Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság A verespataki aranybánya elfogadhatatlan kockázat
2011-10-05 06:29

A verespataki aranybánya elfogadhatatlan kockázat

|

A verespataki cianidos aranybányászat ellen érveltek az MSZP EP-képviselői.
Súlyos aggályokat vet fel, hogy a román kormány által támogatott verespataki aranybánya ugyanazt a cianidos technológiát alkalmazná, amely a nagybányai cián-katasztrófához vezetett 2000-ben.
A román kormány nem követeli meg a beruházótól a biztonságosabb zárt cianidos technológiát , és nem írja elő a kötelező környezetvédelmi biztosítás megkötését sem.

Más EU tagállamokkal szemben Romániában a veszélyes anyagok regisztrációjáról és helyettesítéséről szóló uniós rendelet megsértése miatt nem indítható büntetőeljárás. A verespataki aranybánya ilyen feltételek mellett elfogadhatatlan kockázatot jelent az európai környezetre és súlyosan veszélyezteti a Tisza élővilágát – mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja, az EP Petíciós Bizottságának ülésén. Az Európai Bizottságnak lépéseket kell tennie a cianidos technológia teljes vagy részleges betiltása érdekében – hangsúlyozta az ülésen Göncz Kinga. A képviselő figyelmeztetett: a 2000-ben bekövetkezett tiszai ciánszennyezés idején sajnos már megtapasztalhattuk, milyen környezeti károkat okozhatnak a verespatakinál jóval kisebb beruházások. Ezért előre óvjuk az európai országokat az aranybánya megnyitásának következményeitől.

Az EP Petíciós Bizottsága román civil szervezetek európai parlamenti petíciója kapcsán vizsgálta a tervezett beruházást. Emlékezetes, hogy 11 éve a romániai Nagybányánál a Tiszába ömlő cianidos zagylé a folyó csaknem teljes magyarországi szakaszán elpusztította az élővilágot és több tízezer ember megélhetését sodorta veszélybe. Tabajdi Csaba az ülésen hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak szigorú előfeltételeket kellene támasztania a beruházással szemben. Meg kellene követelnie, hogy a romániai szabályozási környezet, valamint az állam és az aranyvállalat között létrejött megállapodás megfelelő védelmet nyújtson az európai környezet, a Tisza élővilága számára. Bár Svédországban és Finnországban is zajlik aranykitermelés hasonló módszerrel, ott zárt cianidos technológiát alkalmaznak. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy nagy mennyiségű cianidos zagylevet kelljen ülepítő medrekben tárolni. Ráadásul a két skandináv országban büntetőjogi eljárás is indítható a veszélyes vegyi anyagok regisztrációjáról és helyettesítéséről szóló REACH- rendelet megsértéséért, míg Romániában csak közigazgatási eljárás keretében vonhatják felelősségre a szabályok ellen vétőket.

Ameddig Románia, illetve a beruházó nem tesz eleget ezeknek a feltételeknek, addig szóba sem jöhetne semmiféle hasonló beruházás.
A verespataki cianidos aranybányászat ellen érveltek az MSZP EP-képviselői.

Göncz Kinga felszólalásában kiemelte, hogy a beruházás nem Románia belügye, hiszen az esetleges környezeti károk több európai uniós tagállamot, illetve csatlakozni szándékozó országot érinthetnek. Nem tehetünk úgy, mintha a közelmúltban nem történt volna hasonló katasztrófa. A verespataki aranybánya-projekt kockázataira figyelmeztetni közös felelősségünk! - mondta a képviselő.

Tabajdi Csaba emlékeztetett arra, hogy az ipari balesetekkel okozott károkat a legritkább esetben képesek megtéríteni az érintett vállalatok. Ezt jól példázza az egy éve, Kolontáron történt vörösiszapömlés, ahol a 135 milliárd forintra becsült kár mellett eltörpül a MAL Zrt. 23 milliárdos vagyona. Egy esetleges verespataki ipari baleset esetén a jelenlegi feltételek mellett semmi nem garantálja azt, hogy az aranyvállalat megtérítené a környezetben, vagy az emberi egészségben bekövetkező károkat. Ezért a román államnak meg kellene követelnie, hogy a beruházó cég környezeti felelősségbiztosítást kössön. Ez nyilvánvalóan megdrágítja a termelést, de az arany jelenlegi világpiaci ára mellett a többletköltségek finanszírozhatóak lennének. Összességében a jelenlegi feltételek mellett a Verespatakon tervezett aranybánya elfogadhatatlan és vállalhatatlan környezeti kockázatot jelent. Az Európai Bizottságnak határozottan fel kell lépnie ellene –  mondta Tabajdi Csaba.

 

Budapest, 2011. október 4., kedd (OS)

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.