Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu

A világ egyetemeinek rangsora 2017.

Az interneten közzétett rangsor a világ egyetemeiről.

Kommentár nélkül hívja fel erre a figyelmet dr. Hajtó Ödön

Ön vagy vállalkozása még nem szerepel portálunkon? Szeretné, ha a tervezői, szakértői adatbázisunkban Önt is megtalálnák látogatóink?
Regisztráljon és élvezze a Mérnökkapu szolgáltatásait!

REGISZTRÁCIÓ


Petőfi-ezred bemutatása

Kincses Katalin Mária (kora újkori magyar történelmet kutató történész, kandidátus, a Károli Gáspár Református egyetem megbízott oktatója) méltatja Frivaldszky János: Petőfi Sándor Első Egyetemi Nemzetőr Ezred megalakulása című könyvet.

Petőfi-ezred megalakulása

Id. Frivaldszky János: Petőfi Sándor Első Egyetemi Nemzetőr Ezred megalakulása címmel adott ki könyvet a Logod Bt., mely könyvkiadó már 2013-ban megjelentette id. Frivaldszky Jánostól a Marián István, a Műegyetem nemzetőrparancsnoka című kismonográfiát.
A hatvanadik évfordulóra a műegyetemistákból szerveződő és Marián parancsnok által vezetett Petőfi Sándor Első Egyetemi Nemzetőr Ezred megalakulásának történetét monografikus mű keretében mutatja be a kötet.

A nemnövekedés ideológiája

Megjelent egy 123 oldalas kis könyv, melynek elolvasásához szeretne kedvet csinálni dr. Rigó Mihály ny. mérnök.
A könyvet egy francia professzor, Serge Latouche írta „A Nemnövekedés diszkrét bája” címmel. Az emberiség azzal hitegeti magát, hogy a Földön a gazdaság állandó növekedése normális folyamat. Elég lenne arra gondolni, hogy az ezekhez szükséges erőforrások mennyisége viszont nem végtelen.

Szent Borbála szoboravató Zalaegerszegen

Ritka élmények részesei lehettek azok, akik a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum kiállítási területén 2016. június 21-én összegyűltek Tóth János múzeumigazgató meghívására.
A Múzeum legújabb szerzeményének, Szent Borbála szobrának avatására és az ehhez kapcsolt időszakos kisplasztikai és szobor kiállításra jöttek.

Újrapozicionálás vagy a káosz elmélyítése?

A MMK és a KTE rászánt egy délutánt arra, hogy bemutasson egy tanulmányt, melyet a KTE rendelt meg. A tanulmány kiindult az újonnan létrehozott gyorsút fajtákból és megpróbálta bemutatni azt, hogy a magyar úthálózaton melyiket, hol lehetne használni.

ÁSZ jelentés – megalapozatlan elemekkel

Az Állami Számvevőszék (a továbbiakban: ÁSZ) honlapján 2016. május 31-én jelent meg a hír, hogy lezárult a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ellenőrzése.

A közlemény egyaránt említést tesz az ellenőrzési jelentés egyes pozitív és negatív megállapításairól.

Legyen ingyenes a 18 év alatt a diákbérlet

Ma a diákok közül túl sokan járnak iskolába szőlői autóval. Dr. Rigó Mihály ny. mérnök e dolgozat írója javasolja a diákbérlet eltörlését, azaz a diákság ingyenes közösségi közlekedés használatát.

Tisza és árvizei

Megjelent dr. Vágás István és dr. Bezdán Mária szerzőpáros könyve, melynek címe: A Tisza és árvizei.
A dolgozat ehhez kapcsolódik. Vágás professzor úr megállapítja, hogy Szeged árvízi fenyegetettsége a Duna és a Maros visszaduzzasztó hatása miatt nagy, ezért javasolta a „Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT)” című program felülvizsgálatát.

Országgyűlési képviselők a TTIP-ről

A TTIP olyan, mint egy állatorvosi ló, mert a mai kapitalizmus modell minden jellegzetességét tartalmazza. Bemutatása sokat segít a mai világunk megértésében. Ebben segít eligazodni dr. Rigó Mihály ny. mérnök.
A dolgozat elején újságírói, a végén országgyűlési képviselői vélemények olvashatók.

Mi történt itt? Porlód vagy inkább Szeged?

Kiegészített változat!
A közel 125 év alatt nagyot fordult a világ, hiszen a korábban Szegedhez képest fele nagyságú Temesvárból Szegednél kétszer nagyobb lakosságú város lett! Szeged népessége csak a kétszeresére, míg Temesváré nyolcszorosára nőtt.
Mi volt a hatalmas növekedés-különbség oka?, teszi fel a kérdést dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök, ny. mérnök.

A firenzei modell

Úgy tűnik, mintha a Világ sokszínű, rendkívül változatos, szinte kiismerhetetlen kavargás lenne. Valójában azonban csak a profitra kell odafigyelni és a jelenségek sokszor sokat egyszerűsödnek. A világ mai valódi modelljét a dolgozat írója dr. Rigó Mihály ny. mérnök elnevezte firenzei modellnek.
Közel 600 éve nem vesszük észre a világunk lényegét?

A nyelv és a számítógépes fordítás

Miért nem halad előre a számítógépes fordítás ügye? - teszi fel a kérdést dr. Rigó Mihály. Megállapítja, hogy nyelv és a számítógépes fordítás hatalmas és gyönyörű téma. Összeállított az elérhető anyagok egy részéből a laikusoknak is érthető írást. A régebbi kor a durva németesítésé volt, ami nagyon hasonlított a maira, a durva angolosításra.

Dulovics Dezső halálára

Szomorú szívvel értesültem Dezső bátyánk elhunytáról. Tavaly ősszel a bajai főiskola Tudástára számára egy rövid, 45 perces, videóra vett beszélgetést folytattunk vele mintegy "portrét" készítve róla. A mellékelt fotó akkor készült.

A tervezési sebességről a szolgáltatási színvonalra helyezzük át a súlypontot

A mai Közutak Tervezési Szabályzatunk (KTSZ) valószínűen egy korábbi német tervezési előírás tükörfordítása. Ezt nem hátrányként írom, csak tényként, mert egy műszaki nagyhatalom példáinak követése sokszor megóv bennünket a tévutaktól.
Nem szabad azonban ezt elvtelenül tenni! Ebből indul ki, ezt vizsgálja dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.

Az elkerülő utakért, a környezeti kapacitásért

Az emberek egyre nagyobb része lakik a településeken. A települési környezet az embernek, mint biológiai lénynek, mesterséges környezet. Ez a csinált, az ember által előidézett környezet számtalan előnye mellett legalább annyi hátránnyal, kárral is jár, állapítja meg dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.

Kedvcsináló Kiss József írásaihoz

Kiss József Kós Károly díjas táj-és kertépítész 40 évig dolgozott az állami műemlékvédelemben, az Országos Műemléki Felügyelőségnél (OMF), mely érthetővé teszi kötődést a magyar múlthoz. Munkáinak egy részéről az Építészfórum.hu honlapon olvasott a Szerkesztő.
Írásai egy része a négy évtizedes szakmai munka szépségeibe avat be bennünket, ezek az [1], a [2], a [3], és a [4] dolgozatok.

Az autómentes Tisza-partért

A közlekedés helyett a rekreáció legyen a szegedi rakpart funkciója!

A dolgozat írója dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök érdekes, és ma is vállalható gondolatokat talált a 100 évnél idősebb helyi lap, a Délmagyarország, digitalizált változatának cikkei között.
Megkereste a korábbi tervezői elképzeléseket is.

Miért természetes?

Magyarország az EU negyedik-ötödik legszegényebb országa. Ha a szakember áru, akkor annak előállítási költségei vannak, amelyet a vevőnek meg kell fizetni.
Lassan tragikussá válik a magyar orvosok, szakemberek, szakmunkások kivándorlása a kinti magasabb bérért. A magyar társadalom emiatt vergődik, és nem akarja tudni megtalálni ennek az ellenszerét. A cikk írója egy lehetőségre szeretne javaslatot tenni. Számítani kell azonban arra, hogy esetleges megvalósítása nagy ellenállásba fog ütközni, mert gazdasági érdeket sért, profitot csökkent.

Maradnak-e a légyfogó-elvű útárkok?

A hazai közutak tervezési előírása, szabványa „A közutak tervezési szabályzata”, a KTSZ, nevű útügyi műszaki előírás.
Többször, több ok miatt is javasolta már dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök ennek újragondolását.
Most csak egyetlen okot hoz most fel: nem lehet jó előírás, amely alapján az alábbi helyzetek, állapotok megtervezhetők, előállhatnak.

Egy párbeszéd kezdete?

E címmel teszi közzé dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök ny. mérnök a korábbiakban e portálon megjelent a „Szemben Vedres elveivel" című írására érkezett két hozzászólást, illetve az azokra adott válaszát.

Nem kellett volna inkább disztingválni?

Az új közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban a Mérnök Újság 2015. novemberi és decemberi száma interjút közölt Barsiné Pataky Etelka MMK elnökkel és Rigó Csaba Balázs elnökkel (Közbeszerzési Hatóság).

dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök, ny. mérnök nem ért egyet a cikkek irányultságával. A dolgozat írója nagy különbséget lát a mérnöki szolgáltatás és az építési beruházás között. Ezért kifogásolja azt, hogy az új közbeszerzési törvény azokat azonos módon kezeli.

Jobb forgalmi tájékoztatás, kevesebb baleset

Állandó és mobil tájékoztatási eszközök szolgálják a közúton közlekedők biztonságát.
Az autópályákon előforduló ráfutásos balesetek száma akár ötödével is csökkenthető az időben eljuttatott forgalmi tájékoztatással.

Adatgyűjtő és Távfelügyeleti Rendszer

Pc-Croll néven adatgyűjtő és távfelügyeleti rendszert fejlesztett ki a Profigram Kft.

A kft. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban (KMR_12) program keretében 141 165 200 forint uniós támogatást nyert. A 211 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházásból született meg a PC-CROLL Adatgyűjtő és Távfelügyeleti Rendszer.

A sebességszabályozás

A WHO – az Egészségügyi Világszervezet - megjelentette a „Globális helyzetjelentés a közúti közlekedésbiztonság 2015” című kiadványát, mely a dolgozat alapja. A benne található adatok képezik a jelen elemzés alapját. Valószínűen sokkal lazább a kapcsolat a sebesség és a halálestek között, mint ahogyan ma gondoljuk.

Vitaindító a Mérnöki Kamara stratégiájáról

A nem hivatalos becslések szerint körülbelül 120 ezer lehet azoknak a száma, akik felsőfokú műszaki értelmiségnek számítanak és így a Kamara igényt tarthatna rájuk. Ezzel szemben a jelenlegi létszám mintegy 17 ezer fő, ami mindenképpen töredéke a lehetséges felsőfokú végzettségű műszakiaknak.

A vízgazdálkodás XXI. századi stratégiája

Dr. Kováts Gábor okl. vízépítő mérnök, a Magyar Mérnöki Kamara volt elnöke tanulmányozta a Kvassay Jenő terv vitaanyagát, melyet a kormány még nem tárgyalt, ezért az időbeni ütemezése, s a pénzügyi fedezet biztosítása még nem ismert. Véleményét ismertetjük.

Vélemény a Gyorsút nevű ÚME tervezetről

A MMK Közlekedési Tagozata 2015. szept. 30-án mutatta be az ún. Gyorsút nevű ÚME tervezetet
Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök alábbi véleménye ezzel kapcsolatos, és az ott elhangzottakon alapul. Szerinte újra kellene gombolni a mellényt, kezdve a KTSZ-ával. Az itt bemutatott terv tűzoltás jellegű, csak a káoszt fokozza.
Az újragombolást csak szakmai vitában tudja elképzelni, ezért kérem azt, hogy a Közlekedési Tagozat honlapján legyen helye a témával kapcsolatos véleményeknek!

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán?

Vedres István (1765-1830.) – kinek az idén ünnepeljük születése 250., halála 185. évfordulóját, aki Szeged egykori városi főmérnöke volt, akit Szeged Széchenyijeként tisztelünk, - 1805-ben írta „A Tiszát a Dunával öszvekapcsoló új hajókázható csatorna” című művet. Innen a cím szerint „hajókázható”. Ugyanazt értette alatta, mint mi a hajózható alatt.

A Szeged–Makó tram-train

Mi az a tram-train? Egy angol szavakból álló szószörny. A tram=villamos, míg a train=vonat, szerelvény, vasút. Az angol név szó szerinti jelentése: villamos-vasút. A mai magyar név nem túl szellemesen: vasút-villamos. Ez szintén értelmetlen. Pontosan villamos a vasúton, de ez névnek hosszú. Megszoktuk, hogy a vasúton a vasúti kocsik, vonatok járnak. Megszoktuk, hogy a városokban villamossal utazunk. Mivel rendes magyar neve nincs, és nehéz ezeket az angol szavakat kimondani, a továbbiakban a tram-traint a TT-vel helyettesítjük.

A szegedi Déli-hídról

Mióta van ember és van Tisza, az ember azt hosszában is és keresztben is használja. A folyó a hajózással segíti, hídhiány esetén pedig a mozgásunkat, akadályozza. Ezek a használati irányok összefüggnek.
A szegedi Déli-hídról gondolkozik dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök

Kellett-e szökőkút a szegedi Indóház térre?

Minden tér ellát valamilyen feladatot, azaz: valamire használjuk. A terek általában az emberek találkozási helyei. Vannak azonban speciális tereink - vallja dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök. Ilyen Szegeden az Indóház tér.

A migráció - bevándorlás vagy honfoglalás

Migráció vagy a hódítás kezdete?
Az írás egy helyzetelemzés dr. Hajtó Ödöntől 2015 nyarán, melynek aktualitását az Európa felé megindult menekültáradat adja. A migrációs hullámot olyan demográfia okok indították el, melyek évtizedekkel ezelőtt is előreláthatók voltak, de mind a társadalomtudományok, mind a politikusok lekésték az ezzel való foglalkozást, most pedig technikai megoldással – kerítés, vagy fal – próbálkoznak, holott ez nem műszaki kérdés.

Középfokú iparjogvédelmi tanfolyam

Versenyképesség - stabilitás - termékek, technológiák védelme.

Dedign, szabadalom, védjegy.

Hol lehetne a buszpályaudvar Szegeden?

E kérdést vizsgálja a Szegeden élő dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök és okl. építőmérnök.

A fenntarthatóságról

Nem kellene felélni a ma határtalan kapzsiságával a jövőt. A profitért folyó harc tönkreteszi a Földet, egy szakadék felé rohanunk - vélekedik dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.
A profithajszolók ennek ellenére még azt az elemi tényt sem szándékoznak megérteni, hogy véges mennyiségű alapanyagok mellett képtelenség az állandó, azaz a végtelen gazdasági növekedés. Sőt, sokan az állandó gazdasági növekedést is fenntartható fejlődésnek tartják, ez pedig maga a fából vaskarika.

A demokrácia

A korszerű értelemben vett demokratikus társadalmi átalakulásra 1989-1990-ben nyílt történelmi lehetőség. Dr. Hajtó Ödön a Mérnöki Kamara alapító elnöke értékeli a folyamatot. Hogyan éltük ezt meg? Komolyan vettük az alapvető tézist: a nép kormányoz. Igyekeztünk a mérnöki szolgáltatások területén hozzátenni ehhez, amit tudtunk. Felismertük, hogy a nép kormányzásban való részvételének előfeltétele egy szervezettség a társadalom részéről. A demokrácia működtetése során világos kell legyen, ki a tárgyaló partner egy-egy adott kérdésben: a hatalommal szemben ki a nép jogos képviselője.

A Mérnöki Kamara

25 év után, 2015-ben emlékezik vissza dr. hajtó Ödön a Mérnöki Kamarával kapcsolatos kezdeti várakozásokra. A demokratikus társadalmi átalakulásra 1989-1990-ben nyílt történelmi lehetőség. Komolyan vettük - állapítja meg - az alapvető tézist: „demokráciában a nép kormányoz.”

Szemben Vedres elveivel

250 éve született, és 185 éve halt meg Vedres István, Szeged Széchenyije, így Szeged 2015-ben kettős évfordulót ünnepelhet.
Vedres István 1830-ban cikket írt a Tudományos Gyűjtemény VI. kötetébe. Az írás címe:
„A’ túl a’ tiszai nagyobb árrvizek’ eltéríthetésérül egy két szó.” Ezzel kapcsolatban fejti ki véleményér dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.

Széll Jenő gyászhíre

Széll Jenő (1947.03.05., Makó – 2015.02.13., Szolnok)

Több mint 30, a víziközmű ágazatban eltöltött év után, 2015-ben tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk. Kérjük, hogy aki ismerte, őrizze meg az emlékét!

Sodródás, vagy energiaigényességre alapozott modal split

Ma így-úgy rengeteg energiát használunk. A fejlettnek mondott gazdaság ma kőolajra alapozott, kőolaj-gazdaság. Közlekedésünk így kőolaj alapú közlekedés. Napjaink eseményei igazolják, hogy nem a piac határozza meg a kőolaj árát. A dolgozat írója szerint a Nemzeti Közlekedési Stratégia legfőbb feladata az lett volna, hogy meghatározza az ország személy-, és teherszállítási feladatára az alágazati (tehát a közúti, a vasúti, a vízi, és légi szállítási feladatrészesedést) arányokat, az ún. modal splitet. Mivel ez sajnos nem készült el, javasolja az arányok meghatározását egy olyan matematikai modellel, melynek célfüggvénye a kőolaj felhasználás minimuma.

Hol tart ma a nanotechnológia?

Hol tart ma a nanotechnológia? – válaszok az V. Virtuális Nanotechnológiai Poszter Konferencián

Idénötödik alkalommal rendezi meg a NanoTudomány Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community – www.nanopaprika.eu) virtuális poszter konferenciáját azzal a céllal, hogy a nanotechnológiai kutatások legújabb eredményeit bemutassa a tudományos közösségi hálózat 8100 tagjának és 5500 Facebook-követőjének.

Átadták a Jedlik Ányos-díjakat.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke 2015. március 12-én ünnepélyes keretek között átadta a 2015. évi Jedlik Ányos-díjakat.
A Jedlik Ányos-díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke adományozza évente egyszer.
A szakmai díj a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja.

Megkezdte világkörüli repülőútját az ABB és a SolarImpulse

Hétfőn, hajnali 1:30-kor megkezdte Abu Dzabiból világ körüli, történelmi repülőútját az ABB és a SolarImpulse. Az ABB és a Solar Impulse közös célja, hogy a gazdasági növekedés káros környezeti hatásoktól függetlenül menjen végbe.

Budapesten jön létre a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A visegrádi együttműködés országai iparjogvédelmi hatóságainak vezetői csütörtökön, Pozsonyban írták alá azt a nemzetközi megállapodást amelynek keretében budapesti központtal létrejön a Visegrádi Szabadalmi Intézet.

Meghalt Dohnalik József

(Dunaszerdahely, 1927. augusztus 22. - Budapest, 2014. december 9.)

Elhunyt Szilvássy Zoltán

Budapest,1925. október 24. – Budapest, 2015. február 7.
A Betontechnikai Intézet tudományos segédmunkatársaként szerezte meg mérnöki oklevelét 1951-ben.

Az építő és a romboló Tisza

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök idézi Mérnök Újság 2014. januári számában megjelent dr. Kováts Gábor vízügyi igazgató úr írását a "Mértékadó árvizek az Alsó-Tisza-vidéken, Lefolyási viszonyok" címmel, mely jól tükrözi Szeged és a Tisza viszonyát. Vizsgálja a szegedi árvíz elleni védekezési gondokat, és javaslatot tesz egy tanulmánytervre.

Szegedi árapasztó csatorna és az első hivatalos, elutasító vélemény

Szegediként dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök nem tudja elfogadni, hogy az „árvízi csatát” rendre Szeged belvárosában kell lejátszani, és miért nem a városon kívül.

Dán úttípusok

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök korábban írt az általa javasolt magyar úttípusokról, útkategóriákról. Vizsgálta gyakran kiterjed az európai gyakorlatra is.

Kerékpárral Helsinkibe?

2014. december 2-án országos kerékpáros konferenciát tartottak Budapesten, melynek mottója sajnos a „Bringázni élmény!” volt.

A közbeszerzésről

Az Európai Parlament 2014. jan. 15-én elfogadta a közbeszerzések új irányelveit. Ezeket 2016. ápr. 18-ig be kell ültetni a tagállamok jogrendszerébe.
Magyarországon az új elveket, az új koncepciót, az EU-s direktívát, az államreform bizottság tárgyalta, a kormány pedig már el is fogadta.
A közbeszerzés reformjáról fogalmazza meg gondolatait dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.

A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért IV.

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök a legfontosabb ténynek hazánk hatalmas méretű eladósítását, majd az ebből fakadó - szinte az élet minden területét lebénító - brutális méretű éves kamatfizetést tartja.
Tudása szerint csak kamatra évente 1200-1500 milliárd Ft-ot fizet ki az ország!
Az úttal kapcsolatos számainkat ehhez kell viszonyítani.

Elhunyt dr. Seregi György

Gimnáziumi érettségi: Budapesti Eötvös József gimnázium, (1946)
BME Mérnöki Kar oklevél (1950)
BME Építészmérnöki Kar Műszaki Doktor (1974)
Művelődésügyi Minisztérium „címzetes egyetemi docens” (1981)

Elhunyt Hankó Zoltán dr.

(Budapest, 1925. február 3. - Budapest, 2014. október 21.)

Vízépítő mérnöki oklevelét a budapesti József nádor Műszaki Egyetemen, 1948-ban szerezte meg. Ezt követően az egyetemen tanársegédként, majd adjunktusként dolgozott, mint a II. Vízépítési Tanszék Hidraulikai Laboratóriumának vezetője.

A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért III.

A Harmadik fejezetben dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök a mostani összeállítással kiegészíti a korábbi írásomat.

A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért II.

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök tanulmányának folytatása.

A legfontosabb hazai tény 2014-ben is a hatalmas államadósságunk, pénztelenségünk.
A rögtön ez után megemlítendő szintén hazai tény az ehhez egyáltalán nem igazodó, ezt szinte figyelmen kívül hagyó, mondhatni erőltetett, rendkívül költséges gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztési terv.

Többsávos körforgalmú csomópontok Európában

A nagyobb kapacitású körforgalmú csomópontok alkalmazási lehetőségeit vizsgálja dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök. Különböző országokban alkalmazott megoldásokat mutat be tanulmányában.

A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért I.

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök szorgalmazza az eladósított ország pénztelenségét jobban figyelembe venni, a pénznek, mint elemi döntési tényezőnek a mindenkori kiemelését, a pazarlás csökkentését az úthálózat-fejlesztési döntéseknél is.

Sebességkamerák az angol háromsávos úton

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök az Egyesült Királyságban vizsgált egy háromsávos útutat, most egyetlen szempontból; vannak-e rajta sebességkamerák és ha vannak, hová tették azokat.

Visszaszerezte a Hármashatárhegyi Sportrepülőteret az MNV Zrt.

Megszűnnek az áldatlan állapotok a Hármashatárhegyi Sportrepülőtéren
A Műegyetemi Sportrepülő Egyesület felszólítás ellenére sem végezte el a gyommentesítést, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a kezébe vette az ügyet.

1920: Duna-szabályozás és vízi erőmű

1920: Duna-szabályozás + vízi erőmű, úgy mellékesen még: Duna-Tisza-csatorna. E kérdéskörben kutakodik dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök jelen dolgozata.
A politika-mentessé tételt javasolta a korábbi vízi erőmű írásában a szerző. Most pedig hoz néhány támpontot, mellyel el lehetne kezdeni a műszaki torzó „perújrafelvételét”.

Kutatók a Neten 2014

IV. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó
A 2010-ben elindított sorozatot folytatva idén negyedik alkalommal rendezzük meg a Kutatók a Neten - Kutatói Blog és Weboldal Találkozót.

A magyar helyzet

Mi az oka annak, hogy az elmúlt 25 évet a magyar társadalom negatívan ítéli meg?
Ennek kiderítése céljából az Eurostat adatait elemzi dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.
Talán az is kiderül a grafikonokból, hogy miért vettek eddig csak kevesen Bécsben cukrászdát, mi miatt mennek el orvosaink, fiatal szakembereink, mitől van éhezés! Módosított változat.

Kilövési engedély a vízlépcsőre?

Írásra késztette dr. Rigó Mihályt egy előadás 2014. IV. 16-án, Mayer István úrtól, aki a VITUKI igazgatója volt.
„A VITUKI-ban folyt a nagymarosi vízlépcső-rendszerrel kapcsolatos tervezés, és az akkori állami vezetők érzékelték azt, hogy nincs már elég pénz, és szerettek volna kilépni ebből a történetből, de hát nem lehetett az akkori környezetben. [...] Egy Brezsnyev ellenjegyezte papírból nem lehet csak úgy kilépni, és akkor eljött hozzánk a VITUKI-ba az akkori miniszterelnök, Lázár György és Aczél György.”

Fenntarthatóság, fejlődés, növekedés

A gazdasági növekedés ökológiai és társadalmi feltételei és korlátai alcímmel 2014. június 4-én az Országház Delegációs termében rendezett műhelykonferenciát a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Magyarországi Zöld Kör.

Ahogy lehetséges az előadások gerincét képező PowerPoint fájlokat is közölni fogjuk.

Két „szivattyús” könyvbemutató


A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) és a Könyvtár közös szervezésében újabb szakkönyv, ill. szakkönyvek bemutatója történt meg május végén. Józsa István Lampl Hugó díjas, aranydiplomás gépészmérnök a 2010-ben megjelent szivattyú-történeti könyve ( Budapest vízellátásának szivattyúzástechnikai fejlődése...) után ismét két hézagpótló munkájával jelentkezett a szakmai kiadványok piacán.

A vízbázisok alkotmányos védelmének új koncepciója

A Jogtudományi Közlöny 2014. májusi számában Szabó Marcel (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest) habitált egyetemi docensnek jelent meg írása a vízbázisok alkotmányos védelmének jogi hátteréről.

A Magyar kreativitás napjára gondolva

Közlünk egy - kedves hölgytagunk által- a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesülethez elküldött, az interneten is olvasható cikket: Egy magyar ember egy napja címmel. Érdemes elolvasni az érdekes írást.

A vízenergia-termelés vízgazdálkodási, környezeti és társadalmi vonatkozásai

A vízenergia-termelés körül évek óta heves viták dúlnak hazánkban, melyekben a felek legtöbbször elbeszélnek egymás mellett. Mélyebb vizsgálatokra és hatékonyabb kommunikációra van szükség.
A vízenergia-termelés vízgazdálkodási, környezeti és társadalmi vonatkozásait elemzi e cikkében Mészáros Csaba. Véleménye szerint a problémákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, nyíltan beszélni kell róluk, és a létesítményeket esztétikusan és multifunkciósan kell kialakítani.

MiniBrake

Gyermekbiciklire szerelhető távirányítós fék.

Elhunyt Szántó Miklós

Szántó Miklós (1929-2014) gyémántdiplomás okleveles mérnök életének 85. évében, 2014. március 30-án meghalt.

Víz és energia, energia és víz

A Víz Világnapja alkalmából Nyíregyházán elhangzott előadások közül Fejér László előadásának cikk változatát közöljük.
A cikk természetesen nem teljesen fedi az előadást, hanem az annál színesebb, több képpel illusztrált és bővebb volt.

Bodoki Károly szobrának avatása Gyulán

Szobor hirdeti a 200 éve született Bodoki Károly (1814-1868) emlékét Gyulán.

Az abszolutizmus kora kiemelkedő magyar mérnökének, a Körös-Berettyó szabályozás tervezőjének és kivitelezőjének 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

A Vidék Alap (VA) létesítéséért

Lassítható-e, megállítható-e egy öngerjesztő folyamat? Teszi fel a kérdést dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök.

A vízfej-vita időről időre fellángol, majd elhal, évtizedek óta tart. Talán a legrégebb óta vitatott témáink egyike. Mintha nem tudnánk, de még inkább mintha nem is akarnánk megtalálni a megoldást. A szerző megoldásként kínálja a Vidék Alapot, mint a főváros és a fővároson kívüli országrész, a vidék, együtt fejlesztésének eszközét, a vidékfejlesztés valódi intézményét.

A tervezők működő klasztere


Plan-net.hu településfejlesztési konferencia volt Nyíregyházán 2014. január 31.–2014. február 01.

„A településfejlesztés lehetőségei 2014-2020 között - városok és vidékeik együttműködése" címmel kétnapos országos konferencia lebonyolítására került sor a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával a Megyeháza Nagytermében.

A nyírségi bokortanyák „üzenete”

Gróf Károlyi Ferenc a meglévő tanyák bábájaként a szabad vallásgyakorlással, autonómiával, építési faanyaggal és három éves adómentességgel biztosított „inkubátor”-t a tanyavilág megszületéséhez. S ma a XXI. század – kétségtelen összetettebb viszonyai között – mit tudunk tenni, milyen áldozatot (állami) vállalunk a magyar értékek megőrzéséért, korszerűsítését, s új progresszív tanyák megszületéséért? Teszi fel a kérdést Bodonyi Csaba DLA, Széchenyi- és Ybl-díjas építész.

Jedlik Ányos-díj – 2014

Hagyományosan, március 15-ei nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan, 2014. március 11-én adták át a Jedlik Ányos-díjakat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában.

Lezárásra váró, évtizedes viták és tanulságaik

dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök véleménye szerint a lezáratlan viták értelmetlenek és károsak. Vitakultúránkat nem lehetne jobb példákon bemutatni, mint a hazai népesedésről és a településfejlesztésről lefolytatott viták esetén.

Az eddigi vitáinkból rengeteget lehetne tanulni, mellyel eredményesebbé, rövidebbé tehetnénk az új vitáinkat! Érdemes tehát a nagy vitákat elemezni!

Diagnózis és terápia

Adalékok és javaslatok az állami - és EU beruházások megvalósításának átszervezéséhez

„Jönnek az állami mérnökirodák?” – írja címében a Magyar Nemzet dec. 21-i cikke. Tágra nyílt szemmel olvasom: visszajönnek? 23 év után? És miért? „A pontatlan mérnöki munkák miatt” - hangzik a sommás, igazságtalan, s ezért a mérnök társadalmat egészében sértő magyarázat.

Alakzatban repülő drónok

Az ELTE kutatói a madarakhoz hasonlóan emberi beavatkozás nélkül alakzatban repülni képes drónokat fejlesztettek ki.

A drónokat Vicsek Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Fizikai Tanszékének professzora és munkatársai fejlesztették ki egy uniós tudományos projekt keretében.

Városfejlesztés, kultúra, közösség

„A településfejlesztés lehetőségei 2014 - 2020 között – városok és vidékeik együttműködése” c. konferencián dr. Meggyesi Tamás professzor emeritus (BME Építészmérnöki Kar – Urbanisztika Tanszék)előadása Nyíregyházán, 2014. január 31-én

Hadtáp társadalom

Ekler Dezső DLA, Piranesi-, Palladio- és Ybl díjas építész, szociológus. 2003-ban Príma Díjat kapott.
Makovecz Imrét vallja mesterének. Munkái átmenetet képeznek a magyar organikus építészet és a nemzetközi biomorf építészeti irányzatok között.
Tulajdonosa és vezetője az Ekler Építész Kft.-nek.
(Tanács István interjúja)

Fenntartható utak, vagy inkább Fenntartandó utak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Útügyi Társaság "Fenntartható utak, fenntartható útügy nemzetgazdasági szintű optimalizálása" című tanulmány bemutatása céljából munkaértekezletet szervezett 2014. február 19-én. Az előadások után elhangzott a kérés a hallgatósági vélemények kinyilvánítására.
Erre reagál dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök mint egykori közutas.

Az SZTNH támadásának háttere

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2014. február 12-én rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, melynek témája a hivatal szabadalmi iratbetekintési rendszerét ért támadás értékelése, a szabadalmi bejelentők garanciális védelme, illetve a jogtalan behatolók megtévesztő állításainak cáfolata.

Elhunyt Bálint Gábor

64 éves korában elhunyt Bálint Gábor a VITUKI szakági igazgatója

(Dunaharaszti, 1950. március 31.- Budapest, 2014. január 30.)

Bálint Gábor elemi és középiskolai éveit követően 1968-1973 között a Leningrádi (jelenleg Szentpétervár) Hidrometeorológiai Műszaki Egyetem, Hidrológia Kar, kontinentális hidrológia szakán, okleveles hidrológus mérnöki diplomát szerzett, amit 1974-ben a Budapesti Műszaki Egyetem, Építőmérnöki Karán vízépítő mérnöki oklevélként honosítottak.

Elhunyt Kardos Imre

Körösladány, 1931. január 9. - Szeged, 2014. január 20.

Vízépítő mérnöki oklevelét a budapesti Műegyetemen szerezte meg 1957-ben, majd 1972-ben gazdasági mérnöki oklevelet kapott.

Ujvári János diplomadíj-pályázat 2014

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelt fontossággal kezeli, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a szellemitulajdon-védelmi kérdések jelenlétére a napi életben, és a szellemitulajdon-védelem szerepére a gazdasági folyamatokban. Ennek a munkának a részeként a hivatal évtizedes múltra visszatekintő pályázatot ír ki minden évben végzős felsőoktatási hallgatók részére.

A Natura 2000 területek felülvizsgálatának indokai

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök évek óta gyűjti a Magyarországon aránytalanul nagy mennyiségű Natura 2000 terület felülvizsgálati, csökkentési indokait. Ezeket most közreadja, és bízik abban, hogy a listáját a Tisztelt Olvasók még bővítik.

Eleink igyekezete és a mai prekar mérnökök

„Itt a végső ideje annak, hogy a mérnökség levetkőzze, mondhatni átkozott szegénységét és hallassa szavát, hogy ő mint úgy gazdaságilag, mint az intellektuális osztályok között tudományosan is magas felkészültséggel bíró testület, adja elő a maga programját, tárja a minisztériumok elé, hogy ez a mumizálási módszer nem alkalmas arra, hogy nyugalmat és a békét ebben az országban fenntartsa.”

Elhunyt Öllős Géza 1928-2014

Öllős Géza Apácaszakállason született 1928. február 2-án, elhunyt Budapesten, 2014. január 7-én. Okl. mérnök, egyetemi doktor (1961), a műszaki tud. kandidátusa (1961), doktora (1978).

EU-s pályázat és nyilvánosság

Ha a projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg, akkor a kedvezményezett alapvető tájékoztatási kötelezettségeiben segítségére lehet a Mérnökkapu.hu portál.

A vélemény nélküli MMK

Kezdjünk új lapot. Javasolja dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.
Ne javasolgassunk tovább. Ne könyörögjünk azért, hogy ellentmondhassunk. Nem kell utánuk kapkodnunk, hanem le kell róluk válnunk. Logikus volt, amit megpróbáltunk.

Vélemény az NKS Stratégiai dokumentációjáról

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök szerint a NKS fő funkciója a közlekedési munkamegosztást jelentő arányok meghatározása.

A mai arányok meghatározása után következne a tervezett arányok rögzítése, majd végül a különbség kikényszerítéséhez szükséges különböző eszközök definiálása. Sajnos a 2013-as NKS nem ilyen elveken alapul.

Az első romániai személyi számítógép

Az első romániai személyi számítógép kifejlesztésére emlékeztek Kolozsváron 2013. december 6-án

A harminc évvel ezelőtt többnyire erdélyi magyar szakemberek által kifejlesztett első romániai személyi számítógép megalkotására emlékeztek egy konferencia keretében Kolozsváron.

A kerékpárosok és az NKS


Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök véleményezi az NKS (Nemzeti Közlekedési Stratégia) részét képező Országos Kerékpáros Koncepció és Hálózati Tervet.

Vélemény a Nemzeti Közlekedési Stratégiáról

A koncepció: felfogásmód, nézőpont, meglátás, elgondolás, valamely mű alapeszméje, míg a
stratégia a hadvezetés tudománya; a szervezett, nem fegyveres küzdelem tervezése és irányítása során alkalmazott eljárások összessége.
Ez két külön dolog! Mégis! A Nemzeti Közlekedési Stratégia (NKS) közel 500 oldalt író Ötök csapata szerint a műfaj nem koncepció, nem stratégia, hanem előzetes koncepció.

Az észak-déli közlekedési kapcsolatok javításáért

A visegrádi országok közötti összeköttetések fejlesztéséről írtak alá nyilatkozatot a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák szakminisztériumok vezetői 2013. november 27-én, Budapesten.

Vélemény a Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról

A többség lebecsüli a potenciális veszélyeket, nem veszi komolyan sem a klímaváltozást, sem a következményeit.
Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök véleményezi a NÉS-2-t

A kényszeres nyelvcsere ellen

Az angol nyelvű magyar szabvány ellen szól dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök dolgozata.
Az a tény, hogy az Európai Unióban angol nyelven alkotott műszaki szabványokat Magyarországon fordítás nélkül, azaz angol nyelven tették hivatalossá szomorú. Ez egy fából vaskarika:
Ezt csak velünk lehetett megtenni! Elképzelhetetlennek tartom azt, hogy Franciaországban angol nyelven, vagy Angliában német nyelven vezessenek be szabványokat.

Tarlós

Miután Tarlós Istvánnal - Budapest főpolgármesterével - találkozott és beszélgetett dr. Seregi György Széchenyi-díjas mérnök, rögzítette naplójegyzetben az elhangzottakat. Elégnek találta, ha írás címének beszélgető partnere családi nevét adja meg.
Úgy gondolom - írja - ez éppen elég ahhoz, hogy akit manapság a közélet érdekel, rögtön tudja, hogy Tarlós Istvánról van szó, aki napjaink egyik meghatározó politikusa. Valószínű, hogy Orbán Viktor miniszterelnök sem sértődik meg, ha a polgár róla beszélve, csak a „Viktort” emlegeti.

Meghalt Dr. Poda Jenő


Dr. Poda Jenő (Budapest, 1944. február 27. – Budapest, 2013. november 6.)

A budapesti Műegyetemen közlekedési mérnökként végzett (1968), majd másoddiplomát szerzett a BME gazdasági mérnöki szakán (1972).

Nanotechnológia a hétköznapokban

Pályázati értékelés - „Megvalósult álmok?”- 2013. november 27-én ünnepli alapításának hatodik évfordulóját a NanoTudomány Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community – www.nanopaprika.eu). A közel 6700 kutatót és diákot tömörítő tudományos közösségi hálózatot dr. Paszternák András alapította, aki ekkor az MTA Kémiai Kutatóközpont doktorandusza volt, Kálmán Erika professzor asszony kutatócsoportjában.

Megújult a Magyar Építész Kamara elnöksége

A BME dísztermében került sor a Magyar Építész Kamara tisztújító küldöttgyűlésére. A négyévente megtartandó kamarai tisztségválasztáson, amelyen elnököt, három alelnököt és hat elnökségi tagot választanak, 305 küldöttből a délelőtt tízórai kezdésre 217 tag jelent meg, amely szám a későbbiekben 252-re növekedett.

Úthibák


Az úthibák vizsgálatával, fizikai hatásainak elemzésével foglalkozik hosszabb ideje Kucsera Zoltán. Általában a szükségesnél kevesebb figyelem irányul erre a terület. Az útellenőrzés sem segíti megfelelően a közlekedőket. Az útépítés, javítás, karbantartás igen költséges, de arról ritkán esik szó, hogy útjainkat hatékonyan védjük-e? A baleseti statisztikában az úthibából bekövetkezett baleset nem szerepel!

Marián István életrajzi könyve

Marián István páncélos alezredes az 1956-os forradalom és szabadságharc fontos, megkerülhetetlen szereplője volt, olyan személy, aki a forradalom bölcsőjének, a Műegyetemnek volt oktatója. Az ifjúság eszméinek támogatójaként az események középpontjába került, azok vonatkozási pontjává vált.

Betelt a pohár III.

A Magyar Építész Kamara alelnöke Ertsey Attila értékeli nem csak a MÉK elmúlt négy esztendejét, hanem a magyar és a nemzetközi politikai viszonyok tükrében elemzi is a mérnöki szakma helyzetét.
Tanulságos és figyelemre méltó gondolatait olvasásra ajánljuk.

Vélemény a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról

2013. szeptember 30-án megjelent a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. Ezt tanulmányozva alakította ki véleményét dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.
Az alapmű az EU2020 stratégia, melyben helyéhez illően az első helyen van a munkahelyteremtés.

Pályázat Vízügyi, geoinformatikai és monitoring központ létrehozására

Megjelent a „Vízügyi, geoinformatikai és monitoring központ létrehozása” című (KEOP – 2.2.2/C/13 kódszámú) pályázati felhívás.

Vélemény az IKOP-ról

Nincs olyan mérnöki feladat, amelyet csak egyetlen módon lehetne megoldani! Ezt kezeli le a mérnöki tanulmányterv.

Most az új hétéves ciklus elején a tanulmánytervek szezonjának kellene lenni. Kár hogy nincs így. Minden feladat esetén fel kell tárni a lehetséges megoldási változatokat, azokat teljesen azonos szempontrendszer szerint minősíteni kell, végül a kompromisszumos megoldást ki kell választani.
Bár ki lehet hagyni a tanulmánytervet – melyre számos példa van –, de ez rossz döntés! Megdrágítja, és időben kitolja a kivitelezést.

Magyar siker az európai szabadalmi politikában

Október 17-én ünneplik Münchenben az Európai Szabadalmi Szervezetet létrehozó szerződés – az Európai Szabadalmi Egyezmény – aláírásának 40. évfordulóját. Az intézménynek a gazdasági növekedésben és a prosperitás szolgálatában betöltött szerepét Herman von Rompuy, az Európai Tanács elnöke méltatja az ünnepi rendezvény díszvendégeként.

Angol útkategóriák

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök miután tanulmányozta az új német, a nem túl régi holland útkategóriákat, érdemesnek tartja az az angol előírásoknak is vizsgálni.

A szegedi Indóház térhez

A szegedi Nagyállomás és az előtte lévő Indóház tér felújítása sok évi előkészítés után végre elkészült, befejeződött. A cikkíró azonban rámutat arra, hogy a fejlesztéssel nem kellene itt megállni, mert a környéken rengeteg a tennivaló. Különösen igaz az az egykori Tisza-teherpályaudvarra, amely ma barnamezősnek minősül.

Bodoki Károly szobrot kap Gyulán

A Magyar Mérnöki Kamara Történeti Bizottsága, illetve a Bodoki Emlékbizottság tájékoztató felhívást tett közzé annak érdekében, hogy Bodoki Károlynak - a dualizmus korának egyik kiemelkedő mérnökének - szobrot állítsanak.

Szeged fái

A kor divatjának mindenben megfelelve elkészült a szegedi belváros köztereinek felújítása. Leglényegesebb jellemzője a munkának a faltól falig való burkolás betonelemekkel, ún. térburkolattal.
Ettől ezek a városi terek nyáron elviselhetetlenekké váltak. A nyarak pedig egyre forróbbak lesznek!

Energiatárolás cseppfolyós levegőben

A BME oktatói klubjában konferencia keretében ismertették egy brit szabadalom és magyarországi piaci, ipari alkalmazás lehetőségeit.
A Brit Nagykövetség meghívására egy napra Budapestre látogatott prof. Richard Williams, a Birminghami Egyetem műszaki és fizikai kutatóintézetének vezetője, azon tudósok egyike, akik idén májusban a Brit Királyi Műszaki Akadémia előtt mutatták be a cseppfolyós levegőben való energiatárolás módszertanát.

A Korinthoszi- csatorna felavatásának 120. évfordulója

A Ferenc József-föld felfedezésének 140. évfordulója

Többsávos turbó körforgalom

A Magyarországon már ismert egysávos körforgalmak mellett léteznek a fejlett világban a többsávos körforgalmú csomópontok is. Ezek jellemzője az, hogy a középső körgyűrűbe több sávon lehet belépni és több sávon kilépni. Ezen körforgalom család egyik markáns típusa a holland turbó körforgalom, melyet holland mérnökök fejlesztettek ki 1997-ben.

A holland úttípusok

... és ami belőlük itthon használható lenne!

A holland szakemberek a közelmúltban csökkentették az útkategóriák számát, a kevés számú új kategóriát könnyen felismerhetővé, egymástól különbözővé tették azzal a szándékkal, hogy ezzel kiváltság az úthasználó olyan magatartását, mellyel a balesetszám csökkenthető.

A Műszaki Értelmiség Napja 2013

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a MMK Közlekedési Tagozata, továbbá a Budapesti és Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által gróf Széchenyi István születésnapja kapcsán 2013. szeptember 18-án közösen szervezett Műszaki Értelmiség Napja fő témája a közlekedésfejlesztés.
A „Fókuszban a közlekedés” c. rendezvény előadásai rövid tájékoztatást adnak az egyes alágazatok jelenlegi aktuális kérdéseiről, feladatairól.

Ujvári János diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelt figyelmet fordít a társadalom és a gazdasági szereplők szellemitulajdon-védelem kultúrájának ápolására. Számos, évtizedes múltra visszatekintő programot és kampányt szervez a felnövekvő generációk nevelésének támogatása érdekében. Ennek részeként hosszú évek óta együttműködik a legkiválóbb hazai felsőoktatási intézményekkel szellemitulajdon-védelmi tárgyak oktatásának támogatásával, előadók képzésével.

Víz és vízhiány a tájban. Mit (ne) tegyünk?

A közölt téma Margit Zoltán prezentációjaként hangzott el a Magyar Ökoszociális Fórum "Víz és vízhiány a tájban, mit (ne) tegyünk?" című szegedi konferenciájának "Tájvízfórum" elnevezésű részében.

Vidék és Budapest II.

3 tézist és a paradigma-váltás 6 javasolt lépését veti fel dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök a vidék és Budapest viszonyának mérlegelése kapcsán.

Jelen tanulmány elhangzott 2013-ban a Magyar Urbanisztikai Társaság mosonmagyaróvári konferenciáján.

A V4-ek kapcsolatát erősítő, észak-déli irányú gyorsforgalmi utak

A dolgozat rámutat arra, hogy az elmúlt két évtized politikai változásai lehetővé teszik azt, hogy a Balti-tengertől az Adriai-tengerig, a Lengyelország szélességű területsáv É-D-i irányú gyorsforgalmi úthálózatát közös érdekeinknek megfelelően meghatározzuk, melyhez az érintett országok együttműködésére lenne szükség. Az is kiderül, hogy ezen a feladaton korábban már több szellemi műhely dolgozott.

A jelen dolgozatot a szerző a közös munka kiinduló anyagának felkínálja.

Az építési termékekre vonatkozó szabályozás

Az építésügy hazai rendezetlenségének következménye, hogy az építési termékek forgalmazását szabályozó rendeletnek az EU Hivatalos Lapjában történt megjelenése után több mint két évvel még mindig nem vagyunk felkészülve annak alkalmazására - állítja dr. Hajtó Ödön.

Közbeszerzési jogszabályt hiányolok

Az EU közzé tesz irányelveket (direktívákat), melyeket a tagállamoknak saját jogrendjükbe át kell ültetniük. Ilyen a 2004/17/EK, és a 2004/18/EK számú irányelv.
Dr. Hajtó Ödön kéri az olvasót, ha tudomása van arról, hogy az uniós elvek hol tükröződnek a hazai jogrendben, azt tegye közzé a mérnökkapu honlapon.

Új háromsávos út Skóciában

Körforgalom az autópálya és a 2x2 sávos út között.
Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök európai úthálózatok, gyorsforgalmi 2 és 3 sávos utak, valamint a szintbeli kereszteződések körforgalmi rendszereinek elemzése keretében most skóciai példán keresztül egy új háromsávos út, a körforgalom, az autópálya és a 2x2 sávos út közötti átmeneteket mutatja be.

A Pro-Ergo Bio rendszer bevezetése

A projekt célja, hogy egy olyan kapcsolatot teremthessen az automatika rendszer és a kezelője között, amelynek segítségével az automatika rendszer figyelemmel tudja kísérni a kezelőjének az állapotát, és a tevékenységeit naplózni is tudja.

Angliai 2x2 sávos út körforgalmú csomóponttal

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök európai úthálózatok, gyorsforgalmi 2 és 3 sávos utak, valamint a szintbeli kereszteződések körforgalmi rendszereinek elemzése keretében most Angliai 2x2 sávos utat mutatja be körforgalmú csomóponttal.

Angliai háromsávos út körforgalmú csomópontokkal

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök európai úthálózatok, gyorsforgalmi 2 és 3 sávos utak, valamint a szintbeli kereszteződések körforgalmi rendszereinek elemzése keretében most egy Angliai háromsávos utat és a hozzá kapcsolódó körforgalmi csomópontokat mutatja be, illetve elemzi.

Írországi háromsávos és 2x2 sávos utak

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök európai úthálózatok, gyorsforgalmi 2 és 3 sávos utak, valamint a szintbeli kereszteződések körforgalmi rendszereinek elemzése keretében most az írországi gyakorlatot mutatja be, illetve elemzi.

Autópálya, körforgalommal, Hollandiában

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök európai úthálózatok, gyorsforgalmi 2 és 3 sávos utak, valamint a szintbeli kereszteződések körforgalmi rendszereinek elemzése keretében most a hollandiai autópálya és a körforgalom kapcsolatát mutatja be, illetve ajánlja.

Így szólt az Úr Noéhoz

"Fél év múlva megnyitom az ég csatornáit és addig fog esni, míg a Földet el nem lepi a víz. De szeretnék megmenteni néhány jó embert és minden állatfajból egy párt, ezért építs bárkát!"
Egy villámlás után a tervrajz ott feküdt a földön.
Fél év múlva elkezdett esni az eső, de az Úr legnagyobb megdöbbenésére Noé csak ült szomorúan a kertjében, bárka sehol.

A német úttervezés váltása

2008-től új elvek, fogalmak, úttípusok szerint dolgoznak a német úttervezők.
A dolgozat írója dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök közzéteszi ezen új ismeretek egy részét, azokat, melyek kapcsolatosak a korábban a Mérnökkapu internetes médiában megjelent témákhoz tartoznak.

A háromsávos és a négysávos autóutak vázlatos összehasonlítása

Minden polgármester, minden politikus mindenhová autópályát szeretne építtetni. Az ország gazdasága azonban ezt még akkor sem bírná el, ha mindre valóban szükség is lenne.
Az eddig mostohán kezelt autóút lehetne az a fogalmunk, amely első üteme lehetne a második ütemben kiépülő autópályának.
A háromsávos és a négysávos autóutakat veti össze dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök.

Elhunyt Kocsis Árpád

Született Tivadarfalván (Kárpátalja), 1921. december 29-én.

Meghalt Budapesten, 2013. június 5-én.

Angol többsávos körforgalmú csomópontok

A jelen írás szerves folytatása az alábbi írásoknak, amelyek az alkalmazott útkategóriák zavaraira is rámutat. A Mérnökkapu.hu portálon az Autóút, a Háromsávos út és a 47-es című cikkek olvashatók.

A hazai vízgazdálkodás évfordulói 2014-ben

Fejér László összeállításában olvashatjuk, hogy 2014-ben mely hazai vízgazdálkodási eseményeknek és a vízgazdálkodáshoz kötődő személyeknek lesz kerek évfordulója.

A klímaváltozással összefüggő talajvízszint ingadozásés hatása az építményekre

Szeged és körzetében a talajvízszint ingadozás egy – két éven belül eléri az 1,5-2,0 m-t, mely bizonyos talajok esetén káros hatással lehet egyrészt az építés folyamatára, másrészt a megépült létesítmények repedéskárosodására. Ennek vizsgálatáról számolt be Hopka János geotechnikai vezető tervező a VI. Nemzetközi Építésügyi Konferencián Szegeden, 2013.05.31-én.

Új elnök és elnökség vezeti a Magyar Építőanyagipari Szövetséget

Új elnökséget és új elnököt választott a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ) 2013 májusában. A magyar építőanyag-ipar anyagfajtánként szerveződött szakszövetségeit az 1990-es évek közepe óta összefogó szervezet az Ytong falazóelemek gyártójának ügyvezetőjét, Vidor Győzőt bízta meg a vezetéssel. A új elnöksége feladatául az építőanyag-ipar valaha volt legsúlyosabb válsága elleni küzdelmet kapta a Szövetség tagjaitól.

Alkalmazkodási stratégiák a várható éghajlatváltozás hatásaira

A használatarányos útdíj bemutatása

2013. június 6-án Szegeden kezdődött a megyei iparkamarában az az előadás sorozat, melynek során minden megyeszékhelyen ismertetik a néhány hét múlva bevezetni szándékolt útdíjat. A szegedi volt az első, 7-én már Kecskeméten lesznek.

A főúti háromsávos és 2x2 sávos utak

Javaslat a főúti útkategóriáinkra.
A jelen A főúti háromsávos és 2x2 sávos utak című írás folytatása Az autóút, és a Háromsávos út című korábbi írásoknak.

Léteznek az autóút útkategóriában háromsávos és 2x2 sávos utak is. Ebből a vizsgálatból talán kiderül az, hogy ugyanezek, főúti útkategóriában is jelen vannak. Melyek a legfontosabb különbségek? Ezt vizsgálja tanulmányában dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.

Az éghajlatváltozás hatásai a vízgazdálkodásban

Az elmúlt évtizedekben a víz, a vízkészletek rohamos felértékelődésének lehetünk tanúi. A víz nagy mértékű felértékelődését alapvetően két tulajdonságának köszönheti. Egyrészről a földi élet alapja, másrészről a hasznosítható vízkészletek folyamatosan csökkennek, egyre korlátozottabb mennyiségben állnak az emberiség rendelkezésére.
E kérdéskört vizsgálja dr. Dobi László.

Háromsávos és négysávos svéd utak

A háromsávos út lényege, hogy a három sávot kétféleképpen osztották szét az ellentétes irányok között. 2+1, majd 1+2, majd ismét 2+1 felosztású szakaszok követik egymást. Köztük átmeneti szakaszok vannak, amelyeken a sávszám kettőről egyre csökken, vagy egyről kettőre nő. A példát dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök mutatja be.

Az autóút

Útkategóriáink között mindenki számára azonosan értett fogalom az autópálya.
Kapacitásban, szolgáltatási színvonalban, építési költségben az autópálya és a kétsávos út között hatalmas a különbség.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A Svéd Kereskedelmi Testület 2012 októberében elhatározta, hogy az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítmények ösztönzésére díjat hoz létre, szimbólumául egy svéd jelképet, a fenyőfát választotta, amely bolygónk nagy részén a karácsony és a természet metaforája egyszerre.

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés, design és oktatás területéről évente egy alkalommal.

Év háza 2013 pályázat

Június 20-ig pályázhatnak a családi házak és kis társasházak tervezői a 2013-as Év háza díjra, amelynek fődíja 500 000 Ft.

Megfojt a sok jogszabály

A mérnöki pálya választásában tudatosan, vagy tudat alatt benne volt, hogy itt az objektív természeti törvények uralkodnak, azok mentén kell és lehet eljárni. Vallja dr. Hajtó Ödön, és valóban az érvényesülés útjaként ez a vezérelv a műszaki reálértelmiség szeme előtt - mint 2x2 - lebegett.

A csongrádi vízlépcsőről

Országgyűlési felszólalást idéz dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök a magyarországi vízgazdálkodás ellentmondásosságának illusztrálására.

Vajon Magyarország földrajzi helyzetének megfelelő intézkedések történtek-e? Beszédes József reformkori vízimérnök intelmeit tekinti vezérelvnek, használja cikke mottójaként.

Kiosztották az idei Hild János-díjat és a Közterület-megújítási Nívódíjakat

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) idei országos konferenciájának helyszínen, Mosonmagyaróváron kiosztották a MUT által alapított Egyéni Hild János-díjat, és a MUT és az ICOMOS által létrehozott Közterület-megújítási Nívódíjat.

A tervezés társadalmasítása

A korszerű tervezés a demokratikus hatalomgyakorlásnak az egyik alapvető eszköze és feltétele. A modern demokráciának túl kell lépni a merev képviseleti elven, mivel a gazdaság és a társadalom komplexitása miatt nem elég az érdemi döntéshozatalnak a meghatározott időre szóló átruházása, hanem a mindennapok gyakorlatába kell iktatni az érintett emberek közvetlen részvételét; vallja Miklóssy Endre Hild János és Pro Régió-díjas urbanista.

Budapest észak-déli közösségi közlekedése

A budapesti észak-déli közösségi közlekedési rendszernek a hiányossága az, hogy a kapcsolódási pontjai fogyatékosak, vagyis átszállásokra kényszerítik az utasokat. Tekintettel arra, hogy a fővárosi közlekedés gerincei a metróvonalak, ezért különösen problématikus, hogyha ezeket csak több átszállással lehet elérni.
Ennek feloldására tesz javaslatot Miklóssy Endre Hild János és Pro Régió-díjas urbanista.

Lefojtott mezőgazdaság

A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal 2012-ben elkészítette anyagát Nemzeti fejlesztés 2020 (OFTK) címmel, melynek egyeztetési változatának forrása a tanulmányban olvasható.
Magyarország földje Terra Benedicta. Kevés ilyen hely van a világon. Tudjuk-e, megbecsüljük-e? A nemzeti fejlesztés dokumentumában ezt vizsgálja dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök.

Vidék és Budapest

A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal 2012-ben elkészítette anyagát Nemzeti fejlesztés 2020 (OFTK) címmel, melynek egyeztetési változatát elemzi dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök. A sok hasznos információt tartalmazó anyagból most csak a vidék és a főváros évtizedek óta feszültségekkel terhes viszonyát vizsgálja e tanulmányban a szerző.

A hófúvás és a hófogó erdősáv

A hófogó erdősávok elsődleges célja értelemszerűen a hófúvások kialakulásának megelőzése, ami az úttól mért megfelelő védőtávolság betartásával és a megfelelő hófogó állományszerkezet kialakításával és fenntartásával érhető el.
dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök nem hiszi, hogy a régi tudományt a márciusi tapasztalatok alapján megszívlelnék a döntéshozók.

Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

Az Országházban 2013. március 21-én átadták legjelentősebb hazai innovációs teljesítményéért járó Magyar Innovációs Nagydíjat.
A nagydíjat az a Magyarországon bejegyzett vállalat, ill. társaság kaphatja, amelyik a 2012. évben a legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációt valósított meg. A bírálóbizottság tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből és az innovációs területért felelős miniszterből állt.

132 éve született Galamb József

A Henry Ford által megálmodott egyszerű és olcsó Ford T-modell tervező csapatát Galamb József irányította. Találmánya volt a bolygóműves sebességváltó és Farkas Jenővel vezették be a levehető hengerfejet. 1913-ban tértek át a futószalagon történő sorozatgyártásra, ami az egész világ autógyártását forradalmasította.
Galamb Józsefre emlékeztek Makón Szentendrén és Szegeden is, ahol a konferencián megszólalt az ünnepelt is.

Együttműködés aláírására került sor az MTA és az SZTNH között

Március 7-én Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke együttműködési megállapodást írt alá.

Horthy István a gépészmérnök

Az az érzésem - vallja dr. Seregi György -, hogy a Horthy-korszak elemzését, amit annyira ellentétesen értékelnek, nem volna szabad csak a történész társadalomra bízni. Jobban járnánk, illetve közelebb jutnánk az igazsághoz, ha többek között szociológusok, mezőgazdaság- és ipartörténészek, is vizsgálnák a két világháború közötti társadalmi, gazdasági, kulturális viszonyokat, a fő folyamatokat.

Hová süllyedtünk?

A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal 2012-ben elkészítette anyagát Nemzeti fejlesztés 2020 (OFTK) címmel, melynek egyeztetési változata az interneten olvasható.
Ennek megállapításait emeli ki és veti össze hasonló forrásokkal dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.

Galamb József életének üzenete

Dr. Horváth Sándor a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja 2013. február 07-én a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán tartott előadást Galamb Józsefről.

Tízmilliárdos állomás-rekonstrukció a MÁV Zrt.-nél

Tízmilliárdos állomás-rekonstrukció a Máv Zrt.-nél

Felhatalmazást kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a MÁV Zrt., az állomásfejlesztési és ügyfélszolgálati projekthez támogatási szerződésének aláírására. A projekt összértéke 9,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, amely a Közlekedés Operatív Program (továbbiakban KÖZOP) keretében valósul meg.

Iparjog_12 pályázat


Pályázat a magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatására

Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró az ISEF-en

Phoenixben, Arizona államban rendezik meg idén májusban az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) c. versenyt, mely a tudományos, műszaki versenyek olimpiája.
A Magyar Innovációs Szövetség Papp Gergelyt nevezte a "Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró" című munkájával.

Akadozik az energiahatékonysági projektek finanszírozása

Az óriási érdeklődés miatt rövid időn belül kimerült több energiahatékonysági és megújuló energia projektekre szánt uniós pályázati keret és felfüggesztették azokat. Az LMP már évekkel ezelőtt kidolgozta a Zöld Beruházási Alap tervét, ami folyamatos finanszírozási lehetőséget biztosítana zöldgazdasági célokra, és ezáltal Magyarország egyik gazdasági kitörési pontjává válhatna.

Év Mérnöke MTSZSZ díjátadó

A Mérnökök és Technikusok Szakszervezete 2013. február 23-án 19 órakor ünnepélyes keretek között Év Mérnöke, és Év Technikusa díjakat adományozott.

Belső energiapiac: erősödő régiós együttműködés Közép-Európában

Az Európai Unió szakminisztériumi vezetői a belső energiapiac megvalósításának előrehaladásáról szóló bizottsági közleményről és az újszerű bioüzemanyagokra való átállást ösztönző irányelv-módosítási javaslatról egyeztettek 2013. február 22-én, Brüsszelben. Az Energia Tanács ülésén Horváth Attila Imre zöldgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár vezette a magyar delegációt.

Példás összefogás a hazai nyersanyagkutatásban

Évtizedes űrt töltött be az a február 21-én lezajlott budapesti konferencia, melyet a Magyarhoni Földtani Társulat kezdeményezett "A magyarországi bányászat megújulását megalapozó háromrészes földtani kutatási ankét" részeként. A rendezésben közreműködött a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet is.

Átadták a 6. Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Dr. Perczel András professzor, a 6. Ifjúsági Bolyai Pályázat bíráló bizottságának elnöke közösen adták át a 6. Bolyai Pályázat díjait Budapesten, 2013. február 12-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának jogelődje, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Bolyai Díj Alapítvány által 2000-ben létrehozott Ifjúsági Bolyai Pályázat hozzájárul a hazai tudományos élet, valamint a világhírű magyar kutatás-fejlesztés kiszélesítéséhez.

Útmutató a hazai ásványvagyon hasznosításához

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Energiastratégiában foglaltaknak megfelelően, szakmai-iparági szereplőkkel kidolgozta az Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési tervet. A közigazgatási egyeztetéssel párhuzamosan megindul a kormányzati honlapon közzétett szakmapolitikai dokumentum társadalmi véleményeztetése is.

Jogot veszítettek az építész és a mérnök kamarák

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013. február 1-jei hatállyal módosította azt a közbeszerzési gyakorlatot, amely szerint az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárások során az ajánlattevőknek már az ajánlattételi szakaszban rendelkezniük kell mérnök kamarai tagsággal. A jövőben ez a feltétel kizárólag a nyertes ajánlattevőtől követelhető meg.

Támogatható-e a szubjektív jogalkalmazás

Az Országos Területrendezési Tervről (OTrT) szóló 2003. évi XXVI. Törvény felülvizsgálata Környezeti vizsgálat és Natura 2000 hatásbecslés című tanulmány (Egyeztetési anyag) elkészült. VÁTI, 2012. december.
Ezeket vizsgálja, elemzi tanulmányában dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.
Az OTrT az infrastruktúrával foglalkozó tervező mérnökök munkáját alapvetően meghatározó jogforrás.

Kivitelezési szakaszban a közlekedésbiztonsági program

Az Új Széchenyi Terv személyi sérüléses közúti balesetek megelőzését célzó fejlesztéseket tartalmazó csomagja a hazai közlekedéspolitika egyik legfontosabb kezdeményezése. A támogatási szerződéssel rendelkező közlekedésbiztonsági beruházások teljes értéke meghaladja az 55 milliárd forintot.

A Meet the scientist program nyitórendezvénye 2013

2013. február 6-án, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban rendezték meg a Meet the scientist program idei nyitórendezvényét.
A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el.
Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében.

Két fordulós pályázat középületek tervezői számára

HOZZUK EGYÜTT TETŐ ALÁ!
Kerámia tetőcserép középületeinken

Két fordulós pályázat Creaton termékekkel tervezett és megvalósított középületek tervezői számára, 1 millió forint összdíjazással

Stockholm Junior Water Prize

Magyar verseny 2013!

Világszerte minden évben több ezer, 15-20 éves fiatal készül arra, hogy munkáját bemutathassa a Stockholm Junior Water Prize döntőjén. Közülük az egyes országok versenyének győztesei jutnak el a svéd fővárosba, ahol a Víz Világhét keretében lezajló nemzetközi versenyen képviselhetik országukat.

Miért fagyott be a pokol?

Záróvizsgán tették föl ezt a kérdést kémia szakon Maynooth egyetemen (Kildare grófság, Irország).

Az egyik diák válasza olyan mélyenszántó volt, hogy a professzor közzétette az interneten kollégái számára, de mi is szórakozhatunk rajta.

Paks bővítése ökológiai előnnyel is jár

Magyarország nem mondhat le a nukleáris energia békés felhasználásáról. Az atomerőművekben megtermelt villany tisztább, sok más erőműben megtermelt villanyhoz képest.

Létrejött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat

A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) felállásával a tavalyi év végén lezárult a kormányzati informatika konszolidációjára 2011 júliusában elindított Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt első fázisa.

Magyar kibocsátási kvóták

Tájékoztatás és adatszolgáltatási felhívás az ingyenesen kiosztható kibocsátásiegység-mennyiségek meghatározásával kapcsolatban

Minden eddiginél több adóvégrehajtás

Minden eddiginél több, 336 700 adóvégrehajtás van jelenleg folyamatban, amelynek révén 873,3 milliárd forint beszedését célozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A végrehajtások száma 2,5 százalékkal, az érintett adótartozás pedig 14,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt – tájékoztat a feketelista.hu.

A hatósági határozat felülírhatja a magyar törvényt

Az Országos Területrendezési Terv (OTrT) lényegében az ország legfontosabb infrastruktúra elemeit (pl. út, híd, vasút) tartalmazó törvény, emiatt rendkívül lényeges. Megengedhetetlen pazarlást eredményez a mai helyzet, amikor gyakran a tanulmányterv helyett az engedélyezési, esetleg a kiviteli terv, sőt OTrT szinten folyik a vita a nyomvonalról! Mindent a maga idejében kell elvégezni, vallja dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök amikor az OTrT felülvizsgálati anyagát terhelő anomáliákról írta le véleményét.

A szakmai véleménynyilvánítás felelőssége

A szakemberek feladata, hogy segítsék a nem szakember honfitársaikat a tisztánlátásban. Sajnos ma egyre többen gondolják úgy, hogy a feltételek egy vagy több elemét mellőzve, megfellebbezhetetlen ítéletet mondhatnak az egyes kérdésekben, felszólíthatják a döntéshozót annak feltétlen elfogadására.

Világelső a soproni gimnazisták robotikacsapata

Szenzációs első helyezést értek el a Google Lunar X-Prize LEGO Mindstorms Challenge (röviden Moonbots 2012) világversenyen a soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves leendő mérnökei és programozói 2012. decemberében. Az elért eredményhez Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár levélben gratulált a diákoknak.

Raszteres úthálózattal a területi különbségek csökkentéséért

A hazai térszerkezet torz. Itt egy rettenetes aránytalanságra kell rámutatni, mely egyébként is majdnem mindenkinek nyilvánvaló. A vízfej determinálja az országos úthálózatot is, azt magához torzítja.
Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök jelen tanulmányával is szeretne közutas eszköztárral hozzájárulni országrészeink fejlettségi különbségei csökkentéséhez azzal, hogy harmonikusabb térszerkezet kialakulását indokolja, sürgeti.

Aszfalttól a beton felé, tekintettel a klímaváltozásra

Lényegesen befolyásolni nem tudjuk a klímaváltozást előidéző nagy folyamatokat, de bűn, ha nem adunk megfelelő válaszokat a káros hatások kivédése, következményeinek mérséklése érdekében.
A burkolat minőségére ezerféle meghatározás született már, dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök azonban röviden így határozza meg: jó út, sokáig.

Mindenek felett és előtt: Szeged megóvása az árvíztől

2012. év végén a szegedi közgyűlés tárgyalt a következő 7 éves ciklus szegedi városfejlesztési lehetőségeiről. Szeged árvíz elleni védelme szóba sem került. Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök szükségesnek tartja a helyzetelemzésen keresztül ráirányítani a figyelmet a leselkedő veszélyekre, és a végső megoldásokra.

Natura 2000, mint idegen gazdasági érdek

Mit tehet a reálértelmiség, amikor munkája során belekényszerítik irracionális, következetlen – sem a nemzeti, sem a helyi érdekeket nem szolgáló – bürokrata útvesztőkbe. A politikusok és a jogászok dolga, hogy rendet vágjanak a káoszban. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy csak ”bizonyos brüsszeli” szempontok szerinti döntéseket hoznak. Ne csodálkozunk azon, „ha nem főz a szakács, akkor főz a kukta”. Ezt tette dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök, amikor górcső alá vette az építőmérnök munkáját megkeserítő, a gazdaságot feleslegesen terhelő előírásokat, konkrétan a Natura 2000 fonákságait hazánkban.

Egységes uniós szabadalmi szabályok

Az Európai Parlament december 11-én jóváhagyta az egységes uniós szabadalmi szabályokat. Ez 2014-től lehetővé teszi, hogy egyetlen szabadalmi bejelentéssel, melyet az Európai Szabadalmi Hivatalban elfogadott nyelvek valamelyikén (angol, német, vagy francia) adnak be, az Unió összes államában érvényes szabadalom nyerhető legyen. Egy minden tagországban érvényes szabadalom most összességében 36 ezer Euróba kerül, ami az új rendszerben csupán 5 ezer Euróért megoldható lesz.

Átadták a 2012. évi Kós Károly-díjakat

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Kós Károly-díjakat adományozott az építész születésnapjának 129. évfordulója alkalmából. Az elismeréseket dr. Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár adta át.

A Kelenföld-Székesfehérvár vasúti vonalszakasz felújítása

Befejeződött a kelet-nyugat irányú vasúti vonalszakasz felújításának az első üteme. A szaktárca a későbbi fejlesztési periódusok során is hasonló rekonstrukciós munkákat tervez a vonal nyugati és keleti irányú folytatásaiban. Ezek eredményeként a szlovén határtól a fővároson át az ukrán határig magas színvonalú vasúti infrastruktúra áll majd rendelkezésére a személy- és az áruforgalom számára.

Funkcionalitás és egyediség az acélcsarnokok tervezésében

Egy idén ősszel 100, ipari, logisztikai vagy mezőgazdasági csarnokok tervezésével is foglalkozó építész körében elvégzett felmérés eredménye szerint a munkák felénél egyedi szerkezetek kialakítására volt szükség, és a megkérdezettek negyede leggyakrabban egyedi csarnok tervezésére kapott megbízást. Talán meglepő ellentétnek tűnik, de ilyen esetekben különösen érdemes a Frisomat csarnoktípusainak áttekintése.

LAKATLAN térkép

Végre Budapestnek is van LAKATLAN térképe, amely a város elhagyott és kihasználatlan ingatlanjait veszi leltárba. A KÉK - Kortárs Építészeti Központ kezdeményezéseként létrejött közösségi térképre bárki egyszerűen és közvetlenül tölthet fel adatokat és képeket parlagon heverő városi ingatlanokról.

Huszonnégy órás mobil programozó csapatverseny

24 órás mobil programozó csapatversenyt rendez a PPKE-ITK a MAVE-val közösen. Az alkalmazásfejlesztő verseny egyik kitűzött célja, hogy a feladat megoldásán túl, hatékony kódokat írjanak a résztvevők, amely a mobileszközök fogyasztásánál különösen nagy fontossággal bír.

Hol van Közép-Európa?

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök azt boncolja, hogy mi is történt környezetünkben az elmúlt közel negyed évszázad alatt?
Megszűnt a Szovjetunió, Csehszlovákia, Jugoszlávia, a Varsói szerződés és a KGST. Szomszédaink velünk együtt tagjai lettek az Európai Uniónak, a NATO-nak.

Acélcsarnokok – a tervezéstől a megvalósulásig

Szakmai konzultáció 4 városban, épületbejárással
A csarnokok, ipari épületek esetén is tervezői elvárás lehet a munkát igény szerint egyszerűsítő, modul rendszerű termékválaszték, amelynek elemei azonban a hely adottságai, a megrendelői és tervező igények szerint adaptálhatóak.

Szabadka történelmi belvárosában 1063 épületet bonthatnak le

Váralja Szövetség: Szabadka végveszélyben! "Ceauşescu csettintene" a készülő városrombolás láttán.
Az ingatlanspekulánsok szájíze szerint megalkotott városi rendezési terv többemeletes lakóparkokat javasol Szabadka történelmi belvárosának helyére.

Ötéves a Nanopaprika tudományos közösségi hálózat

Novemberben ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját a NanoTudomány Nemzetközi Közössége, a Nanopaprika tudományos közösségi hálózat. A fél évtized alatt 6000 kutató, diák és ipari szakember csatlakozott a földrészeken átívelő kezdeményezéshez. A közösségi portált dr. Paszternák András indította útjára 2007. november 27-én.

Lemondott a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke

A Magyar Megújuló Energia Szövetség 2012.október 26-n tartott elnökségi ülésén dr. Balogh László elnök lemondott. Lemondását és az indoklást az elnökség elfogadta.

A magyar kormányzati döntéseknek a vállalati szektorra gyakorolt hatásai

Országházban csaknem két órán keresztül tárgyalt a Magyarországon működő legnagyobb német vállalatok képviselőivel, a Német Üzleti Fórum keretében.

Bodoki Károly Emlékbizottság megalakulása

A folyószabályozási munkákat az Alföldön élők második honfoglalásként emlegetik.
A Körösök és a Berettyó vidékén Bodoki Károly szerzett elévülhetetlen érdemeket, akinek munkássága méltó módon kapcsolódott a reformkor kiemelkedő mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez.

Zorkóczy Zoltán (1932-2012)

Olyan vízügyi szakember, olyan széles látókörű mérnök távozott el körünkből, aki az elmúlt csaknem hat évtizedben tevékeny részese volt a vízügyi szolgálat fejlődésének; meghatározó egyénisége volt az ország árvízvédelmének; élete, sorsa összefonódott a vízügyével.

Nemzeti Hajózási Stratégia

Kezdetben a vízi szállítás helyére a vasúti lépett, majd ezt is lecserélte a közúti.
Biztos az, hogy a jövőben is fennmarad a többféle szállítási mód, de nem mindegy az, hogy milyen lesz az egyes szállítási módok szállítási teljesítménye, kapacitása illetve ezek ARÁNYA.
Rendkívül lényeges az optimális keverék, az optimális mix megtalálása!

High-tech és a low-tech (Sikerült a magánvilág hasznát a társadalom kárával egyesíteni)

A 22 éves „szabadság” a létbizonytalanságot szülte!
Ingyen beáldoztuk a munkahelyek millióit egy téveszmének, pontosabban a pénzvilág érdekeinek. Ma pedig nehéz azok töredékét is visszaállítani, mert egy munkahely létesítése milliókba kerül. A jelenlegi helyzetben a low-tech kitörési pont lehet. Ezt bizonyítja Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.

ÁSz jelentés az utak állapotáról

Az Állami Számvevőszék közreadta a „Jelentés az utak felújítását, javítását, karbantartását célzó intézkedések eredményességének és az állami közutak állapotára gyakorolt hatásának ellenőrzéséről 1291 sz. 2012. augusztus” című anyagát. A jelentés egyes megállapításait véleményezi, okozati összefüggéseire mutat rá, kérdéseket fogalmaz meg és javaslatokkal él dr. Rigó Mihály, felvetve a felelősség kérdését is.

Közmű káosz

A közművek - főleg a mélyépítés esetében - akár településen belül, akár kívül folyik az építkezés fölöslegesen óriási gondot, nagy veszteségeket okoznak a kivitelezőnek és a beruházónak egyaránt. Az aggodalom azért indokolt, mert a viszonyok romlanak, a rendszer nem öntanuló, és az építési kormányzat - ha van ilyen -, akkor a lovak közé dobta a gyeplőt. Törvényszerű ez a 21-dik században?

Új piaci szereplő az innováció intézményrendszerében

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2012 májusában nonprofit korlátolt felelősségű társaság formájában megalapította a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft-t.

Az Év háza pályázat 2012

Rekord mennyiségű pályázat érkezett.
Az ország minden részéből érkeztek idén házak az öt évvel ezelőtt újjáélesztett Év háza pályázatra. De nem csupán az egyre növekvő, és idén rekord mennyiségű, összesen 35 beadott épület mutatja a pályázat növekvő ismertségét és elismertségét, hanem a korábbi díjazottak véleménye is ezt támasztja alá.

Kvassay Jenő és Sajó Elemér emlékünnepség Őrbottyánban

Immár több mint három évtizedes hagyomány, hogy a Magyar Hidrológiai Társaság Vízügyi Történeti Bizottsága, Őrbottyán Nagyközség Önkormányzata, valamint a Kvassay Jenő Alapítvány közösen koszorúzási ünnepséget szerveznek a helyi temetőben a hazai vízügyi szolgálat két kimagasló vezetőjének sírjánál.

Nyelvi gyarmatosítás

„A magyar tudomány és kultúra, a magyar nyelv útja a 21. században” című pályázatra készült ez az esszé, és magába foglalja a korábbiakban itt publikált azonos című írást. Több mint egy évtizede zajlik a vita az EN-, EC- szabványokról, részben azok tartalmáról, magyarra fordításukról. Alig, vagy egyáltalán nem jutottunk előbbre, sőt a műszaki szaknyelv romlását eredményezi ez a folyamat - vélekedik a szerző dr. Rigó Mihály, okl. erdőmérnök és okl. építőmérnök. A nyelvrontásra ausztrál kódváltást és az angol-ír nyelvcserét is például hozza.

Új termékcsalád az Autodesknél

Az Autodesk, Inc. (NASDAQ:ADSK) 2012. június 5-én a hazai felhasználók számára színvonalas szakmai rendezvény keretén belül mutatta be, a célirányosan, az egyes szakterületekre fejlesztett Autodesk Design Suite 2013 termékcsaládot és az új felhő alapú Autodesk 360 szolgáltatást.

Meghalt Hideg Katalin

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Hideg Gusztávné
2012.05.10-én, életének 62. évében nagy kitartással és türelemmel viselt betegség után örökre itt hagyott bennünket.

Elhunyt Várjon Dénes

Őszinte megrendüléssel küldöm a család és cégünk nevében a mellékelt értesítőt. Fonó György

5 év – 5 ház

Megjelent az Év háza 2012 kiírása.
Családi házak, kis társasházak tervezőit várják a 2012-es Év háza pályázatra!
Május 8-tól június 11-ig lehet pályázni a 2012-es Év háza díjra, amelynek 500.000 Ft-os fődíja mellett az Audi, a Ramada Hotels és a Timex díjai is a pályázó építészekre várnak.

Széchenyi Futam

Az alternatív Hajtású Járművek Versenye.
Hetedik alkalommal rendezték meg Győrben az Alternatív Hajtású Járművek Versenyét, a Széchenyi Futam®-ot. E kategóriában Európa legjelentősebb versenyének számító többnapos rendezvényre 250 mérnökhallgató érkezett hazánkból és határainkon túlról, hogy megmutassák egymásnak, az érdeklődőknek és a kételkedőknek egyaránt: rendkívüli kreativitás, nagyfokú innovációs készség jellemzi a saját képességeit és lehetőségeit gyakran alulbecsülő nemzetet.

Iparági felmérés

A magánépíttető informálódik, majd nekilát maga. Nem meglepő, hogy a ma felújítója, építője és a 10 évvel ezelőtti között jelentős különbség van, mint ahogy a ma szakembere más információkkal rendelkezik, és más információt igényel, mint korábban, amelynek oka a lakáscélú beruházásokra rendelkezésre álló anyagi eszközök csökkenése mellett az energiatudatos látásmód az elmúlt években tapasztalt előretörése is.

Építészet- és építésügy - a kutatási eredmények

Két hónapig, 2011. október 11 - december 12. között egyedülálló, nagyszabású kérdőíves kutatást végeztünk aktív építész tervezők, főépítészek, mérnökök, urbanisták körében, amelyben az építészet- és építésügyet érintő tapasztalataikra, véleményükre voltunk kíváncsiak. A kérdőívet összesen 252-en töltötték ki, a válaszadók száma reprezentatív mintának tekinthető, a válaszokban a szakma véleménye tükröződik.

Búcsú Orlóci Istvántól (1929-2012)

„A folyók, mint a Föld természetes alapelemei, az emberiség közös vagyonába tartoznak. Olyan tőke a folyó, amelynek hozadéka a mindenkori nemzedéket illeti meg, azzal a kötöttséggel, hogy gondoskodni kell a tőke hiánytalan örökölhetőségéről.” Vallotta Orlóci István

Elhunyt Haszpra Ottó

2012. április 18-án, életének 84. évében elhunyt Haszpra Ottó vízépítő mérnök, akadémikus, a Budapesti Műszaki Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézete volt igazgatója, a Magyar Hidrológiai Társaság egykori elnökségi tagja. A többszörösen kitüntetett kutatóprofesszor nem csak műszaki tudományos tevékenységéről, hanem az eszperantó nyelv terjesztése iránti elkötelezettségéről is ismert volt.

Tanulmányterv

A Mérnök Újság 2012. áprilisi számában jelent meg a „Megvalósíthatósági tanulmányok fokozatai a műszaki tervezésben Fázisok és pozíciók” címmel Vass Gábor (UTIBER) cikke, mellyel kapcsolatos véleményét az alábbiakban fogalmazza meg dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök. Álláspontjának magva, hogy a sikeres előkészítésnek és lebonyolításnak az alapja a jó tanulmányterv.

75 éves a MAPEI Csoport

Az 1937-ben Rodolfo Squinzi által alapított milánói székhelyű Mapei mára világvezető cég az építőipari ragasztók és építéskémiai anyagok gyártása terén. Jelenleg a MAPEI Csoport a világ 5 kontinensén 29 országban tevékenykedik, 68 leányvállalatból és 60 gyártóegységből áll, 2011-es árbevétele meghaladta a 2 milliárd eurót - tudtuk meg 2012. április 17-én a MAPEI jubileumi sajtótájékoztatóján.

5500 milliárd Ft!

A Mérnök Újság 2012. áprilisi számában nyilatkozott Essősy Zsombor a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Nem állít kevesebbet, mint azt, hogy az EU mostani pénzügyi ciklusában, tehát 2013-ig, Magyarország még lehívhatna 5500 milliárd Ft uniós forrást!
Ez számomra megdöbbentő!

Automatikus mérőóra-állás bejelentés

A Nextent Informatika Zrt. mesterséges intelligencián alapuló automatizált közüzemi fogyasztási adatot fogadó rendszer prototípusát fejleszti egy, az Európai Unió által finanszírozott kutatási program keretében.

Lejár a sütialapú nyomkövetés kora?

Új számítógép-ujjlenyomat tesztet és anti-ujjlenyomat védekezési alkalmazást mutattak be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatika épületében 2012. április 4-én a BME Híradástechnikai Tanszékének fiatal kutatói. A webezőket számítógépük ujjlenyomata könnyedén azonosítja – legalábbis erre a következtetésre jutottak a kutatók.

Valóban támogatják a KKV-kat?

Nemrég ajánlati felhívás jelent meg az egyik meglévő magyar főút útburkolatának felújítására, melyen át jól be lehet mutatni a hazai KKV-k helyét, helyzetét a mai valóságunkban, inkább válságunkban. Támogatják, vagy ölik a KKV-kat? Ezt kérdezi dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök. Mire várunk? Talán nem tudjuk, hogy mit kell tenni, vagy képtelenek vagyunk cselekedni?

Változó vizeink

NASA animáció

Gyorsabb és átláthatóbb építésügyi engedélyezési eljárások

Az ÉTDR bevezetésével jelentősen felgyorsulnak az építésügyi engedélyezések, ami az állampolgárok és a szakhatóságok szempontjából egyaránt fontos – húzta alá Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára a rendszert bemutató sajtótájékoztatón.

Közép-európai Szabadalmi Intézet alakul Budapesten

A Közép-Európai Szabadalmi Intézet felállításáról szóló közös szándéknyilatkozatot írtak alá Münchenben a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Osztrák Szabadalmi Hivatal és a román Állami Találmányi és Védjegy Hivatal vezetői.

Lehet-e az innovációt hámba fogni?

A magyar innovációnak Magyarországon kell maradnia
A kormányzatnak támogatnia kell az újításokat, az előremutató találmányokat be kell tudnia építeni a rendszerbe, különben a feltalálók, a nemzetgazdaság szempontjából is fontos innovatív tehetségüket külföldön fogják kamatoztatni - fogalmazott Navracsics Tibor kedden, a Magyar Innovációs Szövetség XXII. közgyűlésén, Budapesten.

Ankét Lőke Endre 90. születésnapja alkalmából

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2012. március 23-án a tiszteletére rendezett szakmai ankét keretében köszöntötték a 90 éves dr. Lőke Endrét.

Mérnöki esettanulmány verseny

A Challenge.on mérnöki esettanulmány verseny a sikeres első év után 2012-ben is várja a kihívást vállaló mérnök hallgatók csapatait!
A játékosok a verseny során betekintést nyerhetnek az E.ON mérnökeinek világába. Az esettanulmányokat szakértők állították össze mindennapi munkájuk során tapasztalt valós problémahelyzetek alapján.

Jedlik Ányos-díj – 2012

A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jogelődje, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumának évében a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére.

Fejlesztési irányok a norvég vasútaknál

A norvég vasút fejleszti kommunikációs hálózatát, és javítja az utasok biztonságát
A Nokia Siemens Networks olyan alaphálózati platformot biztosít, amely automatikusan megosztja a forgalmi adatokat a zavartalan kommunikáció fenntartása érdekében

Régen és most

Ha érdekli, hogy mi volt - az egykori térképek tanúsága szerint - régen például a lakóhelyén, történelmi helyszíneken stb., akkor az megnézheti, összehasonlíthatja. Különösen érdekes tervezési feladatok előtt tájékozódni.

A szeméttel ellepett ország

Az értékválasztás, a környezeti kultúra, a rend fenntartása nem olyan fontos, illetve kevesebbeknek fontos Magyarországon ahhoz, hogy az társadalmi elvárás lehessen. Bármilyen nagy is a csábítás, a cím szerint témának csak a fizikai részével kíván foglalkozni dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.
Az időszerűséget az adja meg, hogy a magyar Országgyűlés most fogalakozik a hulladékgazdálkodási törvény módosításával.

Magyar különdíjak a New Yorkban

A Kairos Hungary delegációja idén is sikert aratott a Wall Streeten.
Kairos Global Summit minden évben New Yorkban kerül megrendezésre. Az csúcstalálkozó legjelentősebb eseménye a New York-i tőzsdén megrendezett kiállítás, amely a világszerte elérhető hallgatói projektek közül emeli ki a legjobb 50-et.

Széleskörű összefogás szükséges a vízgazdálkodásban

Átfogó környezeti politikát, hatásosabb nemzetközi szintű intézkedéseket és a globális változásokra adott válaszok beépítését sürgette a vízgazdálkodási döntésekbe Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a „Víz Barátai” csoport tanácskozásán, New Yorkban.

A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásról

Az ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás, amely előírja a részes államok számára, hogy a szándékos és kereskedelmi mértékű védjegyhamisítás és szerzői jogi kalózkodás ellen büntetőjogi eszközökkel is fel lehessen lépni, és az ilyen típusú bűncselekmények elkövetőit szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel lehessen sújtani.

A hitel adhat lendületet

Az OTP KKV-konjunktúra index adatai szerint a vállalkozók jelentős része a romló gazdasági kilátások mellett is úgy gondolja, hogy egy megfelelő hitelkonstrukció lendületet adna vállalkozásának. Az OTP Bank Mikro- és Kisvállalati Igazgatóságának célja, hogy a vállalkozások saját igényének és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciót biztosítson.

Az űr- és az autóipar eszközeinek tesztelése

Folyamatosan bővül a Dunaújvárosi Főiskola Élettartam-kutató laboratóriumának gépparkja. A felsőoktatási intézmény mára már hazánk legnagyobb rázógépével és az egyik legjelentősebb méretű hő-sokk gépével rendelkezik. A fejlesztéseknek köszönhetően a szakemberek a visszapillantó tükrök tesztelésétől az űrkutatási eszközök öregítéséig végeznek kutatásokat.

A magyarországi kutatás-fejlesztési ráfordítások, 2008-2010

A kutatás-fejlesztési tevékenység gazdasági és társadalmi életben betöltött szerepének fontossága változatlanul megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor a kedvezőtlen piaci környezet, valamint a szigorodó költségvetési feltételek e területen is éreztették hatásukat.

A szerzői jogi ágazatok súlya a magyar gazdaságban (2009)

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2003-ban publikálta azt a módszertani útmutatót, amely az elmúlt közel egy évtizedben lehetővé tette a kreatív (más néven szerzői jogi) ágazatok gazdasági teljesítményben betöltött szerepének széles körű nemzetközi összehasonlítását.

K+F adóösztönzők

Ez év elején sor került az adózási kérdéseket érintő kutatás-fejlesztési fogalmak jogszabályi egységesítésére, valamint a K+F tevékenységet végző adózók ezen tevékenységére vonatkozó hatósági minősítési rendszer bevezetésére. Ezt a feladatot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH)látja el.

Startol az első magyar műhold a Masat-1

2007 szeptemberében egy lelkes BME hallgatókból és doktoranduszokból álló csoport elhatározta, hogy megtervez és megépít egy kisműholdat. A kezdeményezést a BME két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, valamint a BME Űrkutató Csoport karolta fel.

Mérnök szülőknek és leendő mérnököknek

Dr. Vajta László a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja tájékoztatót adott közre a jelenlegi felvételi lehetőségekről. Felhívja a figyelmet néhány olyan szempontra, melyek a család közös döntését befolyásolhatják.

Gyorsítás hegymenetben

Az egymilliót is meghaladja a Magyarországon hatályos nemzeti és nemzetközi, ill. közösségi iparjogvédelmi oltalmak száma. Ezek közül a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala lajstromaiban mintegy 65 ezer érvényes oltalmat tartott nyilván 2011-ben. A mérnökség, a műszaki értelmiség szempontjából különlegesen fontos, boldogulásának küszöbfeltétele a szellemi tulajdon védelme.

Magyarország jövője a mérnöki világ irányában található

A fiatal munkásokat, szakmunkásokat és a fizikai munkát végző segédmunkásokat meg kell becsülni, hiszen "nem lesz mindenki akadémikus" a modern világban sem - fogalmazott Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

A Tisza-szabályozás

A Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület és az Országos Széchényi Könyvtár január 27-én a Tisza-szabályozásáról szóló kiállítással egybekötött beszélgetésre hívta az érdeklődőket.

William Tierney Clark és a Lánchíd építése

Váci Sándor tartott angol nyelvű előadást 2012. január 31-én a MTA BTK Történettudományi Intézetében William Tierney Clarkról a Lánchíd építéséről, és az újabb kutatási eredményekről.

Meghosszabbított napkollektoros pályázat

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer „Megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítése alprogram” című pályázat meghosszabbított határideje 2012. március 31-én jár le.

A magyar energiapolitika gagyi

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint a lakossági áram Magyarországon az egyik legdrágább az Európai Unióban az ország általános árszínvonalához viszonyítva. Ez a viszonyszám jól mutatja, hogy a magyar lakosok életszínvonalát jelentősen rontják az elszabadult rezsiköltségek.

Előadás a Dégeni vízgazdálkodásról

Kell-e nekünk a Dégeni vízgazdálkodás? Volt idő amikor még a biztonság és a minőség volt az elsődleges!
És mi lesz holnap? Jön az árvíz, jön az árvíz!

Kreatív pályázat a Dunáért

Több hónapos programsorozattal népszerűsítik idén a Dunát és környezetét civil szervezetek és alkotócsoportok. A Danube Flow nevű kezdeményezés célja, hogy szórakoztatva mutassa be a Duna értékeit, és tavasztól őszig vidám akciókkal, élményekkel csábítsa az embereket a folyópartra.

Veszélyes-e a nanotechnológia?

A napokban járta be a világsajtót az amerikai Országos Kutatási Tanács (NRC) közleménye, melynek szakértői a nanotechnológiai anyagok esetleges egészségügyi veszélyeinek kivizsgálását sürgetik.
A válasz: virtuális kezdeményezés a tudományág jobb megismeréséért.

Új elit mesterképzés

Az EIT ICT Labs mesterprogramja olyan 2 éves képzést nyújt, ahol 2 különböző országban lévő európai egyetemen lehet tanulni, mindkét helyen egy évet.

Három megoldandó feladat, néhány téves eszme

A Mérnökkapun, de a Mérnök Újság decemberi számában is megjelent vitaindító cikket közölt dr. Kováts Gábor „Kell-e nekünk Dégeni vízgazdálkodás?” címmel, melynek fő kérdései: mi az, ami ebből a kétségtelenül kiemelkedő időszakból átvehető, mi az, ami ma már nem időszerű, és mi az, ami továbbfejleszthető. A szerző e dolgozatban konkrétabban fogalmazza meg a tennivalókat.

Galileo Rajzpályázat

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára is részt vett a Galileo Rajzpályázat eredményhirdetésén és díjátadó ceremóniáján. A 2011. november 15-én meghirdetett verseny első díját a 2000. november 27-én született, Magyarországon élő, magyar-holland származású Lisa Viktória Kraaijvanger rajza nyerte el.

Civil javaslat Wekerle-telep Szabályozási Tervéhez

Helyi civilek ünnepélyes keretek között adták át a társadalmi részvétellel kidolgozott szakmai javaslatukat Wekerletelep Speciális Szabályozási Tervének módosításához Gyulai Istvánnak, Kispest főépítészének kedden a városházán.

Európai Üzleti Díjak a Környezetvédelemért

Tíz éve vesz részt Magyarország az Európai Unió Üzleti Díjak a Környezetvédelemért pályázatán. A résztvevőknek járó díszokleveleket Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntarthat fejlődés bizottságának alelnöke adta át.

A Várnegyed sorsa

Egy város fejlesztésénél nagyobb bűnt elkövetni, mint belekapni a részletekbe, nem lehet. Vallja Callmeyer Ferenc a lenti tanulmányában.
A város, mint a rómaiak tisztelettudóan nevezték az Urbs, alapvető célokat jelöl ki. Mely célok a századok lepergésével erősen változnak, majd újra fogalmazást igényelnek. Egy századon belül az építés szándéka a mindenkori várospolitikának van alávetve.

Erősödött a Dunaújvárosi Főiskola pozíciója

A Dunaújvárosi Főiskola (DF) helyzete – az országos szinten drasztikus mértékben lecsökkentett keretszámok ellenére – stabil, az intézmény pozíciói a jelenlegi hazai felsőoktatási piacon egyértelműen megerősödtek.
A DF számára biztosított kifejezetten magas keretszámok jelzik, hogy az informatika és a műszaki képzési terület a két leginkább preferált az alapképzési szakok közül.

A mérnökké válás ára

Az Oktatási Hivatal január 19-én a felsőoktatási felvételi tájékoztató keretében közzétette a hallgatói finanszírozás és az állami ösztöndíj rendjét. Az adatokat dr. Hajtó Ödön vette górcső alá.

Jelentés hazánk erdőállományáról

Mintegy 5 ezer hektárral nőtt az erdőterületek nagysága 2010-ben – derül ki a magyarországi erdőállományról szóló jelentésből, melyet évente tesz közzé a vidékfejlesztési miniszter.

M3W Projekt a szellemi frissesség megőrzéséért

Hároméves európai uniós projekt indult, amelynek során az idősödő emberek szellemi frissességének változásait jelző eszközkészletet – bizonyos online játékokban elért eredményeket mérő és értékelő megoldásokat – fejlesztenek. Az M3W (Maintaining and Measuring Mental Wellness) projektet megvalósító konzorciumnak négy magyar tagja van.

Magyarország gazdaságának nekrológja

Avagy a Vegyépszer – Mahíd 2000 Zrt. Dunaújvárosi Élményfürdő és Gyógyászat beruházás gyászos története.
Takács Gábor által közölt történet égbe kiáltó és gyalázatos akkor is, ha csak a fele lenne igaz.
A mesék régen úgy kezdődtek: „Volt egyszer, hol nem volt”. Mostanában meg úgy, hogy versenykiírást adnak közbeszerzési pályázatba burkolva.
Régen úgy fejeződtek be, hogy „aki nem hiszi, járjon utána!” És ma?

Az év medencéje pályázat

A Magyar Uszodatechnikai Egyesület (MUE) nyilvános pályázatot hirdet uszodaépítő vállalkozások részére. A pályázaton 2006-2011 év között épült medencékkel lehet indulni, amelyek nem szerepeltek még az egyesület által meghirdetett pályázatokon.

Kreatív Magyarország - Mérnöki Tudás – múlt, jelen, jövő

A 2012. február 14-től 20-ig a Budapesti Műszaki Egyetemen aulájában rendezendő kiállításon általános- és középiskolás diákok számára is vonzó műszaki érdekességek lesznek láthatók.

Dunaújvárosi Főiskola fejlesztői laboratóriuma

Szoftveres és hardveres programozás magas szintű oktatására, valamint kutatások és fejlesztések végrehajtására is alkalmas a Dunaújvárosi Főiskola Beágyazott rendszerek fejlesztői laboratóriuma. Az új létesítmény egy olyan szakmérnöki képzés helyszíne is lehet, ahol az iparban is használható elektronikai tervezési készségek oktatása zajlik.

Papírtigris

Az Élet és Irodalom 2011. november 25-i számában Vargha János tollából "Kitalátorok" címmel egy, a vizes szakmát gúnyoló nemtelen írás jelent meg, amely elérhető az ÉS internetes változatán. Dr. Szlávik Lajos a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke "Papírtigris" címmel szatirikus cikkben válaszolt, ami az ÉS december 16-i számának 12. oldalán jelent meg, illetve lent olvasható.

Az ELI-ALPS Program társadalmi egyeztetése

A várhatóan több mint száz kutatónak és nagy létszámú kisegítő személyzetnek munkahelyet biztosító, Szuperlézerként ismert szegedi ELI attoszekundumos lézerberendezés és kutatási központ az Európai Unió döntését követően 2015. év végére épülhet fel.

Magyar Energiapolitika

Az Energiapolitika 2000 Társulat az Energiapolitikai Hétfő Esték címmel tartott 2012. január 9-i összejövetelén Bencsik János témája magyar energiapolitika volt. Az előadás mottója:
„Öntudatlanul sodródunk-e tovább a megsemmisülés irányába, vagy pedig megpróbálunk sorsunk urává válni”

Egy építkezés hat napig tart

Kínai hotel hat nap alatt, vagy 17000 m2-es épület 360 óra alatt épült fel. Kisvideókon 1-2 perc alatt követhető a folyamat. Egyéb példák is láthatók.

Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért

Várhatóan a tavaszi ülésszak első törvényei között kezdi tárgyalni a parlament a hulladékról szóló törvényjavaslatot, amelyet a vidékfejlesztési miniszter benyújtott az Országgyűlésnek. Az új törvény egységes, hatékony és környezetbarát hulladékgazdálkodás feltételeit teremti meg, és szemléletváltásra ösztönöz.

Támogatja a Kormány a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését

„A Kormány az Új Széchenyi Terv keretében csak az elmúlt hónapokban több mint 25 milliárd forint támogatást nyújtott kerékpáros fejlesztésekre, és a jövőben közel 36 milliárd forintot fordít kerékpárutak építésére, a meglévők felújítására” – mondta Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációiért felelős államtitkára 2011. január 11-én, Győrben.

Novemberben is dinamikusan bővült az ipari termelés volumene

Az ipari termelés 2011 novemberében az előző havi növekedésnél gyorsabb ütemben, 3,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, amelyhez elsősorban továbbra is a járműgyártás dinamikus termelése járult hozzá legnagyobb mértékben.

Nem kell visszasajtolni a termálvizet a gazdáknak!

A kormány 2015. június 30-ig felfüggeszti a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek visszasajtolási kötelezettségét.

Átadták a Csepel-szigeti gerincút első ütemét

Az M0 autóút és Lórév közötti útszakasz az Új Széchenyi Terv keretében készült el. A közel 2 milliárd forintos beruházás legfőbb célja a Csepel-sziget közlekedésének egyszerűsítése volt. A hivatalos átadási ünnepségen Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár mondott beszédet 2012. január 11-én, Szigetszentmiklóson.

Betonút-3

A klasszikus építési szerződéseknél a kötelező minőséget az alkalmazandó anyagok és építési mód kiírásával határozzák meg. A funkció alapú szerződésben félreteszik ezeket a műszaki követelményeket és a szerződés tartalma a funkció, azaz az útpálya egy hosszabb időtartamra szóló jó járhatósága. A pálya jó járhatóságát lényegében állapot- és károsodás jellemzőkkel mint pl. a síktól való eltérés kereszt és hosszirányban, az érdesség és a felületi hibákkal stb. írják le. A jellemzők paramétereit a szerződésben rögzített időközönként ellenőrzik.

A könnyűszerkezetes építés alumínium anyagai

Dr. Seregi György előadása felhívja a figyelmet, hogy a könnyűfém egy olyan anyag melynek a saját tömegéhez viszonyított szilárdsága a legnagyobb. Ebből az anyagból, nem csak burkolatokat, hanem nyílászárókat, függönyfalakat és tartószerkezeteket (tetőket, hidakat, tornyokat, silókat) is lehet építeni. A magyar mérnökök ennek alkalmazásával hazai és nemzetközi sikereket értek el.

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet alakul áprilisban

A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet és a Magyar Állami Földtani Intézet összevonásával létrejövő kutatóintézet 2012. április 1-jével kezdi meg működését. A hatékonyabb feladatellátást és költségcsökkenést eredményező átszervezés célja, hogy megszüntesse a földtani és bányászati szakigazgatás háttérintézményi rendszerének párhuzamosságait, következetlenségeit.

Pár javaslat a Mérnökkapu használatához

A Mernokkapu.hu a műszaki értelmiség fóruma.

Ismerje meg a kollégák gondolatait, tájékozódjon a műszaki értelmiséget érintő eseményekről, és ossza meg Ön is a tapasztalatait a nyilvánossággal.

A földutak felújítását is támogatja a VM

Mezőgazdasági utak építésére, felújítására ír ki 3 milliárd forintos keretösszegű pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 75%-a. Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők és önkormányzatok nyújthatnak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz 2012. január 1-31. között.

Betonút-2

A szerző arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy a betonútépítő technológiák high-tech megoldásai mellett - amelyek embert alig igényelnek - van low-tech megoldás is, mely segíthet a vidék iszonyú munkanélküliségén.
Azt is elképzelhető, hogy az állam adja az eszközöket a pályázó falvaknak.

Betonút-1

Mottó: „A jó utak költségét megfizetjük, akár van jó utunk, akár nincs. De többet fizetünk, ha nincs.”

(Thomas H. McDonald, az USA Útügyi Hivatalának a vezetője, 1930.)
Az idézetet Szarka István úrtól (UTIBER) kapta a cikk szerzője.
Dr. Rigó Mihály írásában egy jó útért emel szót.

Négymilliárd forintra pályázhatnak a kertészetek

Négymilliárd forintra pályázhatnak január 1-től a mezőgazdasági termelők, illetve a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és szervezetek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban kertészetek korszerűsítésére. A kérelmeket január 31-ig kell a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz benyújtani.

Az Új Széchenyi-terv forrásaiból fejlesztik a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi szakaszt

A 7 milliárd forint összköltségű beruházás az értékes ipari, kereskedelmi és lakott területeket védő árvízvédelmi vonal fejlesztését és erősítését, a töltések továbbépítését és rekonstrukcióját teszi lehetővé. Az Új Széchenyi Tervben 2014 végéig megvalósuló projekt eredményeként nemcsak az árvízi elöntés kockázata csökken, hanem a vasúti forgalom korlátozásából adódó gazdasági hátrányok is kiküszöbölhetők. A fejlesztés támogatásáról legutóbbi ülésén döntött a Kormány.

Védett lett a Tétényi-fennsík és a Zabanyik-hegy

A vidékfejlesztési miniszter rendelkezett a Tétényi-fennsík és a Zabanyik-hegy védetté nyilvánításáról, és a Cégénydányádi-park természetvédelmi terület bővítéséről. Az oltalom alá helyezéssel egyidejűleg megjelent a területek természetvédelmi kezelési terve is. A miniszter további négy, korábban védetté nyilvánított terület természetvédelmi kezelési tervéről is rendelkezett.

Javaslat a lánctartozások felszámolására

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) nevében Éliás Ádám elnök javasolja az Országgyűlésnek és a Kormánynak a lánctartozások megszüntetését és kialakulásának megakadályozását.
Véleménye szerint a nemzetközi pénzügyi válság megpróbáltatásait is sokkal könnyebben vészelné át a magyar gazdaság és társadalom, ha a válsággal egyébként össze nem függő, de a válságnál pusztítóbb hatású lánctartozások okai megszűnnének, s a folyamatban lévő ügyeket orvosolná az államhatalom.

Újabb lépések a szegedi lézerközpont megvalósulásáért

Közel negyvenfős szakértői csapat dolgozik a kormány által nemzeti projektté nyilvánított, több mint 245 millió euróból megvalósuló szegedi beruházás pályázatán, melyről brüsszeli döntést jövő évre várnak. A hazai beruházás előkészítését és koordinálását végző ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Lehrner Lóránt közmeghallgatás keretében ismertette Szeged város lakosaival a projekt eddigi és a pályázat leadását megelőző munkálatait.

Energia Műhely II.

A Magyar Energetikai Társaság (MET) fennállásának huszadik esztendejében az elnökség az egyesületi és a szakmai közélet felpezsdítése érdekében kéthavonta megrendezésre kerülő újszerű fórumot kezdeményezett. Második alkalommal 2011. 12. 06-án a Duna Palotában a hazai villamosenergia-piac, regionalitás és európai integráció volt a téma. Az előadás, és a hozzászólások kivonatát közöljük.

Átadták a Kós Károly-díjakat

A helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismeréseként Felkai László közigazgatási államtitkár átadta a 2011. évi Kós Károly-díjakat.

Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat

Hét tudóst tüntettek ki Gábor Dénes-díjjal csütörtökön az Országgyűlés Főrendiházi termében, az elismerésekkel a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítményeket díjazták.
Fotó: Szigeti Tamás

Felgyorsuló közlekedésfejlesztés a magyar-szlovák határon

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Érsek Árpád, a szlovák Közlekedési, Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium államtitkára újabb kétoldalú megállapodások aláírásával zárták a közlekedési kapcsolatok fejlődése szempontjából látványos eredményeket hozó idei évet. A felek a 2011-ben megépült Ipoly-hidak létesítéséről szóló nemzetközi szerződések módosításait véglegesítették és közös szándéknyilatkozatot fogadtak el az átkelők elnevezéséről 2011. december 20-án, Budapesten.

Kármán Tódor-díj: a gazdaság és az oktatás egymásra találására van szükség a felemelkedéshez

Dr. Charles Simonyi, az Ericsson Magyarország, a MOL Nyrt, az NI Hungaria Kft., valamint a Pro Progressio Alapítvány kapta idén a Kármán Tódor-díjat. A felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért járó elismerést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár adta át.

A Kormány támogatja az elektromos autók elterjedését

A gazdasági és környezetvédelmi érdekeket össze kell hangolni – szögezte le Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kedden Budapesten, az elektromos autózást segítő hat új közterületi töltőoszlop átadásán, melyen Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója is részt vett.

Kibertámadás hatásait vizsgálták

Egy esetleges kibertámadásról, hatásainak elhárításáról volt szó többek között azon a kibervédelmi gyakorlaton, amelyen Magyarország először vett részt.

Mezőgazdaságilag hasznosítható területek

A táblázat tanúsága szerint a Föld 7 milliárd fölé emelkedő lélekszámú lakosságának élelmiszer és bioenergetikai termék ellátásában Magyarország potenciálja jelentős.

Zöld Beruházási Rendszer

A kormányzat a 2011. évi kvótabevételekből közel 2 milliárd forintot a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Panel II. Alprogram forráshiányának csökkentésére, míg 700 millió forintot a „Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogramra” benyújtott pályázati igények forráshiányának pótlására fordít.

Az éghajlatváltozásról tárgyalt a Környezetvédelmi Tanács

A közelmúltban lezajlott durbani ENSZ-klímaülésszak Európai Uniót is érintő eredményeit vitatta meg a Környezetvédelmi Tanács 2011. december 19-én, Brüsszelben. A tárcavezetők találkozóján Magyarországot Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviselte.

Megalakult a Magyar IPv6 Fórum

Az IPv6 széleskörű magyarországi elterjesztését hosszú ideje ösztönző és támogató hazai intézmények kezdeményezésére, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gesztori szerepvállalása mellett 2011. december 14-én megalakult a Magyar IPv6 Fórum, amely a Nemzetközi IPv6 Fórum hazai tagszervezete.

Az ipar bővülése októberben is a járműgyártáson alapszik

Az ipari termelés volumene 2011 októberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva 3 százalékkal volt magasabb, a 2011. január-október közötti időszak termelése pedig 5,8 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának teljesítményét. Az emelkedés az exporteladások bővülésének köszönhető, amelynek fő motorja a jól teljesítő járműgyártás külföldi eladásainak növekedése volt. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar és a bányászat termelése jelentősen bővült, míg az energiaipar kibocsátása (főként az enyhe időjárásnak köszönhetően) csökkent. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése októberben 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Megújult a Tiszántúlon a csatornák egynegyede

Több mint 200 kilométernyi csatorna kotrása és 19 szivattyútelep felújítása fejeződött be a Tiszántúlon – jelentette ki a projekt átadásán Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Az egymilliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javult az ár- és belvíz biztonság a térségben, ahol eddig állandó gondot okoztak az áradások. A beruházás második ütemében további 100 kilométer csatorna újul meg.

Az Országgyűlés egyes energetikai törvényeket módosított

Az Országgyűlés által a tegnapi nap folyamán elfogadott, az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat a földgázellátásról, a földgáz biztonsági készletezéséről, a bányászatról, a villamos energiáról, a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló törvények módosításait tartalmazza. A változtatások legfőbb célja a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges törvényi szintű rendelkezések megalkotása volt.

Beszólások a vízpartról

Avagy két jellemző példa napjainkban arról, hogy a vízügy szakmai kérdéseiben más szakmák jeles képviselői foglalnak állást a mérnökök helyett. Nyilván ezt azért lehet megtenni, mert a mérnökség társadalmi szinten elveszítette kompetenciáját, a magyar mérnök nem tart arra igényt, hogy tudásával és tapasztalataival felvértezve ellent mondjon a politikának, vagy az egyéb szakmák lobbistáinak. Dr. Hajtó Ödön két esetben most szót emel.

Élénkülhet a verseny az uniós roaming-piacon

Magyarország egyetért az Európai Unión belüli roamingolásra vonatkozó új szabályozás előkészítése során javaslatként felmerült kiskereskedelmi adatroaming árplafon bevezetésével, az árplafonok mértékének fokozatos csökkentésével - hangsúlyozta Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az Európai Unió Közlekedés, Távközlés és Energia Tanács ülésén 2011. december 13-án, Brüsszelben.

A klímaváltozás elleni harc szolgálatában

A durbani ENSZ-klímaülésszak másfél napos késéssel fejeződött be, miután a legnagyobb politikai kérdésekről szóló miniszteri szintű tárgyalások péntek délutántól vasárnap hajnalig kisebb szünetekkel, gyakorlatilag folyamatosan zajlottak. Az ENSZ klímatárgyalások történetében példátlanul hosszú csúszás is jelzi, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem a környezetpolitikai szempontok mellett súlyos gazdaságpolitikai érdekeket érint, és nagyban befolyásolja a globális erőviszonyok alakulását is.

Új kerékpárutak építését tervezi a kormány

Magyarország fő turisztikai célpontjai körüli kerékpárút-fejlesztéseket tervez a magyar kormány: Duna menti kerékpárútvonal épülhet első ütemben Rajka és Budapest között, kerékpár út hálózat épülhet ki Budapest és a Balaton között, első ütemben a borfesztiváljáról híres Etyekig, és szintén kiemelt állami beruházás a Balaton körüli kerékpárosút komplex minőség fejlesztése. A feladatok előkészítését Garancsi István miniszterelnöki megbízott végzi.

Új helyettes államtitkár a klímapolitikai szakterület élén

A miniszterelnök a nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára 2011. december 1-jei hatállyal dr. Pőcze Orsolyát nevezte ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fenntartható energiagazdálkodásért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárának.

Magyarország nem támogatja a törzshálózati folyosók koncepcióját

A törzshálózati folyosókkal egy harmadik szint jönne létre a transzeurópai közlekedési hálózaton (TEN-T) belül, amely indokolatlan adminisztratív terheket jelentene, és a rendelkezésre álló pénzügyi források túlnyomó részét is lekötné – érvelt az elutasító álláspont mellett Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár 2011. december 12-én, Brüsszelben. A résztvevők előrehaladási jelentést fogadtak el a TEN-T fejlesztéséről szóló rendeletről a közlekedési tanácsülésen.

Jelentős felhősödés egy hazai IT-szektorban

2011 a világon és hazánkban is a Cloud technológiák előretörését hozta. Nem kis meglepetést okozott azonban az a bejelentés, miszerint december 8-tól az egyik legjelentősebb magyarországi hosting szereplőn keresztül hazánk bekapcsolódhat a nemzetközi vérkeringésbe. USA, Japán, Hollandia után mi is felkerülhetünk a felhős térképre.

Az elodázható beruházásokról

„Engem nem tudnak sarokba szorítani…” mondta egy kiváló szakember, amikor a válságról, a hazai és nemzetközi következményeiről beszéltünk. Elmondta, hogy milyen szegénységben nevelkedtek, alig volt mit enni, mindent felhasználtak, ami hasznukra lehetett, de rend és tisztaság volt. Addig nyújtózkodtak, ameddig a takaró ért.
Manapság a „takaró” részét képezi a hitel is. Nincs baj, ha a kölcsönt gyorsan megtérülő beruházásra fordítják.
Most azonban baj van.

Nemzeti érdekérvényesítés az energiapolitikában

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az energiapolitikáról tartott előadást a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara által szervezett Energia Szabadegyetemen 2011. december 9-én, Szegeden. A tárcavezető kifejtette, hogy a kormányzati szakpolitikai döntések öt szempont: a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és energiatakarékosság, az ellátásbiztonság, a függetlenség és a finanszírozhatóság egyidejű figyelembe vételével születnek meg.

Nemzetközi fórum a szellemi tulajdonról

Moszkvában az elmúlt héten magyar találmány nyerte el az egyik nagydíjat.

A tudós és a politikus

A társadalmi és tudományos problémák gyors és komplex megoldása folyamatos nyílt vitákat igényelne a tudósok, a legjobb szakemberek és a politikusok részvételével.

Dr. Hajtó Ödön Szilárd Leó népszerű politikai szatírájából idéz, hogy felhívja a figyelmet a mérnököket mellőző rendszerhibára.

Ős-Dráva mintaprogram

A hátrányos helyzetű dél-baranyai Ormánságban élőknek – mintegy 15 ezer embernek – teremthet kedvező gazdasági lehetőségeket a most induló Ős-Dráva program. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője Drávatamásiban tartott sajtótájékoztatót a program indulásáról.

A torz magyar térszerkezet

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök írása az ország torz gazdasági térszerkezetéről szól, és az úthálózat-fejlesztési terv módosítására irányul. A felhasznált adatokat a napokban (2011. december) a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott Magyar Növekedési Tervből, mint konzultációs anyagból meríti. A növekedési terv sok adattal, ábrával, diagrammal tartalmazza a legfontosabb kiindulási alapokat, megállapításokat, lényeges tényezőket, a hazai és európai viszonylatban is.

Feltalálók, találmányok Szöulban

December első hetében rendezték meg Ázsia egyik legnagyobb innovációs seregszemléjét Szöulban, amelyen a magyar találmányok három aranyérmet nyertek.

Junior Prima Díj

November 25-én a Művészetek Palotájában tíz fiatal vehette át a Junior Prima Díj építészet és építőművészet kategóriájának díjait.

Magyarországon lehet az uniós szabadalmi bíróképzés központja

Nagy eséllyel Budapesten lesz az európai uniós szabadalmi bírók képzésének központja - jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az Andrássy-negyed kulturális értékeinek állapotfelmérése

Az Andrássy-negyed nemzeti program célja Budapest világörökségi területének turisztikai és kulturális értékeire építve a főváros új kulturális-turisztikai városközpontjának létrehozása, az Andrássy út régi szépségének, építészeti és kulturális értékeinek helyreállítása.

Bizottság segíti az agrár-szaktanácsadási rendszer megújítását

Jelentős állomáshoz érkezett a szaktanácsadási rendszer megújítása azzal, hogy ma megalakul az Országos Szaktanácsadási Bizottság. A testület létrehozásával négyéves mulasztást hozunk helyre – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Pénzügyi támogatás a nukleáris biztonságnak

A tudásközpontú Európa győzelmének tekinthető, hogy az EU nemcsak a szavak szintjén veszi komolyan a nukleáris kutatások, így a biztonságosabb Európa támogatását, de pénzügyi forrásokat is hajlandó az ügy mögé állítani – kommentálta Herczog Edit, hogy az EP költségvetési bizottsága jelentős többséggel támogatta az európai fúziós reaktor (ITER) projekt további 1,3 Mrd eurós bővítését.

Pályázat az égéstermékek biztonságos elvezetésére

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 700 millió forint keretösszegben ír ki pályázatot az Új Széchenyi-terv keretében egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatására. A megnyíló konstrukció célja a többlakásos lakóépületekben üzemelő, fűtő- vagy vízmelegítő-berendezések égéstermékeit elvezető egycsatornás gyűjtőkémények biztonságtechnikai korszerűsítése.

Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia

Közös nemzetközi, uniós és hazai dekarbonizációs törekvés, hogy a globális átlaghőmérséklet-növekedés 2 °C-on belül maradjon. Ugyanakkor a magyar társadalmat fel kell készíteni arra, hogy ezen felül további 1 °C-os, vagy akár összesen 4 °C-os hőmérséklet-növekedéshez is képes legyen alkalmazkodni – hangsúlyozta Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A szolgáltató szektor fejlődése

Gigantikus számokról és a kínai kormány szolgáltató szektor súlyát felismerő elképzeléseiről kaptak tájékoztatást mindazok, akik elfogadták a HOA és a HITA meghívását, és részt vettek 2011. november 22-én a Magyar – Kínai Befektetési és Outsourcing Konferencián.

Gondolatok a tisztább, olcsóbb közlekedésről

A sokféle módon való úgynevezett multimodális közlekedés helyett, az egyéni személyautós közlekedés aránytalan kiszolgálása történt és történik sajnos ma is. Ennek okait tárja fel dr. Rigó Mihály a tanulmányában. Érzékelhető az is, hogy az egyoldalú fejlődéssel járó káros hatások is arányosan nőnek.

Legalább az energetikában érvényesüljön a szakpolitika

Megdöbbentő az a dilettáns szemléletmód és demagógia, amellyel a Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportjának vezetője hozzááll az energetikai ágazat működéséhez és szabályozásához.

Életre kelt a Nagy-Pándzsa

Több mint 1 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően növelte az árvízi biztonságot és vizes élőhely rehabilitációt hajtott végre Győr és Pannonhalma térségében az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Nagy-Pándzsa patak vízgyűjtőjének revitalizációja az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg. A beruházás összesen tíz települést: Győrt, Töltéstavát, Pért, Mezőörsöt, Nyúlt Écset, Pannonhalmát, Ravazdot, Pázmándfalut és Tarjánpusztát érintette közvetlenül – jelentette ki a projektzáró eseményen Janák Emil, a vízügyi igazgatóság igazgatója.

A Homokhátság meghódítása

A Kínai Császárfa hibrid referenciatelepítése megkezdődött. A folyamatosan termelődő tüzelőanyag mellett javítja a környék levegőjét (szállópor-megkötés) és virágaival nem csak díszíti a környezetet, hanem a méhészetet is támogatja.

Nem feltett kézzel futunk ki a pályára

A Külügyminisztérium államtitkára Győri Enikő beszél arról, hogy milyen tagállami érdekcsoportok küzdenek egymással a költségvetés ügyében. Az interjúból megtudható, hogy Magyarország mely országok érvelésével ért egyet és mit tesz azért, hogy az eurómilliárdok szétosztása során ne kerüljön a vesztesek közé. Elmondja, hogy az Európai Bizottság mely javaslatain szeretne változtatni Magyarország a következő hónapok tárgyalásai során.

Az energiapiacok integrációja elkerülhetetlen

Az energiapiacok regionális és EU szintű integrációja konfliktusos, de megállíthatatlan folyamat. Az idén 20 éves Magyar Energetikai Társaság fontosnak tartja, hogy az energetikai szakemberek minél mélyebben értsék meg a folyamatok lényegét, és ez által eredményesen vehessenek részt a sajátos magyar érdekek megfogalmazásában.

Kerüljön új alapokra az Energia Charta

Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte Magyarországot az Energia Charta Konferencia 22. ülésén, 2011. november 29-én, Szófiában.

EP szakbizottság vizsgálja a verespataki aranybányanyitást

Rendkívüli ülésén az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a tervezett verespataki aranybánya megnyitásának körülményeit vizsgálta november 28-án Bukarestben. Az elmúlt időszakban több petíció is érkezett az EP szakbizottságába a beruházással kapcsolatban.

Paksi jelentés

Az Európai Tanács a japán atomerőmű-balesetet követően Célzott Biztonsági Felülvizsgálat elvégzését írta elő a tagállamok atomerőműveiben.

Kreatív- Magyarország Mérnöki tudás- Múlt, Jelen, Jövő

Nagy sikert aratott a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Kreatív Magyarország-Mérnöki Tudás-Múlt, Jelen, Jövő címet viselő rendezvénysorozatának részeként meghirdetett szakmai konferencia.

Zajszegény transzformátor

Új módszer kidolgozása korszerű, zajszegény transzformátor prototípusának kifejlesztése valósulhat meg, amely az EU előírások szerinti legszigorúbb zajszint követelményeknek is megfelel.

Új fejlesztésű, környezetbarát kapcsoló

A CG Electric Systems Hungary Zrt. Készülék divíziója a Közép-Magyarországi Operatív Program Akkreditált klaszterek vállalati innovációjának támogatása című pályázata keretében 69,6 millió HUF támogatással új, 278,5 millió HUF összköltségű fejlesztést indított el SF6 gázszigetelésű, 245 kV-os kapcsoló berendezés prototípusának kifejlesztése címmel.

Michelberger Pál a Magyar Mérnökakadémia új elnöke

Michelberger Pál akadémikust választották elnökké a Magyar Mérnökakadémia VII., tisztújító közgyűlésén, 2011. november 25-én, az Óbudai Egyetemen. Az 1990-ben alakult szervezet a jövőben is aktívan kíván közreműködni – tagjainak interdiszciplináris hátterét kihasználva – az ország előtt álló szakmai közfeladatok megoldásában.

A paksi atomerőmű eleget tesz az európai uniós biztonsági követelményeknek

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Paksi Atomerőmű által elvégzett Célzott Biztonsági Felülvizsgálat eredményeit ismertette 2011. november 25-én, Pécsett. Az Országos Atomenergia Hivatalhoz benyújtott Végleges Jelentés alapján megállapítható, hogy az erőmű megfelel a biztonsági követelményeknek.

Közlekedésbiztonsági együttműködés a mérnöktársadalommal

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár Biztonság vagy közlekedés? Biztonságos közlekedés! c. tartott előadást a Kreatív Magyarország - Mérnöki tudás - Múlt, jelen, jövő szakmai konferencián 2011. november 22-én, Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. Az államtitkár beszédében kifejtette: a közlekedéspolitika úgy kíván gyors eljutást, magas szintű elérhetőséget biztosítani a közpénzek hatékony, fenntartható és megtérülő felhasználásával, hogy legalább egyenértékű szempontként veszi figyelembe a közlekedés biztonságosságát is.

Száz éves a szolnoki motoros repülés

Értékes ereklyével gyarapodott 2011. november 24-én, csütörtökön – a helyi motoros repülés századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repüléstörténeti múzeuma: az első magyar tervezésű helikopter egy eredeti alkatrészét ajándékozta Lamos Imre dandártábornoknak, a bázis parancsnokának a konstruktőr, Ludvig Ede Nándor unokája.

Szemléletformálási Cselekvési Terv szükséges

Olyan intézményrendszert kell létrehozni, amely ösztönzi a társadalmi részvételt a döntéshozatalban, támogatja a közjavakkal való gazdálkodás ésszerűsítését, az átláthatóságot és a számonkérhetőséget - hangsúlyozta Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Figyelő és a Heti Válasz közös konferenciáján 2011. november 24-én, Budapesten.

A Magyar Mérnöki Kamara Választmánya közleménye

Válságos időket él a hazai mérnöktársadalom. A hazai műszaki szakemberek alkotómunkája, a mérnöki tervezés és szakértői tevékenység rendkívül gyorsan, folyamatosan és jelentősen leértékelődött. Napjainkra már a mérnökcégek működése is veszélybe került, az alkalmazott mérnököket az elbocsátás, a vállalkozókat a tönkremenetel fenyegeti. Mind több mikro- és kisvállalkozó mérnök adja fel korábban jövedelmező, egzisztenciáját és elismerést jelentő praxisát, hivatását, vagy vállal külföldön munkát. Szakembereink tömeges kivándorlása, vagy hazai mérnökirodáink külföldi tulajdonba kerülése és tevékenységük lassú elsorvasztása pótolhatatlan veszteségeket okoz Magyarországnak.

Előzetes híradás a VIII. Vasúti Hidász Találkozóról

A Vasúti Hidak Alapítvány tájékoztatja a vasút és a hidász szakma iránt érdeklődőket, hogy a Magyar Mérnöki Kamara Vasúti Szakosztályával, valamint a MÁV Zrt.-vel közös szervezésben a VIII. Vasúti Hidász Találkozóra 2012. május 30-június 1 (szerda–péntek) között Pécsett, a Hotel Palatinus Centerben kerül sor.

Húsz éves a Fertő-Hanság Nemzeti Park

Világörökségi rang, a Europarc Federation elismerő oklevelei és mintegy 1200 hektárnyi vizes élőhely rekonstrukciója fémjelzi a nemzeti park két évtizedes működését – mondta Rácz András környezet- és természetvédelmi helyettes államtitkár csütörtökön, a Fertő-Hanság Nemzeti Park huszadik születésnapján rendezett konferencián Sarródon.

Észak-Dél Energia Infrastruktúra Folyosó

Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár írta alá Magyarország képviseletében az Észak-Dél Energia Infrastruktúra Folyosó cselekvési tervet és az annak végrehajtásáról szóló szándéknyilatkozatot 2011. november 23-án, Brüsszelben.

Megújuló energiával a települési autonómiáért

Minden helyi közösség számára követendő példát mutat az újszilvási önkormányzat, amely a település hosszú távú stratégiájának megfogalmazásakor egyik alappillérként a megújuló energiaforrásokra épülő energiafüggetlenség kialakítását tűzte ki célul – hangsúlyozta Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár 2011. november 23-án, az újszilvási naperőmű ünnepélyes átadásán.

Osztrák vezetőkkel tárgyalt Fellegi Tamás Bécsben

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kétoldalú találkozókon megbeszélést folytatott Reinhold Mitterlehner és Doris Bures miniszterekkel 2011. november 21-én, Bécsben. A hivatalos látogatáson a felek a két ország közötti energetikai és közlekedési kapcsolatok aktuális kérdéseit tekintették át.

Eredményes magyar-ukrán közlekedési tárgyalás

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár vezette a magyar tárgyalódelegációt a magyar-ukrán kormányközi gazdasági vegyes bizottság közlekedési munkacsoportjának ülésén 2011. november 17-18-án, Kijevben. A Vlagyimir Kornyijenko ukrán közlekedésért felelős miniszterhelyettes társelnökletével lezajlott találkozón a felek közös fellépésben állapodtak meg a kazahsztáni vasúti árufuvarozási korridor létrehozása érdekében.

Célunk a K+F kiadások másfél százalékos gyarapítása

A tudományos politika is arra hivatott, hogy megtalálja a módját annak, hogy a tudomány és technológia fejlődése miként tudja a közérdeket a leghatékonyabban szolgálni. Ebben a folyamatban a Kormánynak kell döntő szerepet betöltenie – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyar Tudományos Akadémia World Science Forum rendezvényének parlamenti szekciójában, szombaton.

67 szervezet fordult az RMDSZ-hez Verespatak védelméért

67 magyar civil szervezet Kelemen Hunorhoz, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökéhez címzett levélben szorgalmazza, hogy a párt ne menjen szembe választási ígéreteivel, és az RMDSZ-es vezetésű minisztériumok ne engedélyezzék a cianidos verespataki és csertési aranybánya beruházásokat.

2012-ben 1400 milliárd forintot a gazdaság fejlesztésére

A kormányváltást követően az Új Széchenyi Terv keretében 118 szennyvízkezelési és tisztítási programra összesen mintegy 150 milliárd forintot ítéletek meg – jelentette be Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a dévaványai szennyvízberuházás zárórendezvényén, 2011. november 18-án, Dévaványán.

Lezárult a BME DPR- és Karrier szolgáltatás fejlesztése EU-s forrásból

Diplomás pályakövetési rendszerének és a karrierszolgáltatási rendszerének fejlesztésére nyert 2009-ben uniós támogatást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely 2011. novemberében zárul le.

Könnyűszerkezetes Akadémia

Könnyűszerkezetes Akadémia 2011. szeptember 29.
Mit is nevezünk könnyűszerkezetes építésnek?
Iparosított, rendszerelvű. Váza acél, vagy fa, térelhatárolása kisebb mint 150 kg/m². Telepített előregyártó üzem, fejlett technológia. Száraz szerelési mód. Az alrendszerek kapcsolata nyílt.
Dr. Seregi György a Magyar Könnyűszerkezetes Egyesület elnökének bevezető vázlatos előadása.

Közösen a levegőszennyezés ellen

Az elmúlt napok erős levegőszennyezettsége újra a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjáról szóló kormányhatározatra irányította a közfigyelmet. Az októberben elfogadott jogszabály alapvető célja a szálló por kibocsátásának csökkentése, koncentrációjának 15-20 százalékos mérséklése.

Kell-e nekünk „Dégeni” vízgazdálkodás?

A Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezete és a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási Szakcsoportja a fenti kérdésről rendezett kerekasztal-beszélgetést. Ennek nyomán fogalmazta meg vitaindító gondolatait dr. Kováts Gábor nyugalmazott vízügyi igazgató, vízgazdálkodási szakértő.

Négy éve a nanotudományok szolgálatában

Alapításának negyedik évfordulójához közelít a NanoTudomány Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community). A Nanopaprika (www.nanopaprika.eu) 2007. november 27-től a világ több mint 80 országának 5100 kutatóját, diákját és ipari szakemberét köti össze nap mint nap, virtuális kapcsolati pontot biztosítva a nanotechnológia különböző ágaival foglalkozó szakembereknek és az érdeklődőknek.

Kossuth-, Állami és Széchenyi-díjas mérnökök

Kiegészítés dr. Seregi György: A feszültség fokozódik c. könyvéhez. (LOGOD BT. 2009)

Újabb nagyberuházásokról döntött a Kormány

Megújul a hatvani Grassalkovich-kastély, hulladékgazdálkodási beruházásoknak köszönhetően 1,2 millió ember életminősége javulhat, illetve újabb bürokráciacsökkentő lépések könnyíthetik meg a vállalkozások mindennapjait - ismertette Giró-Szász András a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatóján.

Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség 21. alkalommal hirdette meg 2011. november 15-én, kedden az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a Tudomány Napja alkalmából, melyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is támogat. Réthelyi Miklós miniszter köszöntőt mondott az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetésén.

A közérdeket szolgálja az új közbeszerzési törvény

Gyökeres változást hoz magával a közbeszerzések rendszerében a 2012 januárjában hatályba lépő új törvény - fogalmazott Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára A közbeszerzések aktuális kérdései az Európai Unióban és a tagállamokban címmel megrendezett nemzetközi konferencia megnyitóján 2011. november 16-án, Budapesten.

Globalizáció helyett lokalizáció

„Magyarországnak a gazdasági növekedés mellett a fenntartható fejlődésre is törekednie kell, hiszen míg az előbbi szükségképpen azt jelenti, hogy nagyobb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, az utóbbival jobbá válik az életünk. Ezért elengedhetetlen, hogy átállítsuk a váltót a globalizációról a lokalizációra” - fogalmazott Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a „Bányászat és Geotermia” c. konferencián 2011. november 16-án, Hajdúszoboszlón.

Célpontban a geoinformáció

Különleges eseménynek adott helyet a honvédségi térképészet egyik hazai székhelye: 15 nemzet katonai attaséja tekintette meg a geoinformációs támogatás Szilágyi Erzsébet fasori objektumát 2011. november 15-én.

Az Orient vasúti folyosó

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár nyitotta meg az Orient vasúti árufuvarozási folyosó irányító testületének első ülését 2011. november 16-án, Budapesten. Köszöntőjében úgy értékelte, hogy a korridor kialakítása a megfelelő ütemezésben halad előre. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar résztvevők minden támogatást megadnak a létesítést célzó nemzetközi erőfeszítések sikerre viteléhez.

Magyarország vonzó, versenyképes befektetési környezetet kínál Kína számára is

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos kínai látogatását összegezve úgy értékelte, hogy a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta napjainkban éli át együttműködésének legjobb, legintenzívebb időszakát.

A Duna Tápanyag-csökkentése

Záró konferencián összegezték a Duna Tápanyag-csökkentési Projektet.
Néhány héten belül befejeződik a magyarországi a 6,5 milliárd forintos tápanyag-csökkentési projekt, amelyről a budapesti Novotel Szállóban tartottak záró nemzetközi tudományos tanácskozást.

Az elődök titka

A vasi mérnök kollégáink elmondták a Mérnök Újság 2011. októberi számában: „A politikusokat jobbára csak a beruházás révén nekik jutó dicsőség érdekli, az már a legkevésbé sem, hogy kétségbeejtően silány a minőség, bóvli épül közpénzen…” Igaz ez, vagy csak kifogás?
A minőségbiztosítást, a mérnöki gondolkozás nyomait keresi dr. Rigó Mihály egy 99 éves műszaki utasítás tartalma alapján.

A Magyar Hidrológiai Társaság nyílt levele

A vízügyi ágazat tervezett szervezeti módosításával kapcsolatban kíván véleményt nyilvánítani az MHT. A nyílt levelet az országgyűlési képviselőkhöz a vízügyi szervezet tervezett átalakítása tárgyában a vízgazdálkodást jól ismerő, abban tevékenykedő, azt integráltan művelő és alakító háromezer tag nevében írták.

Szigetközi nagyberuházások

„A Kormány környezeti értékeink megóvása és az állampolgárok életminőségének javítása érdekében döntött úgy a múlt héten, hogy az Új Széchenyi Tervben támogatja a Mosoni-Duna és a Szigetköz fejlesztési nagyprojektjeit” – jelentette be Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára 2011. november 11-én, Győrben.

A fehér forint

Ha baj van, akkor egyszerűsödik a helyzet: egyénileg is dönteni kell: építesz, vagy rombolsz. Sokan - egyre többen - már a rombolást választották. A radikalizálódási folyamatban eltűnhetnek az értékek, pontosabban fogalmazva a valódi érték elveszíti rangját.

Lépések az uniós lézerközpont szegedi megvalósításáért

Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára köszöntőjével kezdődött meg az ELI lézer kutatóközpont megvalósítását előkészítő projekt nyitó konferenciája 2011. november 10-én, Szegeden. „Azok az országok lesznek gazdaggá, amelyek sokat költenek a kutatásra. Azok lesznek sikeresek, amelyek bátran helyezik bizalmukat a legizgalmasabb befektetési alapba, az emberi kreativitásba” – hangsúlyozta az államtitkár.

Méltányos felújítást a Népstadionnak!

Callmeyer Ferenc, Józsa Gábor, Magyar Ádám, Tölgyes Edit, Péterffy András,
valamint a BON-TEAM 33 nevében (06-20-233-3528) Raab József, Miklós Róbert, Révhelyi György, Fogarasi Gyula, és Grosser Enrique emel szót 7. pontban a Népstadion méltányos felújítása érdekében.
(javított változat)

Nem szűnik meg az oktatási ombudsman intézménye

Az oktatási államtitkárság szóbeli és írásbeli tájékoztatása alapján nincs szó az oktatási ombudsman intézményének megszűnéséről, hatáskörének csorbításáról az új köznevelési törvényben.

Nemzetközi űrtevékenység

Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője képviselték Magyarországot a 2011. november 10-én, az olaszországi Luccában megrendezett 3. Európai Űrkutatási Konferencián.

Megújultak a Műszaki Múzeum könyvtárai

A Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásból közel 30 millió forint igénybevételével újult meg idén ősszel a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum [MMKM] három könyvtára a fővárosban

Európai űrkutatási program

Az európai űrkutatási program ugródeszka az egész kontinens gazdaságának.
Az európai gazdaság, de leginkább a kis- és középvállalkozók számára jelenthet kiugrást az európai űrprogramok felpörgetése – fogalmazott Herczog Edit az EP 4. űrkonferenciáján Brüsszelben.

Egy mai Államépítészeti Hivatalért

A főmérnöki rendszerről, egy mai Államépítészeti Hivatalért érvel dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök. Mind az építészmérnököket, mind az építőmérnököket foglalkoztatja e téma. A dolog érdekessége — és bajaink egyik forrása — az, hogy miközben vannak építészmérnöki végzettséggel városi, megyei és állami főépítészek, nincsenek ugyanilyen rangú, főleg hatáskörű főmérnöki posztok, építőmérnöki végzettséggel.

Gazdasági szereplők is csatlakoztak az ÉLET ÚTON programhoz

Az elkövetkezendő években több kiemelkedő jelentőségű feladatunk van a közlekedésbiztonság javításában – mondta Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára 2011. november 8-án, Budapesten, az áprilisban elindult ÉLET ÚTON program harmadik Közlekedésbiztonsági Konferenciáján.

Elhunyt Szikszay Gerő

Magyar–szlovák földgázszállító vezeték

A Kormány 2011. november 2-i ülésén kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték kiépítéséhez és a vezeték üzemszerű működtetéséhez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

100 lakásos öko-negyed pályázat Madridban

A spanyol „Habitat Futura” csoport, a Spanyol Állami Lakásépítő Hivatal támogatásával, valamint a Madridi Építész Kamara közreműködésével nemzetközi tervpályázatot írt ki. A pályázat nyertese nem csupán pénzjutalomban részesül, de saját tervei spanyolországi megvalósításán is dolgozhat, mivel megbízást kap a madridi Puente de Vallecas-ban található öko-területen kialakításra kerülő 100 lakásból álló lakónegyed tervezésében való részvételre.

A közlekedésbiztonság javítása életeket ment

A szakminisztérium nevében Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság társelnöke koszorúzta meg a Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművét 2011. október 28-án, Budapesten.
Beszédében kiemelte: arra kell törekedni, hogy a közlekedés biztonságát fokozatosan javítva évről évre kevesebb áldozatot követeljenek a műszaki hibák és az emberi mulasztások.

Magyar győztese van az öko-találmányok nemzetközi versenyének

Raisz Iván és Barta István találmánya, a metanol előállítása kommunális hulladékból nyerte meg a Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét Nürnbergben.

Észak-Dél Energiafolyosó

Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár részvételével véglegesítette az Észak-Dél Energiafolyosó magas szintű munkacsoport az infrastruktúra hálózatfejlesztési program akciótervét és a végrehajtásról szóló szándéknyilatkozatot 2011. október 28-án, Brüsszelben. A testület kezdeményezése alapján az Energia Tanács november végén fogadhatja majd el a dokumentumokat.

Hazánk kész helyet biztosítani a 2012-es Kibertér Konferenciának

Magyarország a XXI. század prioritásának tartja a kibertér felelősségteljes, hatékony és biztonságos használatát. Budapest kész helyet adni a következő Kibertér Konferenciának 2012-ben.

Baross Gábor-díj

Miniszteri elismeréseket adott át Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nemzeti ünnepünk alkalmából a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011. október 21-én megtartott ünnepségén.

Érdeklődés a Duna-stratégia iránt

A portugál köztársasági elnök, Aníbal Cavaco Silva és az Európai Unió környezetügyi biztosa, Janez Potocnik védnöksége alatt került megrendezésre október 24-25-én Lisszabonban a Víz, Energia és Fenntartható Fejlődés Nemzetközi Fóruma, amelyen Barsiné Pataky Etelka, a Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztosa képviselte Magyarországot.

El kell kerülni egy újabb ciánkatasztrófát

A Fidesz EP-delegációja levelet intézett Kelemen Hunorhoz, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökéhez, a verespataki cianidos aranybánya-beruházás ügyében.

A törvénymódosítás fékezi az innovációt

A Magyar Innovációs Szövetség nyílt levelet írt az országgyűlési képviselőknek.

A doktoranduszok nyilatkozata

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ), a magyarországi doktoranduszok érdekvédelmi szervezete küldöttgyűlésükön a következő nyilatkozatot fogadták el a készülő felsőoktatási törvény szövegével kapcsolatban:

Épület-felújítási programot követel az LMP

Építőipari cégek nagyszámú bedőlését és a beruházások zuhanásszerű csökkenését jelzi a statisztikai hivatal jelentése. Az Orbán-kormány által ígért gazdaságélénkítés és a körbetartozások rendezése elmaradt, a szektor továbbra is válságban van. Az LMP szerint a kiút a Zöld Beruházási Alap létrehozása, valamint az energiahatékonysági épületfelújítások beindítása.

Világűrben a két első európai műhold

Brüsszel, 2011. október 21. Sikerrel lőtték fel ma délben az első európai műholdakat Kourouban, így kézzelfogható közelségbe került az 1994-ben elhatározott európai műholdas navigációs program, a Galileo beindítása.

Magyar-osztrák memorandum a Rábáról

Mindaz, ami a Rába érdekében történt, jó példa a két ország kiváló együttműködésére - mondta Fazekas Sándor.

Aláírta az osztrák és a magyar környezetvédelmi miniszter Burgenlandban azt a közös memorandumot, amely lezárja a Rába Akcióprogramot. A tárcavezetők előzőleg megtekintették azokat a korszerű víztisztító berendezéseket, amelyeket a Boxmark bőrgyár szereltetett fel és helyezett üzembe a Rába további szennyezésének megakadályozására.

Az energiahatékonyság forrása pénznek és energiának is

Helyes döntésekkel Magyarországra is komoly uniós források jöhetnek - okt. 20-án tárgyalta az EP szakbizottsága az energiahatékonysági irányelvet.
Úgy kell meghatározni a 2020-as célokat, hogy ne lassuljon a gazdasági növekedés – fogalmazott Herczog Edit szocialista szakpolitikus az ITRE (Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság) csütörtöki ülésén.

Középpontban az energetikai pályázatok

Az Új Széchenyi-tervben hazai és uniós forrásokból a kormányváltás óta több mint 54 milliárd forintot ítéltek meg energiahatékonysági fejlesztésekre és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére. Ez a támogatás összesen 93 milliárd forint megrendelést generál a piacon.

Makovecz: Mesék Háza épületterv megvalósítása

Az Emese Kis Csillaga Közhasznú Kulturális Alapítvány felhívással fordul a cégekhez, intézményekhez, civil szervezetekhez és minden jószándékú emberhez, hogy adományaikkal járuljanak hozzá a Mesék Háza megépítéséhez.

Napkollektor pályázat okt. 25-dec. 31.

Az Új Széchenyi-terv - Zöld Beruházási Rendszer keretében pályázati felhívást tett közzé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
Cél: a megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítésének támogatása.

Fürjes Balázs a budapesti beruházások kormánybiztosa

Pereces Újakna

Pereces bányatelep történetének kezdete pontosan ismert. 1868. február 05-én adta ki Lónyai Menyhért, a Kiegyezés utáni kormány pénzügyminisztere az alapító oklevelet a Diósgyőri Vasgyár új helyre telepítéséhez a Garadna - Hámor völgyből. Az aknatornyok sokasága állt Borsod megyében még nem is olyan régen. Ma már egyedül ez az újbányai aknatorony maradt meg.
Az ipari épületegyüttes hasznosítása hajthat olyan hasznot, mely biztosítja az épületek többfunkciós üzemeltetését. A téma: a Pereces bányatelep egykor, ma, és…?

Megújul a Tisza-tó

A Kormány legutóbbi ülésén elfogadta a Tisza-tó rendezésére vonatkozó előterjesztést.
A Tisza-tó áramlást segítő rendszerei az elmúlt évtizedben feliszapolódtak, amelyek gátolják a megfelelő mennyiségű vízpótlást. Ennek következtében komoly ökológiai, vízminőségi problémák merültek fel.

A Mérnök Újság bekötött példányai

Digitalizációs központ létesülhet Ózdon

A 4,5 milliárd forint összértékű beruházás több száz munkahelyet biztosítana a fiatal értelmiségi rétegnek, ráadásul a műemlék jellegű épületek hasznosítása szempontjából is előnyös.

Tanácskozás az energiapiac jövőjéről

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a kormányzat és az ipar energetika területén való együttműködéséről, az olajpiac rövid- és középtávú kilátásairól, átláthatóságáról, az energiaellátás biztonságáról, valamint egy globális energiapiac kialakításáról folytat tárgyalásokat a Nemzetközi Energia Ügynökség 2011. október 18-án kezdődő kétnapos miniszteri szintű találkozóján, Párizsban.

Az export húzta a bővülő ipari termelést

Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Magyarország minden régiójában volumenbővülés volt tapasztalható.

800 tonna acél mozgásban

Megkezdődött a hárosi Duna-híd tolásának 2. fázisa

Újabb látványos szakaszához érkezett az M0 bővítése, az új hárosi Duna-híd építése. 2011. október 13-án, csütörtökön megkezdődött a mederhíd tolásának 2. fázisa. Most a mederhíd szerkezetének harmadát mozgatják.

Európai Világítástechnikai Bemutatóközpont

"Kormánytagként és fejlesztési miniszterként a mai megnyitó legfontosabb üzenete számomra, hogy a GE megerősíti magyarországi jelenlétét" - fogalmazott Fellegi Tamás a bemutatóközpont átadásán. Üdvözölte, hogy a vállalat regionális tevékenysége hídfőállásul ismét hazánkat választotta, egyúttal azt kívánta, hogy a bemutatóközpont maradéktalanul beváltsa létrehozói reményeit.

Jedlik Ányos forgonya 180 éves

A világ első modern villanymotorja, az első elektromos jármű és azok működő másolatai is láthatók a „150 éves a Jedlik-dinamó” című időszaki kiállításon az Elektrotechnikai Múzeumban

Utána néma csönd

Ungváry Rudolf dokumentum gyűjteménye a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem 1956-os diákparlamentjének történetét írja le, amely eseménysorozat egyben az 1956-os miskolci események gerincét képezte.
Az 1956-os diákparlamentjének története a hallgatók felnőtté válásáról és megaláztatásáról szól.
A forradalom idején az egyetemi diákparlamentben minden betöltetlen hely megtalálta a maga emberét.

Bányászatunkról a 16–18. században

Mi volt a XVI–XVIII. századi bányászatunk történelmi színhelye: Közép-Szlovákia, avagy Felső, talán Alsó-Magyarország? Ez meglehetősen történelmietlen kategória, mert Trianon előtt Szlovákia nem létezett. Forrásokat elemezve mutatja be Holló Csaba a felvidéki bányavárosok helyes földrajzi kategóriáit és technikatörténeti sajátosságait, különös tekintettel John George Keysler 1669-ben született német/angol utazó feljegyzéseire.

140 kiállító a Műegyetemi Állásbörzén

140 kiállítóval várja az álláskeresőket holnaptól a 33. Műegyetemi Állásbörze, ami ígéretes növekedést jelent az egy évvel ezelőtti 124 kiállítóhoz képest.

Pályázat a legszebb kerámia tetőre

A Creaton a tetőfedők, kivitelezők a minőségi tetők megvalósulásban elengedhetetlen szaktudását kívánja elismerni azzal, hogy idén, immár hagyományt teremtő céllal második alkalommal hirdette meg az 550 000 Ft összdíjazású tetőszépségversenyét.

Szellemivagyon-diagnózis

A régi nevén a Szabadalmi Hivatal, új nevén a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal szolgáltatása a kis- és középvállalkozások szellemivagyon-gazdálkodásának elősegítésére.

A tudatos szellemivagyon-menedzsment a gazdasági sikert megalapozó innovációs folyamat egyik fontos eleme. A vállalkozások többsége tudja ezt, de nincsenek meg a kellő ismeretei, tapasztalatai a hatékony megvalósításhoz.

A visegrádi négyek döntése

A visegrádi négyek döntése a reális zöldeket igazolja!
A reális zöldek civil szervezete az egyetlen zöld civil szervezet a hazai zöldek között, amely támogatja a nukleáris energia békés felhasználását. Az igazság nem tömegkategória kérdése, a demokráciában egy civil szervezetnek is lehet igaza, a nukleáris energia békés felhasználását támogató reális zöldeknek is.

Könnyűszerkezetes akadémia

A 15 éves Magyar Könnyűszerkezetes Egyesület (MKE) szervezésében 2011. szeptember 29-én sikeresen megtartotta a Könnyűszerkezetes Akadémia első előadási napját a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékén.

Makovecz Imre életműve halhatatlan

A történelem nagy alkotásait örök béke lengi körül, ahogy Makovecz Imre műveiből is a kiengesztelődés árad – méltatta a Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett építészt Orbán Viktor miniszterelnök. Makovecz Imrét szombaton a budapesti Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.

Körkép a hazai gázellátás jelenéről és jövőjéről I.

A Magyar Energetikai Társaság (MET), megalapításának 20. esztendejében, kezdeményezett egy újszerűen működő Energiaműhely elnevezésű rendezvénysorozatot.
Cél, hogy egy cégeken és szervezeteken átívelő szakmai műhely működjön.
I. rész: Vitaindító előadás.

A különböző szakterületeken tevékenykedő vezetők szempontjai nem csak energetikával foglalkozó szakemberek számára érdekesek.

Körkép a hazai gázellátás jelenéről és jövőjéről II.

A Magyar Energetikai Társaság (MET), megalapításának 20. esztendejében, kezdeményezett egy újszerűen működő Energiaműhely elnevezésű rendezvénysorozatot.

Cél, hogy egy cégeken és szervezeteken átívelő szakmai műhely működjön.

A második rész a különböző szakterületekről felkért hozzászólók gondolatait tartalmazza.

A művészet a környezetvédelem szolgálatában

Kisfilmes versenyt hirdetett három civil szervezet

Szeptemberben indította útjára a Green – Go névre keresztelt rövidfilm versenyt és fesztivált három civil szervezet. Az összefogás célja, hogy Európa szerte megszólítsuk az aktív és kreatív fiatalokat, hogy saját értékeiken, kifejezésmódjukon keresztül mutassák be, milyennek látják korunk legégetőbb környezetvédelmi problémáit.

A mérnöki díjszabásról

Jól olvassuk-e a törvényeket, milyen kivételek vannak a versenytörvényben, és azok vonatkoznak-e a mérnöki díjszabásra? Korlátozza-e a mérnöki díjszabás a versenyt, vagy éppen a kiválasztódást, a fejlődést segíti? Értelmezte-e már valaki a mérnökség szemszögéből a hazai és európai versenyjogot, és kinek az érdeke, a tisztázatlan állapot fenntartása?
Ezekre a kérdésekre keresi megállapításaival dr. Hajtó Ödön a válaszokat. Az írás elgondolkoztató, és vitaindítónak is szánjuk.

Panel és termofor kémények felújítási pályázata

A Kormány tavasszal tett ígéretét megtartva források átcsoportosításával az idei év végéig 1,63 milliárd forintot biztosít a tavasszal elbírált panelpályázaton sikerrel szereplő lakóközösségek számára, valamint 530 millió forint összegben az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására is újabb pályázatot hirdet.

Új Széchenyi-terv a környezeti infrastruktúra szolgálatában

Az elmúlt egy esztendőben az Új Széchenyi-terv keretében 142,5 milliárd forint értékű szennyvízkezelési és vízgazdálkodási beruházás indult, mely éghajlatvédelmi és fenntarthatósági szempontból jelentős előrelépés Magyarország számára – mondta Bencsik János klíma- és energia ügyekért felelős államtitkár a tatai és tatabányai szennyvíztisztítók korszerűsítésének beruházás indító rendezvényén.

Kell-e a mérnöknek a szabványok szerint tervezni?

A címbeli kérdéstől a lenti megállapításig idézi dr. Hajtó Ödön a legfontosabb jogszabályokat.
A mérnök számára a szabvány alapos ismerete nem lehet önkéntesség kérdése, az alapvető követelmény. Ismerni kell a szabványt akkor is, ha alkalmazom, de talán még jobban kell ismernem, ha azzal egyenértékű megoldást kívánok érvényesíteni.

Svéd tudás hasznosulhat a hazai energia- és klímapolitikában

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára egyebek mellett az éghajlatváltozással járó kihívásokról és a megújuló energia hasznosításáról tárgyalt Liselott Hagberggel, a svéd parlament harmadik alelnökével 2011. október 5-én, Budapesten.

33. Műegyetemi Állásbörze

2011. október 12-13-án immár 33. alkalommal kerül megrendezésre hazánk legnagyobb és legrangosabb állásbörzéje, a Műegyetemi Állásbörze. A rendezvény közel 140 kiállítóval várja majd a frissdiplomás és néhány év szakmai tapasztalattal rendelkező álláskeresőket, valamint a szakmai gyakorlatot kereső alsóbb éveseket. A látogatókat nem csak a BME-ről, hanem a többi budapesti és vidéki felsőoktatási intézményből is várják a szervezők.

A verespataki aranybánya elfogadhatatlan kockázat

A verespataki cianidos aranybányászat ellen érveltek az MSZP EP-képviselői.
Súlyos aggályokat vet fel, hogy a román kormány által támogatott verespataki aranybánya ugyanazt a cianidos technológiát alkalmazná, amely a nagybányai cián-katasztrófához vezetett 2000-ben.
A román kormány nem követeli meg a beruházótól a biztonságosabb zárt cianidos technológiát , és nem írja elő a kötelező környezetvédelmi biztosítás megkötését sem.

Az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Energiastratégiát

Az új alapokon nyugvó Nemzeti Energiastratégia a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatóságát, biztonságát és gazdasági versenyképességét biztosítja.
Az elsődleges nemzeti érdekeket szolgálva garantálja az ellátásbiztonságot, figyelembe veszi a legkisebb költség elvét, érvényesíti a környezeti szempontokat, és lehetővé teszi, hogy hazánk nemzetközi súlyának és erőforrásai mértékének megfelelő arányban hozzájárulhasson a globális problémák megoldásához.

Miniszteri elismerések az építész szakma kiválóságainak

„Az építészet a jelen hűséges lenyomata, amely teret formál, arcot ad az épületeknek, házaknak” – mondta Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár az Építészet Világnapja alkalmából tartott ünnepségen, melynek keretében építészeti díjakat adtak át.

Év háza 2011. díjátadó ünnepség

2011. október 3-án az Építészet Világnapja alkalmából eredményt hirdetettek.

A Év háza pályázat célja, hogy minden évben olyan építészek válasszák ki az Év házát, akiket a magyar társadalom és építész-társadalom elismer. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűritagok mellé minden évben meghívást kapnak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is.

Sok ezermilliárdos paksi bővítés suttyomban

A gazdasági bizottság mai ülésén a kormánypárti többség lesöpörte az LMP határozati javaslatát, amelynek a Paksi Atomerőmű bővítésére vonatkozó hatástanulmányok nyilvánosságra hozatala volt a célja. Ezzel világossá tették, hogy a kockázatos és méregdrága bővítés már lejátszott meccs és eszük ágában sincs a döntésbe bevonni az érintetteket.

Fejlesztés Kazincbarcikán

Újabb fejlesztéssel bővült a magyar-kínai együttműködés
2011. szeptember 30-án Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára részt vett a BorsodChem Zrt. 200 millió euró értékű beruházással a vállalat kazincbarcikai telephelyén felépített új TDI (toluol-diizocianát) üzem átadásán.

Forradalmi változások körvonalazódnak a magyar vasutaknál

Vasúti hálózati megoldások „Rail Network Solutions 2011.” (RNS) témában tartott nemzetközi konferencia alkalmából rendezett sajtó-kerekasztal beszélgetést a Nokia Siemens Networks.

Napelemgyárat avat a Jüllich Glas

Napelemek gyártását kezdi meg új székesfehérvári gyárában a Jüllich Glas Holding.
A cégcsoport ma délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a közel két éves kutató-fejlesztő munka eredményeképpen létrejött új gyártóüzemről, valamint bemutatták a speciális, egyedi napelemek gyártását lehetővé tévő berendezéseket.

Szuperszámítástechnikai szolgáltatások

Az NIIF Intézet befejezte a hazai kutatás és felsőoktatás központi infrastruktúrájának megújítását célzó fejlesztést Közép-Magyarországon, az ÚMFT/ÚSzT KMOP 4.2.1/A_2 jelű kiemelt projektjének megvalósítását.

Szemelvények dr. Seregi György naplójából (2011. március)

Témák:

A 14. Fémszerkezeti Konferencia (Göd, 2010. okt. 14.)

A Margit híd 1871-2010 c. könyvről 2011. március 10.

Nemzeti Galéria Munkácsy Mihály Krisztus trilógiája 2011. március 17.

Elhunyt Makovecz Imre

Életének 76. évében, szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja. Makovecz Imrét több szervezet, így a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Kós Károly Egyesülés és a Magyar Művészeti Akadémia is saját halottjának tekinti.

Igazságosabb távhődíj elszámolás

Igazságosabb távhődíj elszámolást eredményez az új rendeleti szabályozás
Az idei fűtési szezontól kezdődően számos változást eredményez a távfűtési költségek megosztásáról szóló, 2011 nyarán hatályba lépett kormányrendelet. Az európai mintára, szakmai együttműködésben megalkotott jogi szabályozásnak köszönhetően fogyasztásarányossá és ezzel igazságosabbá válik a távhődíjak épületen belüli megosztása és elszámolása.

Mérnökszínház Szombathelyen

Szinte lehetetlen feladatot oldott meg Jordán Tamás

Már a fotóspróbán vastaps fogadta a Weöres Sándor Színház rendhagyó darabját, amely kötélen egyensúlyoz át a mocsár felett.

Együttműködési megállapodás a doktoranduszokkal

Ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy hasznosítsuk azt a tudást, amelyet a doktoranduszok ma magukban hordoznak és kemény munkával elsajátítottak - hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden azon az ünnepélyes aláíráson, melyen a KIM stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Doktoranduszok Országos Szövetségével.

Konzultáció a 900MHz-es frekvenciaértékesítésről

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakmai konzultációt tartott a 900 MHz-es frekvencia - árverés keretében történő - értékesítésének feltételeiről. (Szept. 27.) Az NMHH hosszabb felkészülési időt biztosít a 900 MHz-es frekvenciaárverés résztvevőinek. (Okt. 7.)

Középpontban az innováció

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal programjával hivatalosan is elindult a magyarországi KKV-hét.
Az Innovatív vállalkozások az EU motorja címmel rendezett nagy sikerű konferenciát a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szeptember 23-án, pénteken. A rendezvény egyrészt az Európai KKV-hét 2011. hivatalos magyarországi nyitó programjaként került meghirdetésre, másrészt a Kutatók Éjszakájának egész napos országos programjához is kapcsolódott.

Pályázati felhívás

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. pályázatot hirdet a 2011. évi Dél-dunántúli Regionális Innovációs Díj elnyerésére.

Papírmentes pályáztatás

Az Új Széchenyi Terv keretében az államigazgatásban elsőként az NFÜ bevezeti az elektronikus aláírást

A kifizetési folyamatba iktatott e-aláírás bevezetésével a teljes papírmentes pályáztatás felé tett fontos lépést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Nemzetközi Innovációs Menedzsment

Az Új Széchenyi Terv kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatoknál 2012-től többletpontot kaphatnak majd azok a cégek, amelyek alkalmazzák az Európai Bizottság által is támogatott IMP3rove Nemzetközi Innovációs Menedzsment módszert.

Soha ennyi felszámolás

A 2008-ban kezdődött gazdasági válság óta évente növekvő számban kerülnek felszámolásra vállalkozások. Az elmúlt három esztendő alatt a cégnyilvántartásban szereplő mintegy 600 ezer cég közül megközelítően ötvenezer jutott erre a sorsra.
Százalékosan számítva, a felszámolások száma egyetlen esztendő alatt tíz százalékkal növekedett – tájékoztatott a feketelista.hu portál.

Két dél-erdélyi autópálya szakasz épül 2013-ig

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Nagylak-Arad és a Szászváros-Nagyszeben közti szakasz vissza nem térítendő uniós hitelből történő finanszírozását.

Vészhelyzetben a Nekota

Súlyosan veszélyezteti az vízi élővilágot a Balaton déli partján, a Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Területen a Hubertus Bt. tevékenysége. A vállalkozás - a másodfokú vízügyi hatóság nem megfelelő eljárásának is köszönhetően - komoly természeti kárt okozott a hazai és nemzetközi oltalom alatt álló térségnek - állapította meg frissen lezárult vizsgálatában Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Problémakatalógus

A Mérnök Újság 2010-2011-es számaiban megjelent egy cikksorozat „Látogatás a … Megyei Mérnöki Kamaránál” címmel. Eddig 15 megye kamarai vezetőnek jelent meg a véleménye, kik magyarul és kertelés nélkül fogalmaztak.
Mivel dr. Rigó Mihály nem lát semmilyen igyekezetet arra, hogy a Magyar Mérnöki Kamara érdemben reagálna a felvetett gondokra, ezért készített ezen cikkek alapján egy probléma katalógust. Véleménye szerint ugyanis ez az első lépés, majd ezután közösen kereshetjük a megoldásokat.

Kezdeményezés és kontroll

Sokkal szélesebb körben kell nyíltan beszélni, érvelni és vitatkozni szakmai és mérnökpolitikai kérdésekről. Ezért nagy örömmel üdvözlöm a Mérnökkaput, az új mérnöki portált - mondja Virágh Lajos okl. mérnök, a közgazdaságtudomány doktora. A célkitűzéseket teljes mértékben szükségesnek tartom, a kiteljesülését támogatom.

Miért is? Azért, mert a társadalmunk lemondott a legjobb megoldásokról, igényei középszerűek, amelyekből nem fakadhatnak nagyszerű eredmények.

MVM Energia 2.0 Futam

Ezüstérmes lett az alternatív hajtású járművek MVM Energia 2.0 Futamán a Debreceni Egyetem csapatának tanulmányautója. A Schneider Electric, az energiamenedzsment globális specialistája kiemelten fontosnak tartja a zöld szemléletmód népszerűsítését, az energiahatékony megoldások alkalmazásának ösztönzését.

A kétkamarás parlamentről

Dr. Hajtó Ödön okl. mérnök, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnökének, az Alkotmány-előkészítő Bizottság számára készített hozzászólását - amely más hasonló hozzászólással együtt nem került tárgyalásra - vitaindítónak szánjuk.
A kérdést úgy is megfogalmazhatjuk, hogy az országos fő kérdésekben kinek kell dönteni: a politikusoknak vagy/és a szakembereknek? Mert ugyebár azt senki sem szeretné, ha egy politikus távolítaná el szeméről a hályogot.

Freiberg, Humboldt

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök és okl. építőmérnök újabb adalékokkal szolgál a mérnökképzésről, különös tekintettel magyar mérnökképzés bölcsőjére, a majd 250 éves selmecbányai hagyományokra, és a német tapasztalatokra.
Jelen írás kiegészíti a hasonló témájú korábbi [Minőség (a) felsőfokon] című dolgozatot.

Mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményei

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság közreadta a mesterképzési szakok listáját, és rendre a szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölését, a képzési időt, a mesterképzési szak képzési célját, az elsajátítandó szakmai kompetenciákat, a mesterfokozat és a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretköröket, a képzéshez kapcsolt szakmai gyakorlat követelményeit, az idegennyelvi követelményeket, és a mesterképzésbe való felvétel feltételeit.

A híradók Puskás Tivadar szellemi örökségét viszik tovább

A Magyar Honvédség nem működhet korszerű, 21. századi színvonalon működő híradás nélkül- köszöntötte levelében dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a katonákat a Híradók napja alkalmából, szeptember 19-én.

EU energiabiztonság és külső energiapolitika

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2011. szeptember 19-én és 20-án részt vesz az energiaügyi miniszterek lengyel soros elnökség által megrendezett informális találkozóján. A kétnapos wroclawi megbeszélésen egyebek mellett az Európai Unió energiabiztonságáról, külső energiapolitikájáról tárgyalnak a tagállami tárcavezetők.

Az alföldi autóút 2.

Dr. Rigó Mihály: A hasonló című dolgozat megírása után információt kaptam a Kiút Térségfejlesztési Egyesület ténykedéséről. Honlapjuk, a www.kiut.hu szerint ők 2007-2009. között évente rendeztek konferenciát a Balti- és a Fekete-tengeri térség közlekedési kapcsolatának fejlesztése címmel, az International Visegrad Fund támogatásával, amely a Visegrádi Négyek együttműködését támogató szervezet. Az alábbi adatokat, térképeket, diákat honlapjukról, az egyes előadók előadásaiból vettem le.

Ár vagy árbevétel

Sok szó esik most a hatóságilag szabályozott víz- és csatornadíj szükségességéről. A díjak nagyságáról beszélünk, pedig a folyamat lényegét illetően nem ez a meghatározó.

Összekötő vízi utak

Felhívás Európa vízparti fővárosainak együttműködésére

Hutiray Gyula városfejlesztési főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója Budapest város képviseletében pénteken Brüsszelben aláírták az európai vízparti fővárosok együttműködéséről szóló kiáltványt (Charta). A Charta legfőbb célja a folyók adta lehetőségek minél szélesebb körű kihasználásának elősegítése a városi logisztikában és áruszállításban.

Az első magyarországi IPv6 oktatólabor átadása

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen adták át 2011. szeptember 15-én hazánkban az első olyan számítástechnikai labort, mely megfelelő feltételeket biztosít az új generációs internet protokollra épülő megoldások megismeréséhez és teszteléséhez, valamint az innovatív infokommunikációs megoldásokkal kapcsolatos képzésekhez.

A szén-dioxid mellett más üvegházhatású gázok is károsak

Az egész világ számára mintaértékű európai klímapolitika középpontjában eddig a szén-dioxid kibocsátás csökkentése állt. Túlnyomórészt a szén-dioxid kibocsátás folyamatos csökkenésének köszönhető, hogy az Európai Unió a 2006-ban elfogadott energia- és klímacsomag következetes végrehajtásával akár 25%-al is csökkentheti kibocsátását 2020-ra.

Magyarország legnagyobb biogázerőműve

Magyarország legnagyobb biogázerőművének hivatalos megnyitójára gyűltek össze 2011. szeptember 13-án az energetikai szektor képviselői a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. közelében.
A GE ecomagination-tanúsítvánnyal rendelkező, három Jenbacher J416-os biogázmotor által működtetett trigenerációs (CCHP) erőmű 4,2 megawatt megújuló villamos energiát és ugyanekkora mennyiségű hőenergiát termel, melyet részben az üzem saját villamosenergia- és hőigényének kielégítésére fordítanak, részben pedig értékesítenek.

Szuperintelligens város lehet Budapest

Egyszerűbben szervezhető, kényelmesebb és biztonságosabb életet biztosítanak a Nokia Siemens Networks magyar mérnökei által fejlesztett M2M alkalmazások. Ha tetszik, az első magyar szuperintelligens város lehet Budapest
Az előrejelzések szerint 2020-ig több, mint 15 milliárd intelligens eszköz kapcsolódik majd egymáshoz világszerte. Ez azt jelenti, hogy nem csak az emberek közötti elektronikus kommunikációban, hanem az ipari és szolgáltatói szektorban is kialakul az olyan intelligens eszközök használatának az igénye, amelyek minden időpillanatban kommunikálhatnak egymással

23. alkalommal meghirdetett Gábor Dénes-díj

A NOVOFER Alapítvány meghirdette a 2011 évi Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását
Az 1989-ben alapított és 2007 évben Kármán Tódor díjjal elismert NOVOFER Alapítvány, 23. alkalommal, megújult feltételekkel hirdeti meg a GÁBOR DÉNES-DÍJ felterjesztési felhívását. Díjazási javaslatot a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek ill. szövetségek vezetői továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek nyújthatnak be.

Mit üzen a jövő?

- Létre kellene hozni a Magyar Országgyűlés jövőkutatással foglalkozó testületét. A tudományos-technológiai fejlődés egyre nehezebb döntések elé állítja a társadalmat és a politikai döntéshozókat.
A genetikailag módosított szervezetek, a klónozás, a nanotechnológia, vagy a számítástechnika terén elért eredmények számos előnyük mellett alapvető társadalmi és etikai problémákat is felvetnek. - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációvezetője a tudományos hatáselemzésről rendezett nagyszabású nemzetközi konferencián Brüsszelben.

XVI. Országos Főépítészi Konferencia

Egy tervezőt, bármelyik jogász, bármikor kifektethet, bármelyik terv kapcsán. Vélekedik Bodonyi Csaba DLA, Széchenyi, illetve Ybl-díjas főépítész.
A jogi szakszerűségről is essen szó! Probléma, amit meg kellene oldani, hogy a tervező (az építészek és a mérnökök is) a nyilatkozatukban büntetőjogi felelősség mellett nyilatkoznak az összes ma már kötelező jogszabály és szabvány betartásáról és betartatásáról, miközben a szabványok nagy része nincs lefordítva.

Mérnöktovábbképzés felsőfokon, távoktatással

Mind a szakmában dolgozók, mind pedig az oktatásban tevékenykedők egyaránt kiállnak az oly sokat hangoztatott élethosszig való tanulás mellett. Ez nem teljesen új gondolat, hisz gondoljunk csak bele a magyar mondás értelmébe: „A jó pap is holtig tanul!” A szakmák döntő többségére ma már ez általánosan érvényes, ha nem akar lemaradni egy jó szakember.
Ezen gondolatok jegyében beszélgetünk Dr. h.c. Dr. Szepes Andrással, a GEOINFO ALBA Nonprofit Kft ügyvezetőjével.

Újabb adatokat kell nyilvánosságra hozni a Paksi Atomerőmű bővítéséről

A Fővárosi Bíróság tegnap hozott, nem jogerős ítéletében kötelezte a Magyar Villamos Művek Zrt.-t a Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről szóló Lévai projekt adatainak nyilvánosságra hozatalára.

Milyen környezeti hatása van két új atomerőművi blokknak, ha megépül? Hogyan és ki finanszírozza a 2-3 ezer milliárdos költségre becsült beruházást? Hogyan alakulnak 10 év múlva az energiafogyasztási igények?

Tőkés László az Óbudai Egyetem tiszteletbeli doktora

Az Óbudai Egyetem rektora és szenátusa Doctor Honoris Causa, azaz tiszteletbeli doktori címet adományozott dr. Tőkés Lászlónak, a Partiumi Keresztény Egyetem elnökének, az Európai Parlament alelnökének.
A díszdoktoravatásra a budapesti Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, az Óbudai Egyetem Kibővített Tanévnyitó Ünnepi Szenátus ülésén került sor.
A doktorrá avatás során Tőkés László talárt és tiszteletbeli doktori oklevelet vehetett át prof. dr. Rudas Imrétől, az egyetem rektorától.

Végh-féle quadricikli

Lábbal irányítható és egyben hajtható könnyű, egyszerű felépítésű, négykerekű jármű. Különösen sportolásra, illetve szabadidős tevékenységre használható.

A quadricikli egyik változata kb. 20 kg tömegű, két kerék hajtású. A járműn két fék és sebességváltó is van, de pedálja és (kézi) kormánya nincs. Lábbal kell hajtani és kormányozni is. Jól gyorsul, kényelmes és használata legalább olyan könnyen megtanulható, mint a kerékpározásé.

Illés Zoltán kitüntetése

Rangos nemzetközi kitüntetéssel ismerik el Illés Zoltán munkáját

A nagy-britanniai székhelyű Nemzetközi Vegyészmérnöki Intézet (IChemE) Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárnak ítélte oda a 2011-es tiszteletbeli tagságot, mert nemzetközi szinten is elismerést vívott ki a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kárelhárítása során végzett munkájával. A díjat szeptember 6-án adják át Londonban.

A leghosszabb műemlék

Magyar Termék Nagydíj 2011.

A Magyar Termék Nagydíj kitüntető cím azon termékek, szolgáltatások és gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyítottan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának. A pályázat díjazottai olyan példaértékű modelleket jelenítenek meg, amelyek hozzájárulnak a gazdaság fejlesztéséhez.

Stratégiai egyesülés a Smart Metering piacán

2011. szeptember 1-én az okosmérés területén jelentős hazai innovációs potenciállal rendelkező Prolan Irányítástechnikai Zrt. és az IPSOL Rendszerház Kft. stratégiai szövetségre lépett egymással.

Új motorvonatokat vesz a MÁV

A MÁV-Start 88 motorvonat beszerzését tervezi 2015 végéig: ennek összes költsége az előzetes becslések szerint mintegy 200 milliárd forint lehet.

A MÁV-Start Zrt. a budapesti elővárosi közlekedés számára több részletben 70, a távolsági közlekedésbe pedig 18 motorvonat beszerzését tervezi, közölte a vasúttársaság.

Eredményelvű szerződés

Az útépítés és az útfelújítás is rendkívül költséges munka!
Az állandó javítás kényszere miatt egyre kisebb szakaszra egyre kevesebb pénz jut, hiszen nemsokára egyetlen útszakaszt fogunk állandóan javítgatni. Az ország nem autópályás úthálózata eljutott használhatatlansági fokozatba.
Dr. Rigó Mihály javaslatokat fogalmaz meg az adóforintok hatékony felhasználására, a minőségi követelmények pontosítására és azok cél szerinti kő kemény visszacsatolására.

Autópálya Budapest szívében?

Autópálya vagy városi közlekedés Budapest szívében? A Magyar Kerékpárosklub álláspontja a Keleti pályaudvar - Erzsébet híd közlekedési tengely helyzetéről
Budapest közepén – egy korábbi téves közlekedéspolitikai döntés miatt – autópálya halad keresztül. Az Erzsébet hídon 2x3 sávban áramlanak be a gépjárművek a Kossuth Lajos utcába, a Rákóczi útra és a rakpartra. Akadályozzák a városi közlekedést, zajjal és szennyezett levegővel terhelik a környezetet.

A biztonságos atomenergiához további források kellenek

Az EP szakbizottsága elfogadta, ezzel a plenáris ülés vitájára bocsátotta azt a jelentést, mely az EURATOM decemberben végződő 7. kutatási programja folytatásához rendelhet további forrásokat.
Herczog Edit szocialista árnyék-jelentéstevő szerint további 2,5 Mrd eurót kellene a költeni a biztonságosabb nukleáris energiára a következő két évben.

Vasútfejlesztés és űrstratégia

Vasútfejlesztés és űrstratégia: úton az EU 2020 megvalósítása felé

Az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi szakbizottsága szerdai ülésén Magyarország fejlődése és az EU 2020 növekedési stratégiája megvalósítása szempontjából kulcsfontosságú témákról tartott eszmecserét. Az ülésen egyetlen magyar képviselőként dr. Gurmai Zita is részt vett, és felszólalásában az összehangolt európai fejlesztési stratégiák szükségességét emelte ki.

A nem konvencionális szénhidrogének jelentősége a XXI. században

A nem konvencionális szénhidrogénekről, azaz a geológiai szempontból nem hagyományos környezetben lévő szénhidrogénekről szól Lakatos István és Lakatosné, Szabó Julianna (ME Alkalmazott Kémiai Kutatóintézet, MTA Műszaki Földtudományi Kutatócsoport, Miskolc-Egyetemváros) dolgozata meglehetősen hosszú távra – 2100-ig, mintegy száz évre – globális energetikai kitekintést nyújtva és egyben a hazai perspektívát is bemutatva. A dolgozat 22 grafikonja és 9 táblázata megkönnyíti a nem energetikai szakemberek számára is a téma áttekintését.

Az első magyarországi szobavécé

Knábel András majd egy évtizede kutatja és restaurálja a magyarországi első vízöblítéses vécét, amelyet gróf Széchenyi István 1840-ben hozott a nagycenki kastélyba. Abban az időben forradalmi alkotás volt ez a higiénikus „épületgépészeti” eszköz, vagy bútordarab. Már az is korszerűnek számított, ha az illemhely elhelyezése nem kívül, hanem az épületen belül volt elhelyezhető. Így például a 18-dik században pölöskei Széchenyi-kastély folyosójának a végén helyezték el a folyosó szélességében páros „pottyantós” illemhelyet.

Mesterséges intelligencia mérnöki megközelítésben

A mesterséges intelligencia kísérleti tudomány annyiban, amennyiben egyik alapvető feltevése, hogy az intelligens viselkedés mechanizmusai megragadhatók megfigyelés és kísérletezés révén. A megfigyelés tárgya immár nemcsak maga az ember, emberi szervezetek és hálózatok (mint pl. a ma igen népszerű szociális hálózatok), hanem az élővilág, valamint az ember alkotta – elsősorban számítógépes – rendszerek. A műszaki és természettudományos megközelítés között van bizonyos feszültség.

Bizalmatlanság és szűklátókörűség

Az építtető hozzá nem értő, és a mérnöki munkát nem értékén méri meg. Ennek végső soron a létrejött mű, a társadalom és a költségvetés vallja kárát. Máshol már tanultak saját kárukból és megváltoztatták azt a gyakorlatot, ami nálunk még dívik. Nem titkolom reményemet - írta Greschik Gyula 2003-ban, hogy idehaza is meg lehetne szüntetni azt a gyakorlatot, ami a tervezői díjajánlatot fontos bírálati tényezőnek tekinti. Azóta a viszonyok nem javultak, ha tetszik akkor a tervező mérnökök nem akartak, vagy képtelenek voltak saját érdekükben összefogni.

Az Alföldi autóút

A dolgozat célja bemutatni, indokolni a magyar gyorsforgalmi úthálózat módosítási szükségességét főleg a magyar Alföldön és elővezetni egy javaslatot, mely jól illeszkedik az alapvetően megváltozott politikai és gazdasági környezetbe. Az észak-dél irányú kapcsolatok fejlesztése egyben európai, közép-európai és hazai érdek is vallja dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök és okl. építőmérnök

Verespataki aranybánya

Budapest, 2011. július 28., csütörtök (OS) - Az LMP megdöbbenéssel értesült a romániai Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium közleményéről, mely szerint kiadta a régészeti bizonylatot a Kirnyik-hegység egy részére, és Kelemen Hunor miniszter már alá is írta azt. Ezzel újabb akadály hárult el a verespataki aranybányát megnyitni szándékozó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) elől.

Erkölcseink

Elmegy a tervező mérnök mondjuk a műanyagcső gyárba és előadja, hogy ő most csatornát tervez és ha kap 10% jutalékot, betervezi a műanyag csövet. Mire a gyár: szó sem lehet róla, de árulja el, hogy akkor mit fog csinálni?

Akkor betoncsövet tervezek. Arra, hogy ez minőségileg és árban nem a megbízó érdekében történik, ki figyel oda?

A környezetvédők felelőssége

A környezetvédelem az emberi magatartásnak egy jellemzője, pozitív – kedvező és előrelátó – szellemi beállítottság a természettel szemben, földünkkel szemben. A környezetvédelem fogalma szerintem analóg a humanizmussal, ami egy történeti mozgalomról kapta nevét. A humanizmus egy olyan szemléletet és magatartást jelent, amely tiszteletben tartja embertársaink teljes fizikai és szellemi szabadságát és méltóságát.

Nem tudja, kéhrem

Pattantyús-Ábrahám Géza, vagy Patyi bácsi, vagy P.Á.G. ahogy tetszik legendás professzora volt a Műegyetemnek. A Vicinális Dugóhúzó évfolyamaiban mindig találunk róla szóló történeteket. 2006-ban emlékére unokája Pattantyús-Á. Miklós a Magyar Mérnöki Kamara Kiskönyvtára sorozatban adta közre - többek között - a lenti történeteket.

Miért leszünk mérnökök?

Mint minden kisiskolás gyermektől, tőlem is többször megkérdezték: mi akarsz lenni fiacskám? Én ekkor határozottan, jó hangosan kivágtam: állatorvos szeretnék lenni! Eme határozottságom kettős hatáson alapult, amit zsenge tízéves koromig sikerült tarisznyámba gyűjteni további életpályám megalapozásához.

Az írást Dr. Seregi György Széchenyi-díjas mérnök naplórészleteit tartalmazó A Feszültség fokozódik című kötetből idéztük.

Tanmese

Ez a történet annyira igaz, hogy érdemes elolvasni és magatartásunkat megfelelően alakítani!

Kovács Jánost pontosan reggel 6 órakor ébresztette órája (made in China). Amíg a kávéfőzője (made in China) a reggeli kávét (product of Brasilia) csepegtette, lezuhanyozott, a hajszárítóval (made in Taiwan) megszárította a haját, a villanyborotvájával (made in China) megborotválkozott. Egy pólót (made in India) és farmert (made in Singapore) húzott. Lábait sportcipőbe (made in Korea) bujtatta.

Gondolatok a mérnöki etikáról

A mérnökök elsősorban és tudatosan a társadalom jobblétéért tevékenykednek. Alkotásaik többnyire közösségi, társadalmi hasznosságúak. Ha a mérnök vállalkozó, elsőrendű célja nem a maximális profit, az aránytalan haszon, hanem a tisztességes díjazás mellett nyújtott megbízható eredmény, a megbízótól kapott szakmai feladat hiánytalan, gazdaságos, és hibátlan megoldása.

Az összes esemény megtekintéséhez kattintson ide »

Hozzászólások:


Képgalériák


Az összes képtár megtekintéséhez kattintson ide
Hirdetések

Videók - Mérnökkapu.hu

Loading the player ...