Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Innováció Középpontban az innováció
2011-09-28 14:57

Középpontban az innováció

|

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal programjával hivatalosan is elindult a magyarországi KKV-hét.
Az Innovatív vállalkozások az EU motorja címmel rendezett nagy sikerű konferenciát a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szeptember 23-án, pénteken. A rendezvény egyrészt az Európai KKV-hét 2011. hivatalos magyarországi nyitó programjaként került meghirdetésre, másrészt a Kutatók Éjszakájának egész napos országos programjához is kapcsolódott.

Az innováció – úgy tűnik – tényleg a vállalkozások érdeklődése középpontjában áll, hiszen mintegy 150 szervezet volt kíváncsi a konferencia előadóira.
A rendezvény a vállalkozói gondolkodásmód innovatív szemléletének erősítését célozta meg, elősegítve az Európai Unió és a tagországai kis- és középvállalkozásai közti minél sikeresebb együttműködést.


A rendezvényt Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökének köszöntőjét követően a vállalkozásfejlesztésért és iparért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Szöllősi László hangsúlyozta az Európai KKV-hét jelentőségét és bemutatta KKV követi feladatait. Kiemelte, hogy a kormányprogramban és az Új Széchenyi-tervben is jelentős hangsúlyt kapnak a tudásgazdaság és az innovatív tevékenységek.


A résztvevők széles körű tájékoztatást kaptak a nemzeti szinten elérhető K+F támogatási forrásokról, programokról, a magyar EUREKA-elnökség jelentőségéről, a pályázható EU-s forrásokról, úgy, mint az EUROSTARS, illetve az EU7-keretprogram. A forrásbevonási lehetőségek kapcsán mikrohitelekről és kockázati tőke programról esett szó. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előadója szerint az iparjogvédelem ismerete és eszközeinek ésszerű alkalmazása egy kulcstényező lehet az innovatív vállalkozások fejlődésében.


A HITA és az Enterprise Europe Network bemutatta innovatív vállalkozásokat segítő szolgáltatásait. Ezek közül kiemelkedik az alábbi eszközök:
– ismeret átadás tanácsadással, rendezvényekkel (EU-s és hazai források megismertetése, IPR, közbeszerzés)
– nemzetközi kapcsolatépítés elősegítése (nemzetközi K+F konzorciumokba bekapcsolódás, üzleti és innovációs együttműködések)
– innováció diffúziója: nemzetközi technológia transzfer adatbázissal és rendezvényekkel,
– tudás intenzív befektetések ösztönzése.


A Hivatal további két helyszínen vett részt aktívan a Kutatók Éjszakája programban. A Gödör Klub rendezvényén standdal várta a sok száz érdeklődőt, míg a Budapesti Műszaki Egyetem TMIT Beszédtechnológiai Laboratóriuma interaktív bemutatkozásán vállalkozók nyerhettek betekintést a labor munkájába.

Nemzeti Külgazdasági Hivatal


Budapest, 2011. szeptember 27., kedd (OS)

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.