárd forintos beruházást generálnak az ágazatban és közel 4 068 tonna/év CO2 megtakarítást eredményeznek. További szerződéskötésekre újabb bevételek esetén lesz mód.

További források átcsoportosításának köszönhetően a Kormány 2011. novemberben a „Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása” előirányzat keretében összesen 530 millió forint összegben pályázatot hirdethet az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) felújítására.

A tárca kiemelten fontos célnak tartja a szén-monoxid mérgezéses balesetek számának csökkentését. Ennek megfelelően a nemzeti fejlesztési miniszter döntése alapján ismételten meghirdetésre kerülő pályázat az előzetes becslés alapján 3500 lakást érinthet, és a felújítás során 900 db kémény válhat biztonságossá.

A pályázati rendszerből nyújtott támogatással megvalósuló kéményfelújítások mellett a baleseti kockázat csökkentésének fontos eszköze azonban a tüzelőberendezések és az égéstermék elvezetők szabályszerű üzemeltetése, tervszerű, folyamatos karbantartása és ellenőrzése is.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.